Вучич: Македонците са най-близките ни хора, не искаме промени в конституцията им

Нямаме условия за нищо, не очакваме нищо, заяви сръбският президент в Скопие
28 яну 2024 07:15, Красимир Ангелов
216
Вучич: Македонците са най-близките ни хора, не искаме промени в конституцията им
Снимка: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич отново заигра  по македонския въпрос и индиректно подкрепи антиевропейската реторика в Скопие, която води до блокиране на европейската перспектива на Северна Македония.

По време на организираното празненство по случай сръбския празник "Св. Сава", Вучич заяви следното в Скопие: "Сърбия не иска от Северна Македония промени в конституцията, смятам това за вътрешен въпрос".

Вучич отбеляза празника в македонската столица заедно с президента на РСМ Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, чиято оставка беше приета вчера. На събитието присъстваха и представители на Република Сръбска, съобщава БГНЕС.

Още по темата
"Аз съм президент на Сърбия, но не се страхувам да кажа, че македонците са най-близките ни хора. Ние нямаме по-близък народ от македонците. Казвам го открито и ясно пред цялата сръбска и македонска общественост. Не искаме нищо от Северна Македония. Нямаме условия за нищо. Не очакваме нищо. Единственото, което бихме искали, е да изградим още по-добри и по-близки отношения", каза още сръбският президент в Светосавската академия.

Както е известно, без задължителното условие за промени в конституцията РСМ няма как да продължи преговорите за членство в Европейския съюз.

Александър Вучич подчерта, че „Свети Сава е нашият най-велик просветител, най-важен ум, велик поет и най-велик духовен човек“.

"Той е паметник на величието на Сърбия и нейната култура и затова страната ни носи неговия образ високо върху знамената си, показвайки към какви морални вертикали се стреми", добави сръбският президент.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски каза, че целта на подобни празници е "да припомнят миналото, за да обединят и подготвят общността за настоящите предизвикателства, но и да утвърдят единството".

"Този значим ден е посветен на великия средновековен сръбски свещеник, учител и строител Свети Сава. Той е вдъхновение за поколения сърби да подхранват своята идентичност, език, писменост и култура и да създават трайни ценности. Основен приоритет на македонската държава е поддържането на съвместното съществуване в нашето многоетническо, многоезично и многорелигиозно общество", добави Пендаровски.

Той отбеляза важността на сръбската общност за Северна Македония и колко необходима е тя за развитието на общата македонска държава.

"Сред нас тази вечер са част от многобройните и изключителни членове на сръбската общност, които обогатяват нашата социална, научна, културна, спортна и политическа общественост. Насърчавам ви да продължите да давате най-доброто от себе си за благото на общата ни държава. Качествените междуетнически отношения допълват добрите отношения между нашите две приятелски страни", каза още македонският президент.

В обръщението си Димитър Ковачевски заяви: "Днес честваме една от най-ярките фигури в историята на сръбския народ - Свети Сава".

"Той беше духовният и интелектуален създател на сръбската държава и остава запомнен. Светосавската академия е послание за единство. Работата и взаимното сътрудничество бяха и мисията на този светец - разпространение на мир, любов, толерантност, истина“, допълни Ковачевски.

Председателят на парламента на Република Сръбска Ненад Стевандич пожела на сръбската общност в Северна Македония да бъде "по-силна и по-единна", а след това сравни президента Вучич със светеца.

"Ние принадлежим към един дух, една традиция, една култура, за която няма граници, няма обичаи и места, където може да бъде спряна, и тя е създадена от един велик удар на Свети Сава. На този ден си спомняме, че Свети Сава първо помири братята си, пази ги един друг, а след това ни помири с другите съседни народи", каза Стевандич. Той заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е разбрал това добре, "защото върши подобна работа".

Ненад Стевандич благодари на "братския македонски народ" и заяви, че сърбите се чувстват свободни на всички празници, които празнуват заедно с македонците, както в Зебърняк, Куманово и Каймакчалан, така и в Топола и Баня Лука./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 141. Ние сме по-глупави от тях, ние.
153
2
 
4
 
! Отговори
Бозаджията преди 2 месеца
Е сега баце и рундю да идат да му цункат задните бузки на вучо. Нали са другаре.
152
5
 
3
 
! Отговори
Бг селянин преди 2 месеца
Ние също не искаме да ни променят конституцията като братята македонци но никой не ни пита.
151
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФИРОМ бе заченат в Москва.Тито му е майка ,Сталин в баща!
150
3
 
5
 
! Отговори
Нищо вярно преди 2 месеца
До Нацистка България......Само брътвежи на Сръбско псе
149
2
 
7
 
! Отговори
На какво основание преди 2 месеца
Вучич коментира проблемите с конституцията на РСМ?Прави се на промакедонски,защото го е страх,че новото албанско ръководство на РСМ ще подкрепя Косово,а не Сърбия.Проблеми,Вучич,с мазнене пред севмакетата няма да решиш нищо,трябва да се мазниш на брюкселските бюрократи,да спреш с проруската политика,иначе ще гледаш ЕС през крив макарон,а ти не искаш дълго да чакаш за допуск до еврофондовете.
148
0
 
10
 
! Отговори
Вучич разбира,че с преди 2 месеца
водената от РС външна политика,хем да е агент на Русия,да купува оръжията и,хем да не иска да влезе в НАТО,който е същия клуб като ЕС,няма да види впизане в ЕС много години.Затова подло пречи на РСМ да изпълни изискванията за влизане в ЕС,та двете-РСМ и РС да са си другарчета в чакането.Севмакетата не се сещат,че изявленията на Вуч не им помагат,а вредят.Е,те обичат някой да хвали помпозната им грандомания,а дори ЕК се заиграва така с тях.Лошото за нас са нашите некадърни политици и делата им.
147
0
 
15
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 месеца
Че най-близки са ви - нали вие ги създадохте? Отивам да пролея сълза на умиление.
146
2
 
8
 
! Отговори
Жиката преди 2 месеца
Само СВО ще реши проблема с Макетата.Вучо ,прави грешка,вместо да спечели българите,той нагнетява ситуацията и ще бъде ударен и от ляво и от дясно.
145
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естественно е, че не искаш промени в Конституцията бе Вучич, като сърбите са споменати в преамбюла на Конституцията като държавнотворен народ на Македония, наравно с македонци, албанци власи, роми, бошняци.
144
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моля те Господи, пожали Македония! Един народ сме, нека да няма размирици и завист между нас. Защо не отворим врати и да дадем погранични села, градове и български паспорти на всички българи от Македония. Имаме земя, хора нямаме.
143
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спешно да правим магистралата към моста на Видин и после започваме да си поставяме условията за Западните покрайнини и да подкрепяме хърватските претенции! Абсурдно е да влезнат в ЕС със сърбокомунизъм!
142
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбите са примитивно племе, те никога не са били цивилизован народ като българите.
141
1
 
6
 
! Отговори
До 152 преди 2 месеца
Мисля бъркаш Царска Русия с Болшевишка Русия. Обаче Тито не е бил под влияние на Ленин, по скоро е мъстил за това, че сме били с Германия
140
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коя е Сърбия, че да се меси във вътрешната политика на Северна Македония?
139
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако зависи от мен, веднага пускам Макетата в ЕС, да не са под Сърпско влияние. После ще бистря малцинствата, през Страсбург.
138
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Македония трябва да бъде допусната до ЕС без никакви условия, както и Сърбия. Всичко останало е в интерес на кремълския фашист. Сега разбирате ли, защо зеления чорап толкова настоява за тези промени.
137
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбите и македонците са най-глупавите хора в Европа. Няма по-глупави хора в Европа от тях. Тия още живеят в 14-ти век.
136
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбите са много подли същества и наистина са най-големият ни враг. Супер шовинисти, нагли и коварни. Пръскат се от злоба и яд, че винаги са яли бой от нас и никога. Винаги сме били, сме и ще бъдем повече от тях и тази омраза ги изяжда отвътре.
135
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо "братушките" не са ни защитили, и Берлинският договор откъсва Македония??? Нали са победители, те са определяли границите. Колко плати Австроунгария на "братушките"???