Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!

Mасово фалшиви банкноти се появяват по празниците
Обновена: 23 апр 2011 21:27 | 23 апр 2011 21:02,
135
Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!
Снимка: Dnes.bg

Измамници въртят далавери на гърба на търговци. Dnes.bg научи, че една фалшива двайсетолевка се търгува за 7 нефалшифицирани лева. Така разликата от 13 лева остава за човека, пробутал банкнотата менте.

Същия процент „печалба” има и при фалшивите банкноти от 50 и 100 лева, но там рискът измамата да бъде разкрита е по-голям.

„Най-лесно се пускат в обращение банкноти с по-малък номинал, защото невинаги продавачите проверяват истинността на парите”, заявиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Магистратите имат наблюдение, че масово фалшиви банкноти се появяват по празниците, когато в големите магазини има дълги опашки от клиенти и касиерите се опитват да ги обслужат бързо.
 

Чести са случаите, в които фалшиви пари се пробуват и в кварталните магазини, пазарите и таксиметровите коли, където липсват апарати за разпознаване на банкноти менте.

"Днес се опитаха да ми пробутат фалшиви 20 лева, но не успяха, защото усетих, че банкнотата не е грапава”, сподели пред Dnes.bg един от търговците на зеленчуци ва Четвъртък пазара в Пловдив.  Зарзаватчията разказва, че след като е усетил измамата, клиентът му хукнал да бяга.

От полицията съветват и търговци и клиенти да бъдат по-бдителни, когато боравят с пари особено по празниците. Криминалистите споделят, че хартията на фалшивите пари е по-тънка от тази на истинските, често липсват холограмни знаци, няма го и обичайния релеф.

От прокуратурата пък напомнят, че наказанието за хора, които разпространяват фалшиви банкноти, е 8 години затвор, а тези, които ги изготвят, могат да лежат зад решетките цели 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: фалшиви парибанкноти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
8
 
! Отговори
до 53 преди 13 години
Абсолютната истина е това....Както и убийство-условно 3 годиниКражба на телефон - 2 години и половина лежиш в Пандела палас
61
0
 
2
 
! Отговори
ДО 62 преди 13 години
Не,за разлкика от теб,написах този коментар като идиом.Ненапразно класиците са кръстили тази форма така.Тя е неразбираема за ***.
60
1
 
8
 
! Отговори
???? до 61 преди 13 години
Ааа така ли!Тея от БЮРМ са тотално изтрещели!Една от маниите им е че искаме да ги превземем!Баси майтапа! Да си вкараме тука 1 милион и кусур шиптъри!Ей така да ни дават БЮРМ нема да я вземем, и милиарди да ни дават пак нема да я вземем!Милион и нещо шиптъри и още милион и нещо ***, аре бегай бе!Но след 20 г. ще са само шиптъри!Отврат!
59
8
 
3
 
! Отговори
до sandi6333 преди 13 години
не те обиждам, използвам си правата и свободите за коментар ;) поздрави от ДПС ;)
58
11
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 13 години
до 58, ти може да ме хванеш за резания турски рог,,,ще ти е хубаво да се повъртиш на него...далаверата е че е безплатно веселието...все пак благодаря че си далавераджия
57
1
 
7
 
! Отговори
sandi6333 преди 13 години
Ти що ме обиждаш бе 60
56
0
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 13 години
Доматите с корените ли смяташ да ядеш?
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
:) Не е ескимос, много по-лошо е - бюрманец/фиромец е.
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Незнам за какви манипулатори (подсъзнателни или не) са тия коментатори със грозните *** мутри, но със сигорност целта им е манипулация на нещо за нещо...наи вероятно подтикване към разсистки мнения и прочие...та да кажат: ето българите са разсисти!
53
1
 
6
 
! Отговори
НЯМА РАЗЛИКА преди 13 години
Като няма кинти,ще си ги печати сами.Ако някой може да ме вкара в тази далавера ще участвам.Я виж ти ,240 Депутати ще разделят земята на България,а ние Българите ще се чудим дали да ядем трева или лук(стара планина или добруджа).
52
2
 
9
 
! Отговори
???? до54 преди 13 години
Извинете, сър, вие да не сте от ескимосите?Щото напоследък са се навъдили тука едни такива и само дават акъл -бивши бг-та ама сега вече били от друга нация, демек вече са голема работа, разбиаш ли?!?Фанали Бога за рога!/Ох прости ми Боже , че намесвам името ти!/
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вазелин употребяваш ли
50
7
 
3
 
! Отговори
Lifeguard преди 13 години
чичо Митко ,аз наркотици не употребявам......
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в България всяка втора банкнота е ментедържавата е ментеправителството е ментецаря ни е менте
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие българите само от далавера разбирате, затова всичките сте прeeбани яко...и сами се прe-eбвaтe с удоволствие :) няма нещо по добро от това когато искаш да превземеш някой...
47
2
 
34
 
! Отговори
яираглъБ преди 13 години
Да измамиш търговец с 20 лева - до 8 години затвор. Да измамиш Държавата с 16 милиона лева - 3 години условно.Два кантара, два аршина, две темиди...Уорилик, я кажи ни за облачето бяло, от где иде, де си и летяло...
46
2
 
12
 
! Отговори
sandi6333 преди 13 години
Браво Чичо Митко сложи го на място
45
5
 
5
 
! Отговори
КЛУБ ЧЕРВИЛО преди 13 години
ТУКА МАЙ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ШАЙКА НЕЩО СЕ Е РАЗПИЩОЛИЛА , ЕЙЙЙЙЙ ЛЯГАЙТЕ ДА СПИТЕ ЧЕ ИНАЧЕ ЗАБАВЯТЕ ЕВОЛЮЦИЯТА ОТ МИШКИ КЪМ ХОМО САПИЕНС.ИЗНЕЖЕНИЯ ПО ПРАЗНИЦИТЕ НЕ ВИ ЛИ ДАВА ПОЧИВКИ ВЕ ?*** ВЕРНО ВИЕ СТЕ БЕЗБОЖНИЦИ
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубаво правят тези които ги "пробутват". И без това икономиката в България е леш благодарение на пожарникаря от село Банкя. Дано напечатат милярди фалшиви пари и да ги пробутат. Да се срутим тотално като държава и да започнем на ново.
43
2
 
0
 
! Отговори
?? до 47 преди 13 години
Благодаря!Щом съм в състояние да разбия всички ценности!Не подозирах такива способности !