Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС

Равнището й в България се покачва през януари до 10,2%
146
Безработицата у нас - все повече над средната за ЕС
Снимка: Булфото

Безработицата в България продължава да върви трайно нагоре, като през януари равнището й се покачва до 10,2% в сравнение с 10,1% през декември и ноември.

В същото време средното равнище на безработица в 27-те членки на Европейския съюз (ЕС) пада от 9,6% на 9,5%, отчитайки първото си понижение за последната повече от една година.

По този начин за 11-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС, като през януари разликата се увеличава. До пролетта на миналата година делът на безработните от работната сила у нас бе по-малък.

Влошаването на пазара на труда в страната през 2010 г. обаче ни нареди сред европейските страни с най-силен ръст на безработицата.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път съществените различия между състоянието на пазара на труда в европейските страни. Той остава най-устойчив в Холандия и Австрия, където нивото на безработица е малко над 4%, както и в Люксембург с безработица от 4,7%.

В същото време безработицата в Германия намалява от 6,6% на 6,5%, като спад в равнището й се отчита още в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция и Малта.

Страните с най-рязко понижение на безработицата за последните 12 месеца пък са Естония (от 16,1% на 14,3%) и Малта (от 7,2% до 6,1%).

С най-висока безработица отново се отличават няколко страни, които пострадаха и от спукването на балона в жилищния им сектор преди кризата - Испания (20,4%), Латвия (18,3%) и Литва (17,4%).

Гърция и Унгария обаче са двете членки на ЕС, където делът на безработните е нараснал най-рязко от миналия януари насам – от 9,7% на 12,9% в Гърция, и от 11% на 12,6% в Унгария.

Към края на януари в ЕС е имало малко над 23 млн. регистрирани безработни, от които 15,775 млн., или над 68%, са в страните от еврозоната. В сравнение с декември броят им е намалял с 43 хил. в ЕС и със 72 хил. в еврозоната, където безработицата пада от 10% на 9,9%.

В началото на миналата седмица данни на НСИ показаха, че безработицата в България е била 11,2% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

От Агенцията по заетостта съобщиха, че през януари безработицата у нас е била 9,8%. Изчисленията на Евростат за безработицата в България се различават от тези на Агенцията по заетостта и НСИ заради различната методология, която прави данните от страните в ЕС съпоставими.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: безработица в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
10% е безработицата от регистрираните в бюрото по труда. Но ако се сметне като процент от населението плащащо си осигуровките спрямо населението в трудоспособна възраст се получават доста над 50%.
141
0
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
...А относно ГЕРБ гласувах за тях с надеждата, че ще се работи, но уви...Това, че държавата е зле го знаят и 5 годишните и знаят, че икономиката куца...Като се влагат пари за нещо да е по-конкретно, субсидира се земеделие и се чака да се отворят работни места...т.е. чака се конкретен резултат. Ако не става се спират парите и се мисли друг вариант, всичко друго е крадене на пари ...Иначе завършвам след 2 месеца ставам инж. и искам да работя, искам тук да се произвежда ама тук може само да се ?
140
0
 
5
 
! Отговори
.... преди 13 години
И все пак не е толкова отчайващо от друга гледна точка.А именно, че има доста некадърници, които работят и ако ще вървим напред те трябва да вървят на майната си .За пример мога да дам администрацията на Р. България , там всеки втори е роднина, а повечето не знаят какво е компютър и уж от там щеше да се започне спестяването, а именно като се оптимизира...А какво да кажем трябват ни няколко големи завода и се оправяме, е време е на хората с акъл да се даде шанс...
139
0
 
6
 
! Отговори
народен преди 13 години
Положението е розово според Дянков. За него и компания не е важно да има работа и да се развива бизнеса. Важно е хората да полудяват, да им поскъпва храната бензина тока и т.н. Но шенген е важен , както и това да се хвалят, че не вдигат данъци и заплати не намаляват. А като взимаш една и съща заплата 3 години, а цените скачат ...Като ти се отнема правото да правиш нещо...
138
0
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
Написано много добре. Можеше и цените у нас да присъстват при рекордите ни в ЕС.
137
0
 
3
 
! Отговори
нередовен преди 13 години
Безработни, които дължат здравни осигуровки от нетрудови доходи, и ги глобяват солено, ако не ги платят.Това може би го има само у нас.Да сложат и вноски за пенсия задължително - остана само това.И да ни накарат да докажем доходите накрая - за капак.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А при положение че този бъркоч с работодатели и работни места е от 20 год. и напоследък наистина безработицата е ужасяваща, кой и на какво основание пише закони за прослужени години, пенсии, трудов стаж и т.н.Не на всеки му се удава да е цял живот нагаждач на държавна работа.Защото сега е ужасно, но като остаряваме ще се натрупват тези проблеми като геометрична прогресия. Защо се копират модели от чужди държави при които механизмите работят добре!?!?
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГОЛЯМ ГЛАД Е!!!И НЯМА СКОРО ДА СЕ УПРАВИМ
134
1
 
1
 
! Отговори
Toprealizator преди 13 години
Zabelqzah, 4e tuka ima hora, optimisti, koito moje i da ne se namirat v nai-dobrata li4na situacia! No rabotqt nad sebe si, obrazovat se i ne mrynkat!Ot druga strana ima i hora tuk, koito im dai povod samo da se oplakvat, da hlen4at i da revat, kolko bilo zle u nas. Pri takiva, za jalost myrzela naddelqva! Vmesto da se zahvanete, da nau4ite neshto novo, da se obrazovate - vie predpo4itate da hlen4ite! E, kak shte vi pomogne tova vyv vashata situacia?
133
1
 
0
 
! Отговори
go факт преди 13 години
Ako ti si s pretencii, 4e si u4il(a) i poradi tova 4e neshto znaesh - greshish dylboko! Ne moje 4ovek, s obrazovanie, s pretencii, 4e zaslujava neshto pove4e, da pishe po takyv na4in (=seltashki). Ot poznati sym 4uval, 4e imat rabota s hora (koito syshto sa uj vizshisti), koito ne mogat edin Email da napishat bez pravopisna ili gramati4eska greshka. Ta i tvoqta syshtata! 2 reda bez greshka ne mojesh da napishesh, ama pretencii do nebesata!
132
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 13 години
Ако си в отбора на безработните - лъжат те и очакват да се вържеш.Те така половин година и продължаваш да се надяваш. Накая въпреки, че си учил като луд се навиваш на кфо да е, щото детето тря да яде. Ако бачкаш ти плащат жълти стотинки по 12 часа и трепериш утре да не ти кажат "чао".Като си вземеш заплатката разбираш, че 30%от нея са отишли в държавата.Отиваш на лекар - уж си плащаш осигуровките, обаче всичко е с пари.Отказваш се и караш на крак.Ако това е пазарна икономика - здраве му кажи!
131
1
 
2
 
! Отговори
do 133 преди 13 години
Ami zashto ne sednesh da se prekvalificirash i da nauchish neshto novo?
130
1
 
10
 
! Отговори
Ани преди 13 години
Прочетох доста коментари...има доста хора които не оценяват положението в страната и изобщо нямат реална представа за нещата.Аз съм безработна от месеци ходя по интервюта,организирани реалитита с по стотин кандидати,опашки и постоянна гавра с обикновения човек.Наслушах се на заплати от по 350 лв. за работа на 6 дена по 10 часа,което е меко казано обидно.Имам си професия и малко стаж по специалността(предишната фирма фалира) и обяви по специалността ми няма.Аз и такива като мен какво правят?
129
0
 
5
 
! Отговори
Цвети преди 13 години
Радвам се, че ти и приятелите ти сте добре, ама все пак поразшири малко кръгозора си и се поогледай малко да видиш за какво става въпрос. Да не говорим, че извън София положението е още по-зле, дори и в големите градове.
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не си търся работа,но профилактично гледам какво се предлага на т.нар.пазар на труда в специализираните сайтове.Не е нормално в едномилионен град,като София да няма никакво търсене на технически специалисти като:Кип и А,стругаро фрезисти,заварчици,механици и шлосери и дори оператори на машини.Този факт е тревожен сам по себе си.След 20-ина години не ще има никакъв ресурс за реален подем в икономиката.Младите не искат,а дори и да искат няма да има къде да се обучат на тези квалифицирани занаяти.
127
0
 
5
 
! Отговори
Щ преди 13 години
а аз на теб ти препоръчвам да прочетеш поне двете книги на Никола Николв "Световната конспирация" и " Новият ред"... не се заяждам... просто прочетете защо няма скоро да се стабилизират икономически държавите.. лека вечер и Господ да ни пази!
126
0
 
4
 
! Отговори
Щ преди 13 години
а аз на теб ти препоръчвам да прочетеш поне двете книги на Никола Николв "Световната конспирация" и " Новият ред"... не се заяждам... просто прочетете защо няма скоро да се стабилизират икономически държавите.. лека вечер и Господ да ни пази!
125
0
 
7
 
! Отговори
Я преди 13 години
..намаляване производството, увеличаване на вноса, увеличаване на безработицата, увеличаване на броя на болните, интелектуално осъкатяване, нарастване на престъпността, дискриминиране на българите..всичко това го постига брилятно Дянков..който владее банките владее държавата са казали евреите и Дянков строго спазва еврейските закони на Талмуда..а аз гласувах за ГЕРБ с надеждата, че няма да предадат нац. ни интереси..че земята ни не ще бъде продавана повеч на турци и евреи..Господ да ни пази!
124
0
 
6
 
! Отговори
Стария преди 13 години
Допълвам коментара си 104 със следното: Става въпрос пак за ролята на държавата при подготовката на специалисти. Сега този проблем е оставен на пазарни принципи, може би по-точното е на самотек. И в момента стотиците български университети /слагам кавички и моля да ме извинят истинските/ бълват специалисти, които не могат да си намерят работа по специалността, защото пазарът е пренаситен от такива професии. Нужно ли е планиране в тази област като образованието. Разбира се, че трябва да има такова съобразено с прогностичните и демографски нужди на държавата. Не може да произвеждаме квалифицирани кадри и да харчим пари и те да нямат работа и да заминават за чужбина. От друга страна ще строим АЕЦ, след 5 години когато завърши строителството трябва да има подготвени специалисти по атомна физика и не знам още какви професии, които да ослужват и поддържат централата. Кой е този, който ще постави и реши този проблем? Държавата, ами тя трябва да помисли и за подготовка на съответните преподаватели.В заключение: Пазарната икономика, ама и държавата! Държавата има вина за безработицата
123
0
 
12
 
! Отговори
недоволен преди 13 години
Безработицата е много по-голяма и никой не знае колко е голяма ,много безработни не са записани в бюрото по труда,защото нама смисъл да ходят само на потписи ,а работа не се предлага.А по селата е още по-трудно да си намериш работа и някой ако работи ,работата ще е ниско заплатена или нередовна без осигоровки и т.н.т.,така е защото всички общински съветници и тези от парламента и разни други тарикати имат фирми ,но фантоми а държавата губи от такива а искаме икономика и развитие.