ЕС забавя преговорите с Русия за "Южен поток"

Още няма яснота за статута на проекта, но Москва активно строи
Обновена: 10 мар 2014 20:26 | 10 мар 2014 20:26,
32
 ЕС забавя преговорите с Русия за "Южен поток"
Снимка: Булфото, архив

Европейският съюз отлага преговорите за „Южен поток“ с Русия в отговор на кризата в Украйна и Крим, съобщи комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Комисарят обаче не очаква нарушение на газовите доставки и прогнозира дипломатическо решение на конфликта в Крим. По негови думи газова криза няма да има, още повече в края на зимния сезон, когато потреблението е най-голямо заради нуждите на топлофикационните дружества.

Още по темата

Въпреки че още няма яснота за статута на газопровода, Русия вече започна изграждането на „Южен поток“. Трасето минава по дъното на Черно море и през територията на България ще доставя газ за европейските държави. Целта е да бъде „прескочена“ Украйна и до 2018 година 15% от нуждите на ЕС от природен газ да бъдат задоволени от „Южен поток“.

Русия на този етап напълно отказва да промени договорите си с държавите, през които ще преминава газопровода, за да може проектът да е в съзвучие с Третия либерализационен пакет.

Създадена е работна група между ЕС и Русия, като целта е да бъде изяснена ситуацията около „Южен поток“ и именно дейността й ще бъде замразена. Малко по-късно говорителят на комисаря Йотингер уточни по време на обедния брифинг в Брюксел, че замразени ще бъдат политическите разговори за проекта, но не и техническите.

Всъщност от години Брюксел се опитва да ограничи енергийната си зависимост от Русия. На този етап обаче единственото постижение в тази насока е промяната на трасето, което стана благодарение на изграждането на „Северен поток“.

Този проект също имаше проблеми със законодателството на ЕС, но те бяха бързо решени след като страните по проекта, сред които и Германия, поискаха изключение от правилата за него.

Припомняме, че в началото на декември 2013 година от ЕК обявиха, че "Южен поток“ нарушава европейското законодателство в три точки и се нуждае от специално разрешение от страна на ЕК, за да може да функционира. Одобрението трябва да бъде постигнато само с нови преговори, този път на ниво ЕС – Русия, а не двустранни с отделните страни по трасето, категорични са от Европейската комисия.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Южен потокРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се че ще забави работата,как иначе американската ,,Шеврон" ще си реализира печалбата ако тръбите за Европа я заобиколят.Нали затова плачат американците сега,че парите които дадоха за Евромайдана трябва се връщат като подарък от Украйна на газопреносната мрежа на Шеврон.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Po- malko Ruska gaz za Evropa , opo malko mangizi za Putya!
17
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ ЕС преди 10 години
Като на тях в Брюксел не им трябва руска газ - тяхна си работа. Защо обаче ни пречат на нас. ВЪН ОТ ТОВА ЛОШО МЯСТО - ЕС
16
5
 
7
 
! Отговори
jane преди 10 години
Как точно Северен Поток намалява зависимостта от Русия, като свързва именно Русия с Европа? Иначе, споко, руснаците като врътнат кранчето на Украйна, защото не могат да си плащат (за пореден път), зависимостта на милата немска индустрия от руската газ ще лъсне много ясно. И тогава и без да е "зимъска" пак ще има писъци и вопли. И Южен Поток бързо ще бъде одобрен. Освен ако няма някой неочакван пристъп на мазохизъм, който да бъде последван от още по-голяма газова криза.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 14Ами това ще им е, каквото правили, правили...... от тук няма да правят нищо с това ще си останат и това което са го направили все по-малко ще се ползва и все по-малко приходи ще носи, докато не дойде един момент след около 2-3 години когато вече няма да продават нищо в ЕС
14
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много червени *** по нашата земя !!!!!!!!Вместо да се радват че от ЕС ни спасиха 3.5 млрд евра,глупендерите се тревожат за далаверите на Путин!!!
13
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес сложиха кръст на Южен поток,след 5 години ще зачеркнат и Северен поток и идва времето руснаците да се давят в газ и нефт!Хак им е!Да им е честита новата придобивка!И без това тоя скапан полуостров генерира огромни загуби!Украйна ще е много по-силна икономически без калпавите руснаци,заселени в Крим!
12
5
 
20
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
може спокойно да забравиш за този проект, той няма да се случи както и ниикой друг руски проект в ЕС през следващите 20 години --Ако можеше поне малко да четеш, щеше да знаеш, че руснаците прокараха Северен поток. Той пък беше прокаран, за да избягнат полските ***, които въртяха същите номера като украинците.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това си е проблем на ЕС, да му мислят !
10
6
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
без ЮП+нова АЕЦ сме чао и довиждане, това са ни единствените гаранти за териториална цялост и изобщо някакъв шанс да не изчезнем като нация!
9
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анализНяма как да стане през Румъния защото трябва да минат през икономическата зона на Украйна, а и аншлуса едва ли ще бъде признат от някоя страна, така че в международното право Крим ще си остане Украйнска територия със съответната морска и икономическа зона и не на последно място Румъния също е членка на ЕС както и всички останали страни от проекта, така че може спокойно да забравиш за този проект, той няма да се случи както и ниикой друг руски проект в ЕС през следващите 20 години
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ne stavaite zavisimi ot rusnazite. na KOMUNIST ne se viarva.
7
9
 
16
 
! Отговори
анализ преди 10 години
Всъщност вече няма нужда от Южен поток, тъй като Руската граница е на две крачки от Румъния и вече значително по-близо до България. Целта му беше да избегне Украйна, която е американска кукла на конци. Ще се прокара съвсем ново трасе, което ще е значително по-късо и по-евтино.Спирането на преговорите устройва идеално руснаците по ред причини. Путин добре си е направил сметката.
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aлоооо, ми ще изчакат малко. Нали Крим ще стане руски след 10 дена. По лесно е да се строи тръбопровод по сушата. Ще го пуснат през Керч по брега до западен Крим и оттам трипъти по късо разстояние по море, а и е доста плитко между Шабла и Крим. На Шабла ще е по лесно, няма слабо населени места. Ние пак ще сме на далавера, трайте си.
5
14
 
22
 
! Отговори
Славянин преди 10 години
Да ги оставим тези миризливи европейски кобили, да вземем още малко от мънгите им и да поискаме от Русия да ни приеме в Руската Федерация. Само един свят ръководен и подвластен на най-великите славяни - руснаците, може да бъде един справедлив свят.
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто забравете за южен поток, такъв няма да има, а иначе Газпром може да си слага тръби по черно море :)
3
9
 
8
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО- ,,КОГАТО АТОВЕТЕ СЕ РИТАТ'' ОБИКНОВЕНО СТРАДАТ ТАКИВА МАГАРЕТА КАТО НАС! ХАЙДЕ ПАК ЩЕ ПИЕМ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА НО НИЙ СИ СВИКНАХМЕ ВЕЧЕ. НАЛИ ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВАМЕ ОБЩАТА ПОЗИЦИЯ НА ЕС-SS !
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евросъюза е организация, създадена за подривна дейност в Русия.
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам АТАКА и излизане от ЕСЕС!