Обстановката на пазара на труда е силно усложнена

Все по-рядко хората дават всичко от себе си, обяснява експерт
3 авг 2013 20:48, Петя Славова
184
Обстановката на пазара на труда е силно усложнена
Павел Хаджиев. Снимка: Bulgaria On Air

„Обстановката на пазара на труда е силно усложнена. От една страна заради кризата, а от друга заради така наречения мъртъв отпускарски сезон. Ситуацията е много по-различна от преди няколко години, когато имаше повече работа, а изискванията не бяха толкова високи“, каза в ефира на Bulgaria On Air експерт по подбор на кадри Павел Хаджиев.

Според него в момента са се увеличили броят интервюта, които един кандидат трябва да премине, за да бъде одобрен. Ако преди 5 години беше нужна една или максимум две срещи, то сега са поне 3, попълват се различни тестове и въпросници, обясни той.

„Едва ли е изненада, че IT сектора е в най-добро състояние на пазара на труда. Може би 90% от клиентите ни търсят именно такива специалисти. България има огромен потенциал в този бранш, едва ли има голяма световна компания, в която да няма български инженери“, каза още Хаджиев.

Експертът набеляза и най-често допусканите грешки при интервю за работа. „Изключително ясно си личи, когато един кандидат не проявява интерес и нужните компетенции. Колкото и да е банално, закъснението прави лошо впечатление, както и нереалните финансови очаквания“, допълни Хаджиев. Според него хората трябва повече да се замислят как развиват себе си и уменията си когато ходят на работа. „За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе си“, поясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
8
 
12
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До SomebodyНяма нищо преувеличено за IT бранша. Безработни програмисти в България няма. Ако е безработен, значи не е програмист.Търсенето е поне 2 пъти по голямо от предлагането.Учете, квалифицирайте се и ще работите за прилични заплати.2000 лв + взема средно ниво програмист с 3+ години стаж.6 години стаж формират 3000 лв + заплатаЕстествено, трябва да се учи ежедневно.Не е за мързеливи и ***.
108
0
 
19
 
! Отговори
запознат преди 10 години
Има ли смисъл от бюрата по труда-напълно измислена структура
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AIDE BRE 6MEKERITE OT BSP , 4AKAME RAZKRIVANE NA 250 000 RABOTNI MESTA , POVI6AVANE NA MINIMALNATA RABOTNA ZAPLATA NA 1000 leva I PENSII PO 500 leva TOVA POSLEDNOTO NI BE6E OBE6TANO OT PATERICATA VI BOLEN MOZAKOV . KAKVO 6TAVA S OBE6TANIATA ILI NOVITE RABOTNI MESTA STE GI OBE6TAVALI NA VA6ITE HORA V ADMINISTRACIATA KOQTO E TO4NO TOLKOVA NA BROI . SAMO 4E 6TE UVOLNITE EDNITE TARTEI ZA DA GI ZAMENITE S VA6ITE TARTEI . TAKA VERNO 6TE SI IZPALNITE OBE6TANIETO
106
0
 
32
 
! Отговори
Очуден преди 10 години
Като разглеждам обяви , в които пише , че заплатата е 400-500 лв ... аммм , да попитам само ... това за седмица ли е ?
105
0
 
43
 
! Отговори
Том преди 10 години
В българските обяви за работа няма обявени заплати, защото подателите се притесняват да ги обявят. Уважаеми предлагащи работно място моля да не се притеснявате да обявите сумата, за която се конкурират потенциалните служители. Няма нищо страшно да споделите колко лева ще дадете на спечелилия кандидат. Обявете и в евро, за да могат да бъдат привлечени кандидати от други европейски страни.
104
3
 
0
 
! Отговори
до 113 преди 10 години
Как 70% не работели по специалността си? Я отиди до Фми - който изкара 2ри курс и си намира работа по специалността. Я има я не 10% които решават,че това не е за тях.
103
3
 
13
 
! Отговори
Имигрант преди 10 години
А защо не поговорим за стандарта на Бг бизнесмени(работодатели) голяма част от тях приличат на бивши мутри, прости и арогантни в най-добрият случай със скалъпено средно образование. Тук такива хора и на строев не биха се задървали, защото ще им усетят бг номерцата още на вторият ден и ще ги изгонят. Имаме още няколко българина в моята работа и всичките само се оплакват и плюят по шефовете, които са си много точни, просто тук хората очакват да работиш здраво,нещо на което бг не са научени повечет
102
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Курсове за обучение и преквалификация.... алоооо ***!Какво ще преквалифицираш в един стругар (напримерно), струга си е струг, откакто е измислен и детайлите се правят по един и същи начин, откакто свят светува.... Просто няма работа за тях, защото такива умници като теб, прашутисти, съсипахте икономиката....
101
1
 
12
 
! Отговори
marantz преди 10 години
До ИмигрантТе така или иначе ще се принудят съвсем скоро!В момента,в който всеки може да си хване личната карта и да отиде и да работи за съвсем различни пари много трудно ще им се получава на бантустанските ***!
100
1
 
32
 
! Отговори
marantz преди 10 години
И да добавя,че обстановката тепърва ще се усложнява!От 1.1.2014 падат ограниченията върху трудовите пазари за българи във всички страни-членки на ЕС!Това са 28 държави!В доста и сега няма ограничения,но в най-развитите има до края на годината!Да видим тогава как ще им се получи с големите изисквания и смешните заплатки на работодателите!И работа има за всички!И за образованите и за бачкаторите!Никой няма да остане в България и да блъска за жълти стотинки!
99
1
 
23
 
! Отговори
Имигрант преди 10 години
В общи линии Marantz е много прав, направо закова тъй нареяените работодатели. Какво означава "нереални финансови очаквание". Аз например ако живеех в България не бих се явил на интервю за по-ниско заплащане от чисти 1000 лв, тук вземам равностойността на тази сума в лири всяка седмица. В България стандарта е нисък, защото са ниски очакванияата. Ако спрете да работите з апо 300 и 400 лв, тъпите бг феодали, ще се принудят сами да ви предлагат много повече.
98
1
 
38
 
! Отговори
marantz преди 10 години
Първо да се научат да плащат заплати като хората!Най-ниската средна работна заплата не само в ЕС,но и на Балканите е в България!А така наречените работодатели,които са звесрки *** и *** в по-гоямата си част имат меко казано безумни изисквания на фона на заплатите,които предлагат!Имам един приятел,който се забавлява ходейки по интервюта!После падаме от смях докато разказва!Последно кандидатстваше за продавач в биомагазин!На 6 срещи го викаха и му говориха глупости за 450 лева заплата!
97
0
 
4
 
! Отговори
do 116 преди 10 години
mi i az taka ama izliazoh pak,tozi pat vrashtane nema,hvashtai bagaga pak i tova e
96
0
 
39
 
! Отговори
Валентино преди 10 години
Този, ако е експерт,то аз съм ще съм космонавт. Много компетенти станаха, разбирачи.Истината е, че в България-пазар на труда няма. За добра заплата и работа са нужни връзки и т.нНяма да се оправим скоро. Корупция, безразличие, мизерия и апатия е обзело народа. Истината е емиграция. Бях 7 години в чужбина и съжалявам, че се върнах............
95
6
 
17
 
! Отговори
Киро преди 10 години
До ОракулВ България има мн кадърни хора не обиждай !!! като си толкова кадърен какво правиш тук !!! има голяма част от хората са тук за да гледат родители децата си и др. !!! и тези където са навън не са най кадърните !!! а тези където са без образование и без професия !!! голяма гордост е да береш ягоди !!! и да миеш чинии !!! ами замислете се всичко е с цел трябват им роби !!! затова сте на това положение !!! докато не станем единни и не се пазим гърба един др никога няма да се оправим !!!
94
2
 
16
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
Ами много ясно, че човек няма да дава всичко оъ себе си, при положение, че работи за 400 лева! А това за IT бранша е силно преувеличено, защото за базис се вземат данните за вече работещите там на постоянен ТД, само , че никой не отчита, че 70% от IT специалистите или са безработни или работят НЕ по специалността си! От друга страна, там работата често "на проект", което не е постоянен ТД и е временно, дори и с всок доход (често под масата)!
93
1
 
24
 
! Отговори
читател преди 10 години
Няма да дават хората нищо от себе си за 500 лв.,без почивни дни и отпуски. За осигуровките да не говорим.За ненормираното работно време - също /8 часа- ама друг път/.Докато контролните органи не си влязат в ролята и да въведат ред, нищата на пазара на труда няма да се подобрят.
92
0
 
30
 
! Отговори
Киро преди 10 години
За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе сиКелеш ти някога работил ли си ? да видиш как се изкарват пари, как да дадеш всичко от се бе си като накрая не можеш и сметките да си платиш накрая или ако можеш е само това сметки и храна най ниското стъпало !!! от живота за оцеляване. ави давате ли всичко от себе си. Курсове обучения, като питаш по въпрос от работата не да ти казват измисли там нещо и др и др неща няма да ми стигне времето. МАХНИ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА !!!
91
5
 
26
 
! Отговори
Електроинженер преди 10 години
В България работа за инжинери няма понеже няма предприятия, всичките ги фалираха за да ги купят без пари но после не можаха да ги съживят. Няма как инжинерите си търсим работа в чужбина. Навсякъде по света инжинера е уважаван но не и в България. Аз намерих работа в Кувейт преди 6 години и вземам 12000 лева на месец. В България работа за инжинер и за 1000 лева не може да се намери. Така е защото в Кувейт няма комунисти и социалисти. Ще си стоите на дъното докато не закриете БСП. Поздрави!
90
1
 
26
 
! Отговори
Оракул преди 10 години
Обстановката на пазара на труда тепърва ще става сложна, особено след 01.01.2014 год. когато паднат всички ограничения за работа в ЕС и българите започнат постепенно да емигрират към по заплатените държави в ЕС а тук останат само *** и некадърниците...