Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!

Mасово фалшиви банкноти се появяват по празниците
Обновена: 23 апр 2011 21:27 | 23 апр 2011 21:02,
135
Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!
Снимка: Dnes.bg

Измамници въртят далавери на гърба на търговци. Dnes.bg научи, че една фалшива двайсетолевка се търгува за 7 нефалшифицирани лева. Така разликата от 13 лева остава за човека, пробутал банкнотата менте.

Същия процент „печалба” има и при фалшивите банкноти от 50 и 100 лева, но там рискът измамата да бъде разкрита е по-голям.

„Най-лесно се пускат в обращение банкноти с по-малък номинал, защото невинаги продавачите проверяват истинността на парите”, заявиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Магистратите имат наблюдение, че масово фалшиви банкноти се появяват по празниците, когато в големите магазини има дълги опашки от клиенти и касиерите се опитват да ги обслужат бързо.
 

Чести са случаите, в които фалшиви пари се пробуват и в кварталните магазини, пазарите и таксиметровите коли, където липсват апарати за разпознаване на банкноти менте.

"Днес се опитаха да ми пробутат фалшиви 20 лева, но не успяха, защото усетих, че банкнотата не е грапава”, сподели пред Dnes.bg един от търговците на зеленчуци ва Четвъртък пазара в Пловдив.  Зарзаватчията разказва, че след като е усетил измамата, клиентът му хукнал да бяга.

От полицията съветват и търговци и клиенти да бъдат по-бдителни, когато боравят с пари особено по празниците. Криминалистите споделят, че хартията на фалшивите пари е по-тънка от тази на истинските, често липсват холограмни знаци, няма го и обичайния релеф.

От прокуратурата пък напомнят, че наказанието за хора, които разпространяват фалшиви банкноти, е 8 години затвор, а тези, които ги изготвят, могат да лежат зад решетките цели 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: фалшиви парибанкноти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
18
 
! Отговори
разбирача преди 13 години
Ей *** *** не спазваш основния закон за свобода на словото бе милиционерско ***.Искаш ли да те побъркам гъзолизецо тази вечер?Поради нарушение на правилата на сайта нямате право да публикувате коментари.Обратно към сайта ,но през прокси.Нещастни еничерски ***,ще го преместя в другия крачол ,а нека господаря ти от Турския сериал ме осъди!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
83, трябваше да пробваш и трети път, можеше да ти върже...
80
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Забравих да напиша до кой адресирам коментара си: Чичо Митко :)
79
0
 
0
 
! Отговори
До 82 преди 13 години
Не те разбирам,вярно е,но мой съвет - намали малко пиенето.
78
1
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Aбе момче,ти четеш ли какво пише човека ,или прочел-не прочел бързаш на нареждаш(по български)Не се хвали,той ти обяснява как живее.Кое по-точно ти прозвуча като хвалба,че не ми е много ясно. Ама много ви е ясно на всичките... Хора ,които никога не са излизали от пределите на България ,виждали света в и-нет и по филмите ии : "ЛЕсният път",много е лесно.Злото е заразно приятелю!Колкото и да си позитивен и да искаш да направиш нещо ей с такива като теб се срещаш всеки ден и оправия няма!
77
1
 
8
 
! Отговори
Още помня преди 13 години
преди 5 години ми пробутаха 20 кинта фалшифи.Фирата фира, ама стана по-лошо - отидох в банка дето съм клиент да плащам вноска някаква и касиерката ми я върна обратно с думите "това не става" и дадох други 20, но така и не разбрах що не стават.След ден два отидох в магазин на М-тел да си купя предплатена карта щото даваха раница и карта и безплатни минути.Служителят ме познаваше и така се изложих пред него, че ми идеше да потъна в земята.Знам коя мърлба ми ги пробута, но не ми се занимаваше
76
0
 
0
 
! Отговори
до 80 преди 13 години
хахахахаха!!!!!Неам думи!Естествено, че не сме на едно ниво!Та ти даже не разбираш понятеията, които използувам!Можеш да дискутираш с другите комундрели тук, но не и с мен!
75
0
 
0
 
! Отговори
ДО 77 преди 13 години
Ти ме застреля,през цялото време си мислех че ти си *****.Даже си помислих че се осъзна.Извинявай,нямаме приказка с теб,не сме на едно ниво.А ,кой е по-нагоре ,надолу ,ти си направи сметка.Аз те прецених.
74
0
 
0
 
! Отговори
ДО 75 преди 13 години
Ти ме застреля,през цялото време си мислех че ти си *****.Даже си помислих че се осъзна.Извинявай,нямаме приказка с теб,не сме на едно ниво.А ,кой е по-нагоре ,надолу ,ти си направи сметка.Аз те прецених.
73
0
 
9
 
! Отговори
Илиян преди 13 години
а българите менте (т.е. ромите) кога ще ги извадят от употреба ?
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"От прокуратурата пък напомнят, че наказанието за хора, които разпространяват фалшиви банкноти, е 8 години затвор, а тези, които ги изготвят, могат да лежат зад решетките цели 15 години."Тогава за "перачите" закона какво предвижда. Има ли закони за КРУПНИТЕ КРАДЦИ.
71
0
 
1
 
! Отговори
до 75 преди 13 години
Аз схващам, ама ти не схващаш!"***" се отнася за теб!Айде напъни се да разбераш защо си такъв в светлината на значението на думата в старогръцкия!
70
0
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
В 59 си използвол "метафора", а не "идиом"!
69
0
 
0
 
! Отговори
ДО 73 преди 13 години
Браво на момчето,разбра че не може да пише-*Доматите с корените ли смяташ да ядеш?*.А сега се извини.Не вярвам да си ***,схващаш.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, ще празнувате ли християнския празник или пак мислите как да взривите некоя бомба? Лицемери сте вие, ***...До вчера-опиум за народите, а днес-попа ни ръси над сведените главици. Само Гоце, Станишеф и ББ за такива като вас. Докато ви уврат дървените тикви.
67
1
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
"***" е от старогръцки и означава - човек, който не иска да се занимава с общите /обществени/ дела и не обича сънародниците си и родината!
66
0
 
11
 
! Отговори
БНБ преди 13 години
А тия дето купиха банки по какъв курс ги "напазаруваха"? Смешки!!!
65
1
 
0
 
! Отговори
до 64 преди 13 години
Простака си е ***!Кво да ти кажа друго!В навечерието сме на светъл празник!Не ми се ще да ти отговарям както заслужаваш!
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
колко ще бият
63
0
 
6
 
! Отговори
ано преди 13 години
То далавера, ама лоше бият куките.