До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България

През юни Украйна ще получи толкова газ, колкото е предплатила
Обновена: 17 май 2014 16:52 | 17 май 2014 14:36,
199
До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България
Алексей Милер Снимка: архив, Reuters

Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в излъчено днес интервю, че първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за България, предаде ИТАР-ТАСС. "Няма никакви съмнения", допълни Милер и подчерта, че "Южен поток е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект".

В интервю за предаването "Новини в събота" на националния тв канал "Росия-1" Милер потвърди руската позиция, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители.

Още по темата
Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северен поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

По думите на Милер "Южен поток" вече се строи по дъното на Черно море, в България и в Сърбия, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан, изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове.

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той. "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза Милер.

По адрес на Украйна Милер потвърди, че през юни тя ще получи толкова газ, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ. Шефът на "Газпром" посочи, че през миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
9
 
39
 
! Отговори
Масажистът преди 9 години
Той и Йотингер им го казва ,ама нашите Кончити не вдяват,много е изпростял матряла.....Според него, въпреки украинските събития, Брюксел ще продължава своето сътрудничество с Русия в енергетиката.Това сме правили в продължение на 40 години, Русия е нашият най- голям и важен доставчик на природен газ. Газпром ще продължи да ни доставя, ние ще продължим да плащаме, уточни еврокомисарят.....***:)))
67
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 80Абе не ми фантазирай ...кажи какво ще загубим .....КАКВО ?
66
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 74Ами аз това казвам ...нека ние я построим таз тръба ...защо руснаците да я строят ...нека инвестираме ние в южен поток
65
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименкое не съм разбрал ..... ---------------Не си разбрал схемата. Мислиш си, че ще печелим пари, но няма да спечелим нищо. Даже може и да сме на загуба.
64
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 73С какви механизми сме зависими от тях ?? Ще сложат тапа на тръбата или ...?Ставаме взаймно зависими ...съгласен съм ..но това е добре ...това обединява тези държави и прави по спокоен балканския полуостров ....
63
8
 
41
 
! Отговори
жеко преди 9 години
Аха, понеже се контролира от руснаци и българите ще забогатеят.Желязна логика...-----------а ще забогатеем ли ако го контрорила боко/серго/местан а я кажи?? щото те освен че окрадаха държава нищо др не направиха и сега всеки ще дращи да получи частица контрол върху южен поток, и борбата ще е ожесточенавиж примера на украина, те си котролираха газта и какво стана, забогатя юлка-фашистка и още 2-3 човека
62
12
 
35
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До МайорскиВсичко е ОК, ама нека да приложим европейското законодателство, което се стреми да минимализира възможностите за монопол - сиреч нека може да тече по тръбата и не руски газ.Ето ЕДИН мааалък въпрос...
61
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МайорскиЕто ти даже 2: Южен поток по проект е тръбопровод и придружаваща инфраструктура за доставки на руски газ за западна Европа. Доставяния по него газ ще тръгва от Русия и ще се заплаща по силата на двустранни споразумения на различни цени. Това е най-висшата възможна форма на монопол, което в Европа се отрича. Фактът, че за теб изглежда нормално е направо притеснителен. Изплащането за нас е чрез бъдещи транзитни такси за 17 години, като няма гаранция за потреблението след този период.
60
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3) Зависими стават от нас един куп братски юго-западни народи като Сърбия Хърватия ,Македония т.н.т----------------- Как става това? Аз пък казвам, че ние ставаме зависими от тях. Можеш ли да ме обориш?
59
15
 
40
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
Погледнато ОБЕКТИВНО, спасението на България е в ШИСТОВИЯТ ГАЗ!Това е пътят към енергийната независимост на България.Всичките тези истерии около "замърсяване на подземните води" са доводи за наивници.Ако БГ започне да добива собствен газ, това ще е в Ущърб на руските интереси и затова тези кампании се раздухват от комунистите,получаващи комисионни от ГАЗПРОП и финансирани от Русия,
58
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КироНе мога да разбера лицата който са против Южен поток?това е единственото спасение за нас и Европа от изнудването и кражбите на Украйна от където сега минава газа!защо сте против това?четете информирайте се и тогава ще разберете че този проект е полезен........------какво спасение бе ***, ставаш васал на русия, не че сега не сте,да им пазиш тръбата и да им купуваш скъпия газ, нямало алтернатива на руския газ. айде де, не може ли да се добива в БГ газ а онея да продават в китай
57
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До жеко само при условието да се контролира от руснаци, иначе от всякакви наши структури ще се краде както се крадеше в украина и хората нищо не видяха-----------Аха, понеже се контролира от руснаци и българите ще забогатеят. Желязна логика...
56
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 64кое не съм разбрал .....
55
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какво ни е на нас такава голяма тръба,като може да минем с малка,но с постоянен дебит и да си нямаме расправии,голяма тръба големи проблеми като Украйна диря няма,много газ,малко газ,без газ все задължени,а-ха с газ без газ все ще ви ручаме искат да речат,внимание като начало много ви пускаме,нищо не давате,много ще взимаме.
54
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Майорски1) Печелим пари от преноса--------------Не печелим, нещо не си разбрал.
53
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМоже би бъркаж нещо 600$ е мнооговисока цена за газ ...искаш да кажеш в лв или цената на газта е между 350-400$ ...което е нормално ...къде ги намери 600$ ...това твойто е демагогия и пропаганда
52
11
 
41
 
! Отговори
жеко преди 9 години
Майорски, остави ги да се давят в пяна на устата жидомасонските *** които им се плаща за пропаганда , южен поток е факт и от това ще спечели бг но само при условието да се контролира от руснаци, иначе от всякакви наши структури ще се краде както се крадеше в украина и хората нищо не видяха, а забогатяха шепа олигарси
51
9
 
34
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
До Ф-1Глупости.
50
10
 
36
 
! Отговори
56 преди 9 години
Ами купи си по $400 бе ***!!!
49
14
 
43
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
Още веднъж питам ..Абе аз ли нешо не разбирам ...кое му е лошото да направим Южен поток????1) Печелим пари от преноса.2) Независими сме от Украйна и Румъния.3) Зависими стават от нас един куп братски юго-западни народи като Сърбия Хърватия ,Македония т.н.т4) Отварят се работни места ....КАжете ми един контра аргумент.....ЕДИН!!???