Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!

Mасово фалшиви банкноти се появяват по празниците
Обновена: 23 апр 2011 21:27 | 23 апр 2011 21:02,
135
Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!
Снимка: Dnes.bg

Измамници въртят далавери на гърба на търговци. Dnes.bg научи, че една фалшива двайсетолевка се търгува за 7 нефалшифицирани лева. Така разликата от 13 лева остава за човека, пробутал банкнотата менте.

Същия процент „печалба” има и при фалшивите банкноти от 50 и 100 лева, но там рискът измамата да бъде разкрита е по-голям.

„Най-лесно се пускат в обращение банкноти с по-малък номинал, защото невинаги продавачите проверяват истинността на парите”, заявиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Магистратите имат наблюдение, че масово фалшиви банкноти се появяват по празниците, когато в големите магазини има дълги опашки от клиенти и касиерите се опитват да ги обслужат бързо.
 

Чести са случаите, в които фалшиви пари се пробуват и в кварталните магазини, пазарите и таксиметровите коли, където липсват апарати за разпознаване на банкноти менте.

"Днес се опитаха да ми пробутат фалшиви 20 лева, но не успяха, защото усетих, че банкнотата не е грапава”, сподели пред Dnes.bg един от търговците на зеленчуци ва Четвъртък пазара в Пловдив.  Зарзаватчията разказва, че след като е усетил измамата, клиентът му хукнал да бяга.

От полицията съветват и търговци и клиенти да бъдат по-бдителни, когато боравят с пари особено по празниците. Криминалистите споделят, че хартията на фалшивите пари е по-тънка от тази на истинските, често липсват холограмни знаци, няма го и обичайния релеф.

От прокуратурата пък напомнят, че наказанието за хора, които разпространяват фалшиви банкноти, е 8 години затвор, а тези, които ги изготвят, могат да лежат зад решетките цели 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: фалшиви парибанкноти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
33
 
! Отговори
???? преди 13 години
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Казвам го на всички в тоя сайт!И на интелигентните/които не са много/, и на комундрелите/ Които отдзавна не са взривявали църква, но човек с тях никога не е сигурен/ , и на пубертетите /които не знаят какво е да те следи ДС, защото са родени след 89-та годин - за 94 и 105/ и на лузърите /които за скапания си живот обвиняват всички и преди всичко държавата/!Обърнете се към Бог!
101
1
 
16
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
Бесило за доносниците
100
0
 
5
 
! Отговори
Евала 105 преди 13 години
Имаше неща дето не бях се замислял
99
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ami predstavete si varnat vi resto i to se okaje fal6ivo i vie ,tragnete bez da obarnete vnimanie na tova da pazarite ,i kvo 6te vi izkarat plasior li i 6te vi lepnat 8 godini
98
6
 
10
 
! Отговори
до 94 преди 13 години
Да допълня и аз нещо.сменяйте си MAC адреса например с MACAddressChangerИ не ползвайте антивирусни защото за милиционерска измишльотина да ви сканират компа без да се усетите.Орежете Windows с nLite преди инсталация за да се затруднят поне гадовете от Mikrosoft да се ровят в компа Ви.Инсталирайте системата си и направете копие с Drive SnapShot ползвайте и някакъв трафи метър за да разберете дали ви шпионират гадовете.Ползвайте само портативни програми записани на CD и успех!/savage/
97
4
 
6
 
! Отговори
Другари преди 13 години
Събираме доброволци от лагера на пратийната Тиква и в името на дружбата на нашия партиен другар едрия *** Мадафи с *** Тодор Шебеков (тежка му пръст) които с кланяне и дупедашни за защитят добрия *** -бесното куче от събствения му народ те искат да го опнат на въжето като Салам Хюсен и да го погребат в незнаен гроб - благодарност от народаИ така роби на социлиазма - Силите на Социализъма превъзхождат силите на справедливостта - за България няма бъдеще - не е демокрация това е ДС
96
5
 
4
 
! Отговори
Внимание Другари преди 13 години
Събираме доброволци от лагера на пратийната Тиква и в името на дружбата на нашия партиен другар едрия *** Мадафи с *** Тодор Шебеков (тежка му пръст) които с кланяне и дупедашни за защитят добрия *** -бесното куче от събствения му народ те искат да го опнат на въжето като Салам Хюсен и да го погребат в незнаен гроб - благодарност от народаИ така роби на социлиазма - Силите на Социализъма превъзхождат силите на справедливостта - за България няма бъдеще
95
1
 
4
 
! Отговори
gosho преди 13 години
tiq pari mai barak ili osama gi pusna v obrashtenie ili mai sa ot petri4!??!?!?
94
4
 
13
 
! Отговори
Другари преди 13 години
Ако на някой не му харесва цената на храните и бензина и заплата от 300лева - ще му пратим ДАНС - ако е сам ако са много имаме стари танкове ще ги изкарамеНие сме хайка олигарси и бизнесмени от голямото добро утро на БКП и производните и партии ще ви товарим докато се изгърбите от работа вярваме във вашата работоспособност ние трябва да ви съберем парите защото ние сме партийни хора а вие чалга лош материал а на нас ни трябват яхти казина и манекенки
93
1
 
8
 
! Отговори
Другари преди 13 години
Ако на някой не му харесва цената на храните и бензина и заплата от 300лева - ще му пратим ДАНС - ако е сам ако са много имаме стари танкове ще ги изкарамеНие сме хайка олигарси и бизнесмени от голямото добро утро на БКП и производните и партии ще ви товарим докато се изгърбите от работа вярваме във вашата работоспособност ние трябва да ви съберем парите защото ние сме партийни хора а вие чалга лош материал а на нас ни трябват яхти казина и манекенки
92
3
 
6
 
! Отговори
Духчето Каспър преди 13 години
Преди 1 година баба ми отиде да си вземе пенсията и ми даде 40 лева. - 2х20. От своя страна, аз отидох да ги внеса в банка, не се оказаха фалшиви. Така и не разбрах как в момента, в който й изплатиха пенсията с двайсетачки си бяха в ред, а 30 мин. по-късно бяха фалшиви!!!
91
2
 
5
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
до 97 Твойте шефове и на тиквата кукловодите разграбиха държавата раздадоха си държавата между партийни хора обрекоха народа в бедност и изчезване От яд че 89 година народа е искал демокрация и сега демокрация значи които е партиен фунционер ченгесар дупедавец или друго може спокойно да граби квото е останало за За кукловодите е важно да копират от Русия модела на мафията и да държат медиите
90
4
 
14
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Ами да, като да си купиш предприятие, което струва двадесет милиона , даже не за седем милиона а за много по-малко...кой наложи тези стандарти в България...а??? Може ли някой да отговори? Това не е далавера, може би? И в този смисъл, кои са най-големите далавераджии...?
89
2
 
3
 
! Отговори
Охранител преди 13 години
Ами да, като да си купиш предприятие, което струва двадесет милиона , даже не за седем милиона а за много по-малко...кой наложи тези стандарти в България...а??? Може ли някой да отговори?
88
2
 
26
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
Ще напиша какво трябва да правите, за да не могат ДАНС (или МВР ) да слухтят там където нямат работа.1. Използвайте предплатена карта за ГСМ . Сега стана ли ясно, защо хубавците не искат предплатените карти да са анонимни ? . Предплатената карта, обаче не е сто процентова гаранция, че няма да разберат кой я ползва. Ако имате два ГСМ-а и другия ви е на договор т.е. имат ви името и данните, не носете заедно предплатената и договорната карта. Могат много лесно да ги съпоставят, чрез местоположението им. Другото слабо място, е че могат да разберат кой сте чрез подслушване на хората с които говорите. Научете се да не казвате имена в телефонните разговори. Научете и хората с които говорите.2. Не носете ГСМ-а със себе си (този който е на абонамент). Елементарно е да ви проследят , чрез положението на апарата в клетките на оператора. Дайте на друг човек да разнася (но да не говори по него) ГСМ-а ви. Така ще ги шашнете.3. Най-добре изобщо не използвайте ГСМ , ако подозирате, че ви наблюдават. ГСМ-а е опасно оръжие в ръцете на службите. Под не използвайте се разбира, изобщо да не носите ГСМ със себе си.4. Все пак трябва да се говори по телефон. Не говорете по фиксиран телефон. Използвайте VoIP телефон и чужд оператор (в никакъв случай български). Много добър вариант е wi-fi VoIP телефон с чужд оператор и да говорите от места с публичен wi-fi интернет. Не вярвам нашите служби да са дорасли да подслушат такъв разговор :) , но все пак имайте две наум. Да не говорим, че като подслушват събеседника ви, няма да знаят с кого говори , ако вие самите не се издадете.Сега за интернет комуникациите.1. Ако искате да останете наистина анонимен, използвайте ТОР. Ако публикувате информация сървъра трябва задължително да е извън България. Регистрирането на анонимен домейн е тънка, но не невъзможна работа. (ако някой се интересува, ще дам подробности)2. Не използвайте българска e-mail услуга. Ползвайте чужда, задължително през https . За още по сигурно, може да кодирате писмата си.3. Не използвайте ICQ лесно подслушваемо е. Скайп е по-труден за подслушване, но аз му нямам доверие.4. Използвайте свободен wifi интернет (не е препоръчително да е публичен). Вече има много незаключени домашни wifi устройства. намерете няколко . Най-добре е да не ползвате една точка за wifi достъп повече от 2 пъти .Вярвайте ми съмнителните бизнесмени ги знаят тези работи твърде добре , и ги спазват. Така, че данс, манс и мвр не могат лесно да ги подслушат. Подслушват Вас репортера, неудобния журналист, критичния блогър , дребния бизнесмен.
87
1
 
8
 
! Отговори
6ГУ ДС преди 13 години
Страшно е . Много по-страшно отколкото съм подозирал. Оказва се , че ДАНС работи изцяло като политическа полиция, и дори не спазва законите , защото :Агентите са действали светкавично поръчвали са телефонни разпечатки устно, без никакви документи, а от ДОТИ-МВР са им правили справките веднага. На ден подписвам по десетки искания до ДОТИ-МВР за установки на телефони, писменото мотивиране би затормозило изключително работата ниИма много добра статия във в-к Сега. Случващото зловещо ми напомня на филма Обществен враг. Подслушва се по устно нареждане, без писмени документи, изобщо без някакво основание.
86
0
 
13
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
Ще напиша какво трябва да правите, за да не могат ДАНС (или МВР ) да слухтят там където нямат работа.1. Използвайте предплатена карта за ГСМ . Сега стана ли ясно, защо хубавците не искат предплатените карти да са анонимни ? . Предплатената карта, обаче не е сто процентова гаранция, че няма да разберат кой я ползва. Ако имате два ГСМ-а и другия ви е на договор т.е. имат ви името и данните, не носете заедно предплатената и договорната карта. Могат много лесно да ги съпоставят, чрез местоположението им. Другото слабо място, е че могат да разберат кой сте чрез подслушване на хората с които говорите. Научете се да не казвате имена в телефонните разговори. Научете и хората с които говорите.2. Не носете ГСМ-а със себе си (този който е на абонамент). Елементарно е да ви проследят , чрез положението на апарата в клетките на оператора. Дайте на друг човек да разнася (но да не говори по него) ГСМ-а ви. Така ще ги шашнете.3. Най-добре изобщо не използвайте ГСМ , ако подозирате, че ви наблюдават. ГСМ-а е опасно оръжие в ръцете на службите. Под не използвайте се разбира, изобщо да не носите ГСМ със себе си.4. Все пак трябва да се говори по телефон. Не говорете по фиксиран телефон. Използвайте VoIP телефон и чужд оператор (в никакъв случай български). Много добър вариант е wi-fi VoIP телефон с чужд оператор и да говорите от места с публичен wi-fi интернет. Не вярвам нашите служби да са дорасли да подслушат такъв разговор :) , но все пак имайте две наум. Да не говорим, че като подслушват събеседника ви, няма да знаят с кого говори , ако вие самите не се издадете.Сега за интернет комуникациите.1. Ако искате да останете наистина анонимен, използвайте ТОР. Ако публикувате информация сървъра трябва задължително да е извън България. Регистрирането на анонимен домейн е тънка, но не невъзможна работа. (ако някой се интересува, ще дам подробности)2. Не използвайте българска e-mail услуга. Ползвайте чужда, задължително през https . За още по сигурно, може да кодирате писмата си.3. Не използвайте ICQ лесно подслушваемо е. Скайп е по-труден за подслушване, но аз му нямам доверие.4. Използвайте свободен wifi интернет (не е препоръчително да е публичен). Вече има много незаключени домашни wifi устройства. намерете няколко . Най-добре е да не ползвате една точка за wifi достъп повече от 2 пъти .Вярвайте ми съмнителните бизнесмени ги знаят тези работи твърде добре , и ги спазват. Така, че данс, манс и мвр не могат лесно да ги подслушат. Подслушват Вас репортера, неудобния журналист, критичния блогър , дребния бизнесмен.
85
1
 
3
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Страшно е . Много по-страшно отколкото съм подозирал. Оказва се , че ДАНС работи изцяло като политическа полиция, и дори не спазва законите , защото : Агентите са действали светкавично поръчвали са телефонни разпечатки устно, без никакви документи, а от ДОТИ-МВР са им правили справките веднага. На ден подписвам по десетки искания до ДОТИ-МВР за установки на телефони, писменото мотивиране би затормозило изключително работата ниИма много добра статия във в-к Сега. Случващото зловещо ми напомня на филма Обществен враг. Подслушва се по устно нареждане, без писмени документи, изобщо без някакво основание.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей вярна била новината бепреди малко отидох на магазина да разваля едно фалшиво 20 лв, ония ми върна едно 7 и едно 13 лв.а де?
83
1
 
10
 
! Отговори
разбирача преди 13 години
ОБЯВАТърсим спешно тонер за цветен принтер и три тона хартия за отпечатване на пари без покритие защото БНБ е закъсала от към производствени мощности.Плащане кеш и на место!Който има у тях цветен принтер нека помогне!