Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
4
 
2
 
! Отговори
КЪРВИЩАТА от 1099 г. преди 8 месеца
АФРИКА то ест САХАРА е Древна ГЕРМАНСКА собственост много преди появата на тези новобранци араби и мюсюлмани векове преди 1099 предупреждавали от Европа...........Самият Василевс ИРАКЛИЙ е от КАРТАГЕН и е Грък или е ГЕРМАНЕЦ управлявал през Първият Ислямски Джихад.........Исляма е възникнал и се задържал като обикновен ПАРИ-сепаратизъм на Богаташите в АЗИЯ отказали да хранят БЕДНЯШКА ЕВРОПА която варварите фалирали....Византиеца като му кажат че е ШЕФА на бедните рицари на Храма скачал да се бие
156
3
 
2
 
! Отговори
ВзриветеПолумесеца преди 8 месеца
Тюрките фамилия СОЛАКОВ от мюсюлманската част на самия СССР предложил на Големия турчин на СССР : БРЕЖНЕВ да сваля стария турчин на България Т, Живков и да назначава за Нов турчин на България него Ангел Солаков......................... Връща се у нас и изобщо неразбрал как го подредили.............Оправдава се че бил шеф на КДС а не на ДС........НЯМА нито ЕДИН прабългарин почитал когато и да е Тангра а това са умишлени лъжи на турците начело на СССР,КПСС, БКП и сие....... СЕНАТОР от САЩ нали пре
155
1
 
1
 
! Отговори
Трай си незнаещ преди 8 месеца
До БогомилВасилева Ираклий е доказано роден в КАРТАГЕН и или е ГРЪК или е ГЕРМАНЕЦ............ Първият Ислямски Джихад и чумата в Константинопол са при него..............Арменците първи приемат Християнството а веднага след тях Грузия и никога не са имали нищо общо с Православни,Католици,Протестанти а си имат църква само за арменци......Германска Африка е преди Арабска Африка........САХАРА, Шехерезада,Захар та чак до Аурора фон ЗАХЕР на потомственото ченге от Лвов:Л.ФОН МАЗОХ
154
4
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 8 месеца
До. Анонимен 183. Каква хуманистична идея при православието? В 381г. се образува Православната църква и тя се бори да свали от власт, тракийските. българските императори. Константин е мизиец. българин и дава автономия на българите и те не плащат данъци. Константин е арианин, като траките, българите.Православните 2 пъти разрушават Св.София и тракиецът Юстиниан я строи за трети път. Православните извръщават християнство и го превръщат в инструмент на властта, далеч от човеколюбието на Христос.
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изконна сръбска земя? Как не!
152
2
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 8 месеца
До Анонимен 178. Приятелю, Ираклий не грък , а арменец! След повече от 3 века тракийска(българска) доминация в империята, когато всички императори са траки( българи) , с изключение на 2 испанци и 2 панонци( също пеони, българи), Ираклий е този, който прекъсва нашата доминацияТой е православен, а ние сме били ариани и после сме приели Сирмиумският, български символ на вярата. От 381г. 50 народа се обединяват в Православната църква, за да свалят траките, българите от властта.
151
2
 
1
 
! Отговори
МИСИЯ БЪЛГАРСКА преди 8 месеца
Константин Велики приемайки Християнството неуспешно се опитал да премахне изцяло робството а след него хуманистичната ИДЕЯ оцеляла и най-вероятно Василевс Ираклий я възлага на приелия Християнството основател на България:Патриций Кубрат.....................БЪЛГАРИН превод от персо-арийски езици е КРАСОТА........ Константин Велики за Втори път сложил кръста на "Под този знак ще победиш" до Бог АПОЛОН с послание:"Опознай Християнството и ще се влюбиш в него"..........?Крадливи полон-поляни-полша?
150
3
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 8 месеца
До Анонимен. 180Неграмотно човече, коя история четеш? Скобелев е некадърен генерал, него го бива повече да се перчи с бялата си униформа пред дамите в салоните за танци. Три пъти атакува Плевен и 3 поражения с много жертви. За четвъртия път пристига 30000 румънска войска и пробива турската отбрана - Плевен пада! И къде е Столетов,?На Шипка се бият 6400 опълченци и около 1400 имперски войници, от които 70-75% украинци, от там са мобилизирани. Какъв Столетов,? Какво са 120 души?
149
1
 
2
 
! Отговори
разяснения преди 8 месеца
Аеций е лидерът на константинополската партия в Рома след битката на Каталунското поле убит от римляни германофоби и почитатели на Хуните............Последният вожд на Хуните би трябвало да е Ромул Авгостул но не е а е германофобски фалшификат на Хуните.....................ТЕОДОРИХ убиеца на византийския германец ОДОАКЪР носел автентичното гръцко име ТЕОДОР плюс приставката Рих от Рекс значеща ЦАР
148
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шипка е удържана от Столетов, а след това при Шейново Скобелев унищожава 30 000 Турска армия, с което отваря пътя към Цариград и печели победата във войната. След Освобождението същия Скобелев продава цялото си имущество за да финансира войската на източна Румелия. Този човек е заслужил да бъде избран за княз, цар или каквото са възнамерявали да избират. И съдбата на България щеше да бъде много различна.
147
3
 
17
 
! Отговори
Тодоров преди 8 месеца
А годишната от бомбардировките на НАТО кога ще честват. Иначе и за Косово викат че е срце сръбско, ама шиптарите си го решиха въпроса там.
146
1
 
1
 
! Отговори
Ийст-ромей МАСОНИ-7 преди 8 месеца
Как загива една истинска империя начело с Ромул Авгостул-казал гръцка Иракий.......Коя,Римската ли-попитал българина Кубрат.....-Не бе, ХУНСКАТА-отвърнал Ираклий..........само виц...............Истината е че Василевс Ираклий казал на Християнския ПАТРИЦИЙ Кубрат основал България:"Ромул Авгостул беше фалшив Хун и самозванец,Аварите също са фалшиви Хуни и самозванци следователно абсолютно всеки вече може да излъже че е от Хуните а те даже бяха от Монголоидната раса с дръпнати очи малчислен Елит"
145
1
 
11
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
До Анонимен173 Точно Белград и околностите са си чисто български земи, окупирани от сърбите...Не виждаш ли колко близка до нашата култура е сръбската - само формата, изразът, формалностите, ценностите им там са си чисто ци.га.нски иначе душата е българска
144
5
 
13
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
Престанете да нагнетявате ситуацията!!!!! Нямаме нужда от "нови-стари" територии, имаме нужда от население!!!!! В противен случай ще загубим и това, което имаме!!!! От 6,5 мил. 2,5 мил. са на възраст 50+, след 20 години ставаме под 4,5 мил., а ако добавим и емиграцията може и под 4 мил.!!!!!
143
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
старите сръбски земи са белград и околностите. Другото е крадено. Общо взето тези диваци и питекантропите от вардарска нямат място в бъдещето, нямат място в Европа.
142
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
До Учете история Специално А. Кънчев и Панайот Волов едва ли са били против Русия - те са организатори на Априлското въстание и като такива не може да не са били в течение на надеждите, че ще склонят Русия да освободи България след очаквания погром и турски жестокости след въстанието...Ботев, Каравелов и Левски определено са били за освобождение със собствени сили - проблемът е бил в културата на българина и дали е готов..Е, освободиха ни и забравихме за културата - важни са парите, значи..
141
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Антихристът Путин втора година пали и граби Православни земи,изпепелява жито!Да гори в Гейената ВоВеки!
140
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тук като четеш коментарите разбираш веднага че много хора живеят в илюзията че България е голяма и силна държава и може да върти нещата.Само с Албания може да се сравни и да се опитва да се равновеси между Гърция и Турция от страх и с чел да ближе кокалчетата
139
8
 
15
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Русофилите и сърбоманите харесват това.
138
10
 
17
 
! Отговори
Учете история преди 8 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)