Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!

Mасово фалшиви банкноти се появяват по празниците
Обновена: 23 апр 2011 21:27 | 23 апр 2011 21:02,
135
Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!
Снимка: Dnes.bg

Измамници въртят далавери на гърба на търговци. Dnes.bg научи, че една фалшива двайсетолевка се търгува за 7 нефалшифицирани лева. Така разликата от 13 лева остава за човека, пробутал банкнотата менте.

Същия процент „печалба” има и при фалшивите банкноти от 50 и 100 лева, но там рискът измамата да бъде разкрита е по-голям.

„Най-лесно се пускат в обращение банкноти с по-малък номинал, защото невинаги продавачите проверяват истинността на парите”, заявиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Магистратите имат наблюдение, че масово фалшиви банкноти се появяват по празниците, когато в големите магазини има дълги опашки от клиенти и касиерите се опитват да ги обслужат бързо.
 

Чести са случаите, в които фалшиви пари се пробуват и в кварталните магазини, пазарите и таксиметровите коли, където липсват апарати за разпознаване на банкноти менте.

"Днес се опитаха да ми пробутат фалшиви 20 лева, но не успяха, защото усетих, че банкнотата не е грапава”, сподели пред Dnes.bg един от търговците на зеленчуци ва Четвъртък пазара в Пловдив.  Зарзаватчията разказва, че след като е усетил измамата, клиентът му хукнал да бяга.

От полицията съветват и търговци и клиенти да бъдат по-бдителни, когато боравят с пари особено по празниците. Криминалистите споделят, че хартията на фалшивите пари е по-тънка от тази на истинските, често липсват холограмни знаци, няма го и обичайния релеф.

От прокуратурата пък напомнят, че наказанието за хора, които разпространяват фалшиви банкноти, е 8 години затвор, а тези, които ги изготвят, могат да лежат зад решетките цели 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: фалшиви парибанкноти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
0
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
vseki targovez da se pozamisli zawoto tezi falwivi pari sa edin golqm minus. da se zamislqt i bednite , 4e v sawnost razete sa im prazni. ostanalite ne se pretesnqvaite woto za vas tova e balha v zadniqt vi dzob.
121
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Гласуваш за Тиква, получаваш... тиква.
120
1
 
3
 
! Отговори
amet преди 13 години
kide gi predlagat iskam da se snabdya s 200 banknoti falsivi doioitova dereje ni dokaraha dyankov i boyko
119
5
 
21
 
! Отговори
Фалшификатор преди 13 години
Те журналята пак не са разбрали нещо! Та да ви поясня. За да не е подсъдно с браточките направихме банкнота от 14 лева. За да я пробваме я дадохме на един *** и го пратихме в магазина да я развали. След малко ни донесе две от 7 лева. Значи банкнотата е супер и върви! сега ще пуснеме печатарката! Айде честит празник!
118
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигур са пуснали от панделата Данчо-Каратиста от Русе...и синковците му.И понеже на БСП й гори ***,са го наели да им врътне некой лев,ей тъй - за арчлък по празниците.Че те кинтите на *** хептен се обраха откакто Б.Б. е на власт. Ама както казваше дедо : "На такова дупе - такъв ***...!" И да не вземат сега,по стар комунистически обичай за това време на годината,да гръмнат некоя черква,зер им се нареди пасеанса за изборите наесен.Те хората вече са ги изтрили,ама они се ежат дръпат.
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 112 . Стиска му печата, печати и ти, кой те спира.
116
1
 
4
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
tia neshta s falshivite pari ne stavat ei taka bez da ima zameseni ot vlasta na depytatite ,zashto zablyjdavate horata s glyposti sashtata rabota kakto s naglite hvanali tezi hvanali onezi a mozacite koito sa dali parite da ne sa ot ciganskata mahala .
115
0
 
8
 
! Отговори
хикс преди 13 години
това довършва икономиката допълнително. Утре, когато инфлацията ни залее, заради неподплатено с реално производство хартийки, да не вдигате стачки! Абе къде се родих на тая планетас ред луди хора бе? Като снижавате покупателната стойност на стоките по тоя начин, вие вдигате инфлацията мафиоти. И когато скачат цените (не,ч е ги сдържат търговците?), тогава ние духаме супата, повечето хора. вие сте си баровци, но ние я духаме дето не сме мафиоти.
114
2
 
9
 
! Отговори
пиксел преди 13 години
може да плюете ДС, но там са ви пазели задниците няки служители с годините. но явно и там е взел връх егото и алчността и висшите са решили дан и предадат, с което системата рухна. Не съм политикан, а само анализатор на тия неща и сравнявам плюсове и минуси. Май наистина те са виновни, задето не взеха мерки да не се случват предателства и разруха? Но, чак пък да оплювате структурата и всичко? народ който си плюе ДС, рано или късно се разпада и стават емигранти и слуги. Е, българите веч са такива
113
1
 
10
 
! Отговори
arhar преди 13 години
20.02.2010 г.' Първанов : Да отворим икономическите досиета на прехода ! '...........................................................................Да ги отворим ! Но не ги отваряте ... Защо ли ?Да проведем едно широко обществено допитване и да видим дали ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ искат да се отворят икономическите досиета на прехода, за да видим кой как забогатя и стана олигарх !?
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ
111
5
 
10
 
! Отговори
teko преди 13 години
аз съм сиромах с разширен стомах ям,пия е...а и бия.честит празник на всички да сете живи и здрави прави и корави.
110
6
 
2
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
116 ти си *** !
109
3
 
21
 
! Отговори
ined преди 13 години
То хубаво ама банкнотите от 7 лева ми свършиха, мога ли да дам една от 3 и една от 4 лева?
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на баба ви фърчилото.....няма даже да ви чета статията,от половин година масово се въртят десетолевки и двадесетолевки,бая сте изостанали както винаги.....лайни ***...
107
41
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВСИЧКО СВЪРЗАНО С БСП Е МАФИЯ.....ДА ЖИ ВЕЕ БОЙКО БОРИСОВ ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ
106
10
 
15
 
! Отговори
Facebook преди 13 години
Боже боже тука било пълно с ***, а уж чистиха България от ***. А тези комунари мамка им дето не успяха да ометат *** не белене трябваше да строят а крематориуми
105
4
 
13
 
! Отговори
Ценова преди 13 години
Тошко Въртинков от село Стубел Монтанско печати пари
104
5
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
ДС е дрискай *** - кво може да те следи дс - пуяците - ходат заедно щото ги е шубе
103
9
 
12
 
! Отговори
печатаро преди 13 години
Вчера си купих печатарска машина за пари от вторични за 20 лева.Сега обаче търсим и бачкаторите щот не мойм се опрайм.Милиционерска МУТРА съм и добре че платим ако някой я подкара да бълва пачки.Че делим с окръжнио началник а на барабите 300 лева без осигуговки .Ама кат се замислим що разходи по добре началнико да крадне от БНБ че легне по на кяр.