Европейски лидери се обявиха против военна намеса в Сирия

Папата призова за уреждане на конфликта по мирен път
Обновена: 5 сеп 2013 17:19 | 5 сеп 2013 17:19, Елка Василева
19
Европейски лидери се обявиха против военна намеса в Сирия
Херман ван Ромпой и Жозе Барозу. Снимка: Reuters

Председателят на ЕС Херман ван Ромпой и ръководителят на Европейската комисия Жозе Барозу се изказаха срещу военна намеса в Сирия, предаде ДПА.

"Макар че уважаваме неотдавнашните призиви за действие, трябва да подпомогнем процеса в ООН", заяви Ромпой в началото на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург. С Барозу до него той добави, че международната общност не може да остане безучастна след химическата атака на 21 август край Дамаск, за да предотврати "ужасяващ прецедент". Но той призова ООН да публикува предварителния доклад на инспекторите си възможно най-скоро.

Още по темата

Ромпой подчерта, че има множество доказателства, които говорят за отговорността на сирийското правителство. ЕС работи по колективен отговор, който ще бъде "до голяма степен в духа на това, което казах", добави той.

Папа Франциск призова от своя страна за уреждане на конфликта в Сирия по мирен път, предадоха Ройтерс и Франс прес. В писмо до руския президент Владимир Путин като председател на започващата днес двудневна среща на върха на Г-20 главата на Римокатолическата църква приканва световните лидери да "се откажат от безполезното преследване на военно решение" в Сирия.

Вместо това той се обявява за намиране на мирен изход от ситуацията по пътя на диалога между всички страни в конфликта, подкрепени единодушно от международната общност.

Папата осъжда "безполезните кланета" в Близкия изток и призовава за мирно решаване на всички конфликти в региона. В писмото той споменава и тежкото икономически и социално положение в света.

Очаква се по принцип икономическата среща на върха на Г-20 в Санкт Петербург да бъде доминирана от темата за конфликта в Сирия, посочва БТА. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и специалният пратеник на световната организация за Сирия Лахдар Брахими ще се опитат да убедят лидерите от голямата двайсеторка да работят за мирно уреждане на конфликта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лицемерието на ватикана е просто невероятно, за тези които схващат играта и ролята отредена на сащиянската корпорация в нея :-).
17
1
 
0
 
! Отговори
Йохо преди 10 години
Добре де,толкова ли е сложно.Американците да предупредят Сирииците че ако има още една химична атака срещу населението тогава ще ги нападнат,и така и двете страни ще са наясно какво трябва да правят и не правят за бъдеще.
16
1
 
1
 
! Отговори
nadia.petkova2 преди 10 години
Оставете ги тия там държави да си живеят както са си го избрали отпреди 1600 години отка на Мохамед му се явило това чудо- дет, освен него друго не признават да четат, и само знаят да се трепат на верска основа!!! Тези всички народи докато не осъзнаят, че цялата тая религия ги държи в мизерия, промива им мозъците и ги кара да водят свещенни войни, няма да се оправят никога- ами ще си се доизтрепват съвсем!Религията им разделя хората на етноси и на групи- и от там се почват и конфликтите!
15
1
 
1
 
! Отговори
nadia.petkova2 преди 10 години
Браво на Папата-поне си има мнение и го изказва твърдо. А нашият Православен Владика в Константинопол- къде блее??? Аз съм също против намесата на външни държави -при това чрез насилие! Това си е тяхната гражданска война и техен конфликт! Щом искат да си го решат те и да си се трепат- да се трепат! това са се религиозни войни- тия хора си нямат представа що е то демокрация, и да го свалят от власт този, ще дойде друг - *** мюсюлманин фанатик!!
14
1
 
4
 
! Отговори
Валери_ преди 10 години
Веднага братятя демократи от Америка да разделят Германците на католици, протестанти и мюсулмани, молим ги също така разкостят Сърбия на Войводина и още незнам си какво и накраяяя най демократично ще ги помоля демократично да ни разделят на Тракия, Мизия, Шопия, Родопия, Добруджа, Помакия , Мангалия защото видите ли така е по демократично. Да и. г. нач..ам на братята Американци ....пийс
13
1
 
5
 
! Отговори
Валери_ преди 10 години
Не на войната в Сирия. Пълен неутралитет за България. Затваряне на границата с Турция за 60 дни с възможност за удължаване на срока с още 30. Ако САЩ не отменят визите веданага да се въведат реципрочни мерки и за американци. За демократичните права на американците в самите САЩ и отделянето на *** и Латиносите в отделни държави. Моле братята демократи Американци веднага да разделят Италия на северна и южна, незабавно да признаят Каталуния и баските за отделни държави.
12
1
 
5
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
До ШопИменно за това става дума:дипломатически натиск в/у Башар за нови избори,които да го ЛЕГИТИМИРАТ пред СВЕТА.Башар знае ,че би ги спечелил и няма да е проблем.Помисли :кои имат интереси от това да има конфликт.
11
3
 
4
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До boyko_stoewООН не може да вкарва омиротворителни сили без съгласието на Русия и Китай и на самата Сирия.
10
1
 
10
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Има Голям Хуманитарен Проблем в Сирия,но решението му не е по "американски".ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ООН дипломатически да притисне Башар и1. да вкара Омиротворителни Сили!!!2. да проведат нови избори пред наблюдатели на ООН и каквото е това е!Които са недоволни от резултатите на изборите да си протестират БЕЗ ОРЪЖИЕ. ТОВА Е НОРМАЛНАТА ЧОВЕШКА ПОЗИЦИЯ за МИРОТВОРСТВО.
9
1
 
11
 
! Отговори
jkdqw преди 10 години
BOG DA E S NAS I DANO SE NAMERI MIRNO RESHENIE...
8
2
 
2
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Напротив, очаква се бежанска вълна да ни залее след американския удар. Така стана и с войната в Косово. Допреди това албанците не бягаха до такава степен, но после се юрнаха към Македония и Албания. От тази гледна точка за БГ е по-добре да няма война срещу Сирия. Европа може да е стара Ку... но най-добре знае какво е истинска война и е внимателна в това отношение. Единственото правилно решение е, САЩ и лакеите в Близкия Изток да прекъснат външната намеса, а Башар да бъде натиснат да се оттегли.
7
2
 
9
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Смърт за ционистко - ислямисткия терористичен интернационал и най-терористичната военно-политическа организация съществувала някога - НАТО!
6
2
 
17
 
! Отговори
пачо преди 10 години
Нямам си престава колко ислямисти и терористи влезнаха в България уж бежанци.Правителството трябва да затвори границата с Турция за бежанци. Турция е голяма и богата пък са и от тяхната черга да ги приютяват те.Ама те нарочно ги вкарват в България.
5
2
 
12
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Нормално, няма умен човек в Европа, които да подкрепя подобно нещо. И аз не искам да плащам 5 лева за литър бензин, но кой ме пита. Нас не ни питаха нито за НАТО, нито за ЕС. Доста умен ход, защото резултатът щеше да е неприятен за глобалистите. Нещо всички започват да дават заден, дали за пръв път, след Студената война ще видим САЩ матирани. Началото на края на ,,пакс американа,,
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ние не трябва да участваме,защото и без друго емигрантите скоро ще ни залеят и ще увиснат на бюджета.Протестиращите,вместо да викате пред парламента,по-добре идете да пазите границата от нахлуващите емигранти.
3
1
 
32
 
! Отговори
разум преди 10 години
Не на войната в Сирия!
2
5
 
1
 
! Отговори
dady преди 10 години
da dobre 6te e da se uredi vaprosa bez voenna namesa i 4e nqkoi institucii mislqt taka.no kakto se vijda nqma svetlina v tunela ot strana na Asad.prosto toy ne ne ostavq drugi hodove.hora ne moje vseki koyto ima orijie da go upotrebqva kogato i kideto si iska.velikite sili sa za tova.
1
2
 
16
 
! Отговори
I преди 10 години
Браво разумни хора,а не като военолюбеца Расим!