Арсеналът от химически оръжия на Сирия

Създава се и се поддържа от началото на 80-те години на 20 век
24 юли 2012 17:25, Елка Василева
29
Арсеналът от химически оръжия на Сирия
Сирия полага усилия за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия от началото на 80-те години. Снимка: архив, Reuters

В понеделник Сирия за първи път призна, че има химически и биологически оръжия, като каза, че те може да бъдат използвани, ако срещу страната бъде предприета чуждестранна намеса.

БТА публикува преглед на арсенала от химически оръжия на Сирия.

От началото на 80-те години на 20 век Сирия полага усилия за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия след пораженията във войните с Израел през 1967 г., 1973 г. и 1982 г. и във връзка с широко разпространеното предположение, че еврейската държава разработва ядрени оръжия.

Още по темата

Сирия нито е подписала, нито се е присъединила към Конвенцията за химическите оръжия и официално заявява, че макар да подкрепя забрана на оръжията за масово унищожение в целия Близък изток, не може едностранно да се откаже от химическите
оръжия, докато Израел продължава да представлява заплаха за нейната сигурност.

Сирия започна да развива собствен потенциал за производство на химическо оръжие през 1971 г. в Центъра за научни изследвания. Този институт в Дамаск днес управлява програмата за химически оръжия на Сирия, а и същевременно пряко съдейства за
изследователската и развойната дейност. Първоначално Сирия получи химически оръжия от Египет преди войната с Израел през октомври 1973 г.

Според "Глобал секюрити" в Сирия има четири обекта, където се подозира, че се съхраняват химически оръжия - единият на север от Дамаск, съвсем близо до града; вторият е близо до промишления град Хомс; третият е в Хама и се предполага, че
произвежда нервнопаралитичен газ VX, а също зарин и табун; четвъртият е близо до средиземноморското пристанище Латакия.

Анализатори посочват и крайбрежния град Серин като място, където е възможно да се произвеждат биологически оръжия. Още няколко обекта се наблюдават от чуждестранни разузнавателни служби и се намират само под подозрение.

Сирийският арсенал от химически оръжия

Изглежда, че от 1973 г. Сирия е развила капацитет за разработване и производство на вещества, използвани като химически оръжия, включително иприт и зарин, а вероятно и нервопаралитичния газ VX.

Не е известно какво точно количество оръжия има в сирийските складове. По оценка на ЦРУ обаче Сирия притежава няколкостотин литра химически оръжия и произвежда годишно стотици тонове вещества.

Начини на пренасяне

Химическите вещества са предназначени да бъдат използвани чрез различни системи за пренасяне:

Няколко хиляди самолетни бомби, пълни предимно със зарин, и между 50 и 100 бойни глави на балистични ракети.
Нови севернокорейски ракети с голям обсег "Skud-C", с обсег до 600 км, и вероятно с бойни глави с нервопаралитичен газ. Може да модифицира някои ракети земя-въздух и морски крилати ракети така, че да използват химически бойни глави.
Установки "СС-21" и най-малко 36 ракети "СС-21" с обсег между 80 и 100 км, плюс ракетни системи "Skud-B" с обсег 310 км.
Ракети "М-1B" и крилати ракети "SSC-1B".
Изтребители "Су-24" с голям обсег и изтребител "МиГ-23БМ" ("Flogger-F") за поразяване на наземни цели; изтребители "Су-20" за поразяване на наземни цели; изтребители "Су-22" за поразяване на наземни цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Сирияхимически оръжия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
мерт преди 11 години
И Ирак имаха такива оръжия, а сега? А СЕГА ТАМ ВЕЧЕ ИМА ИМА ИМА МИЛИОНИ ЖЕРТВИ, БЛАГОДАРЕНИЕ БЛАГОДАРЕНИЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА САЩ!!!!!!!!! Но и тях НЕ ГИ ЧАКА НИЩО ДОБРО, НИЩО ДОБРО, НИЩО,АМА НИЩО ДОБРО!!!!!!!!!!!!!
27
0
 
2
 
! Отговори
bez ime преди 11 години
Американска пропаганда Влезе ли Турция в Сирия там ще се лее кръв на поразия.Война Турция-Сирия-Израел със сигурност населението на планетата ще намалее.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
анещо много близки станахте с мюсюлманите !?? Ако искаме да има мир в света - длъжни сме да ги разбиеме - Израел е Единственият Щит срещу ислямската инвзия !?? Както сте я подкарали - *** -мифути - какво лошо ние сме видяяли от евреите и от Израел ??? Защото сме мързеливо-завистливо и продажно Племе - Друг ни е виновен !?? Израел прави груба грешка - аиграе си на хуманизъм - арабите разбират Само от Бой - но руските *** ги взащитават- тази гадна Кука - с правилното име ***-н ще докара 3та
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kato imat da bombandirat kvo chakat ex ako biax az izobshto neme interesyva koi kav e pyskam vi vsichki raketi do edna koito ocelee da jivee koito ne da mre.tolkova za ximiata.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалка история са спекулациите на американците, че еди-коя си страна имала химическо, ядрено, биологично оръжие. Американците влизат в Багдад, пробват да превземат летището, губят колона с танкове, пехота, тъкмо почват да губят 2-ра колона и удрят с неутронна бомба. Случаите с повишена радиация сред войниците, които не са умрели, са много. Ето това са американците - за да пречупят чуждата съпротива са говоти на всичко.
23
3
 
9
 
! Отговори
.... преди 11 години
Бре, бре къде ги видяхте и преброихте бе ? или те са като атомните бомби на Иран?Има ги но не сме ги видели нито чули! Долни скапаняци и лъжци!
22
13
 
2
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Смърт на всички диктатори. Демокрация е непобедима !!!!
21
3
 
17
 
! Отговори
ДОЛУ САЩ преди 11 години
А ОБЕДНЕНИЯ УРАН НА ЩАТИТЕ В СЪРБИЯ????????!!!!!!!!!!!!!!!!
20
1
 
1
 
! Отговори
do 19 преди 11 години
даже най вероятно 18ти е спестил някой и друг милион ------------- от както са там ги трепят и то яко ги трепят !!!
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 18 как пък го изчисли откъде тези сведения имаш ли идея какво представляват 2 милиона души , колко са общо палестинците и въобще как се случва това , може би ако махнеш поне 2 нули може и да ти повярвам , че евентуално за тези 60 години във всякакви ситуации би могло , другото е фантасмагория.
18
1
 
13
 
! Отговори
азз преди 11 години
до момента израел е убил пряко или коствено към 2 милиона палестинци!!геноцидизъм-геноцит+ционизъм....
17
0
 
4
 
! Отговори
азз преди 11 години
тези газове,не са ли остарели?!има къде-къде по хубави...дано този път да се използват...бой с буто токсин,бой с антракс,давай ебола2..да не се окаже че арселала им е като на ирак-0!а,израелците докъде стгнаха с техния вирус-убиец на араби?има ционизъм,има проблеми......!
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво сте се развикали?! Сега ще има малко внасяне на ред в Сирия, ще идат там наемниците на Великите сили, после ще потекат богатствата на Сирия към Великите сили. Е, няма да намерят химическо оръжие, ама какво от това?После (или едновременно) същото ще стане и в Ирак. Плаща се на няколко хилядна ***, тя прави "цветна" революция, след нея остават кръв и пепелища, избива се интелигенцията, разграбват се дреболиите и Великите папкат пак. Е - това ако не е тъпотия!
15
1
 
16
 
! Отговори
do 11 преди 11 години
Сашко, Моше. говори си за вас, Вие евреите може и да сте ***. Но няма нужда да ни замесваш и нас българите. Садам може и да е убил 4-5000 кюрди. Но вие евреите и САЩ вече стеибили над милион иракчани. През ден има атентат и стотина умират. Садам сравнение с вас е един истински хуманист. А и в държавата му имаше ред и беше подредена. А сега само кръв атентати и насилие. Където и да отидат евреите и американците това носят. Смърт и разруха. И Афганистан и Либия. И много други.
14
1
 
2
 
! Отговори
Йоцо преди 11 години
до #8 : Напълно си прав, брато, но истината не е модерна тук, нема кой да те чуе.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само драгалевската *** може да възхвалява наемници-убийци на жени и деца, платени от чужди държави. Може би защото самите те са такива?
12
8
 
9
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Никой да не пипа базата ми !! Ще ги изпепелим ,Башар !Действай твърдо и бой по терористите !!
11
13
 
10
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
АЙДЕ СТИГА ЧЕ СЕ НА СЛУШАХМЕ НА ГЛУПОСТИ ОТ ТИПА НА КОИТО МУ ДЪРЖИ ДА НАПАДА СИРИЯ ИЛИ ИРАН И КАКВА МОДЕРНА АРМИЯ ИМАЛИ. ТЕ И ИРАКЧАНИТЕ ИМАХА МОДЕРАНА И ГОЛЯМА АРМИЯ С СПЕЦИАЛНИ ТАНКОВИ БРИГАДИ И ФАНАТИЗИРАНИ ГВАРДЕЙЦИ АМА ГИ НАСМЕТОХА ЗА 3 СЕДМИЦИ. ТОВА ЧЕ МРАЗИТЕ АМЕРИКА НЕ ВИ ПРАВИ \\\"СПЕЦИАЛИСТИ\\\" ДА, САДАМ ИМАШЕ ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ И УНИЩОЖИ ЦЯЛО СЕЛО НА КЮРДИТЕ -5000 МЪЖЕ ЖЕНИ И ДЕЦА БЯХА УБИТИ... АМА ЧЕ СМЕ *** НАРОД
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 9 биеш се в гърдите , че си славянин , а използваш турцизми , бъди спокоен колкото и да се пенявиш тук дните на кумира ти Асад са преброени , крайно време е да отиде на бунището на историята където му е мястото , защото е остатък от една мракобесна ссистема .
9
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комуноидната *** в България възхвалява поредния побъркан убиец който избива деца в сирия поредното доказателство че комунистите са най големите *и който е пръквала майката природа.