До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България

През юни Украйна ще получи толкова газ, колкото е предплатила
Обновена: 17 май 2014 16:52 | 17 май 2014 14:36,
199
До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България
Алексей Милер Снимка: архив, Reuters

Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в излъчено днес интервю, че първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за България, предаде ИТАР-ТАСС. "Няма никакви съмнения", допълни Милер и подчерта, че "Южен поток е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект".

В интервю за предаването "Новини в събота" на националния тв канал "Росия-1" Милер потвърди руската позиция, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители.

Още по темата
Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северен поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

По думите на Милер "Южен поток" вече се строи по дъното на Черно море, в България и в Сърбия, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан, изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове.

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той. "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза Милер.

По адрес на Украйна Милер потвърди, че през юни тя ще получи толкова газ, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ. Шефът на "Газпром" посочи, че през миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До voidБългария не може да плаща съшите цени както Германия и франция .....така че нямаме интерес от единнна цена .....по добре е да се договаряме със Русия ...а ако Южен поток минава през БГ...може и за цената да се договорим
87
12
 
34
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Хей, всички знаем, че монополите са кофти работа, защо трябва да допускаме нов такъв във вид на тръба, като се има в предвид, че ако не бъдем троянски кон на Русия и се борим за единна цена на газта за ЕС - един огромен редовен платец, ще спечели цялата ни икономика и всеки БЪЛГАРИН. Европа е най-ценния клиент на Газпром. А клиента ако е умен и не е продажен, и си знае цената е ПРАВ. Без парите за газта Русия ще банкрутира. Затова руснаците са се юрнали да правят всякакви "потоци" !
86
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 95е не е ли лост ,,,тръбата минава през БГ ....-------а бе ***, това че тръбата минава през БГ, не означава че ще имаш,някъв контрол над ЕС или Русия, по-скоро ще е точно обратното...
85
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 107ЕЕЕЕЕее значи все пак сме ЗА Южен поток ,....ама нямаме пари тогава се прави със заем ....ми да теглим един заем тогава и да го изплащаме ...те Руснаците ще ни го дадът ...и то май така се получава накрая
84
12
 
34
 
! Отговори
void преди 9 години
И в момента България плаща най-висока цена за руски газ в Европа. Идеята да ни го доставят директно на същите цени е направо гениална. А цените драги мои няма да се променят, докато Русия си ги договаря с получателите вместо да има единен пазар. Освен това да построиш тръбопровод през Европа за руски газ вместо да построиш тръбопровод към който всеки доставчик да може да се свърже е като да пуснеш кабели от всяка електроцентрала до всеки град. А монополът - само с НЕК и ЕРП-тата как са цените?
83
11
 
33
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До жеко Изпростял скот си ти, щом се чудиш пред кого да си свалиш гащите. Аз съм квалифициран специалист-инженер с няколко езика и от 20 години не съм спрял да плащам данъци на Българската държава. И пия качествен алкохол, забележи!
82
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И от тая тръбъ ша намиргам начин да точа у туби....
81
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последен път питам :Абе аз ли нешо не разбирам ...кое му е лошото да направим Южен поток????1) Печелим пари от преноса.2) Независими сме от Украйна и Румъния.3) Зависими стават от нас един куп братски юго-западни народи като Сърбия Хърватия ,Македония т.н.т4) Отварят се работни места ....КАжете ми един контра аргумент.....ЕДИН!!???
80
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 101Ами добре де дай да си я направим ния тръбата и да си събираме сами таксите ...те Руснаците и това ни предложиха ...
79
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 103 и какво трябва да означава всичко това дето си го написал ....пълна простотия и лъжа !
78
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак обратно към истината :1) Не печелим никакви пари от ЮП2) Украйна пада в руски ръце и фашизмът идва с 1000 км по-близо до нас3) Никой не става зависим от нас4) Не се отварят никакви работни места.
77
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 95е не е ли лост ,,,тръбата минава през БГ ....
76
10
 
41
 
! Отговори
жеко преди 9 години
до Шоп , много си *** ***, сега кой те контролира бре имбицил, евреите ти го дънят 25 години и нищо не видя бг а ти си останата един изпростял скотти не разбра ли че бг е една мижитурка който дойде той казва какво да се прави, можеш ако щеш да се давиш в доказателства за независимоста и великия народ на бг но това е било преди хиляди години а ние живеем сега и сега сме по зле и от албания!!!!!!!
75
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 91 Така е даваш си територията ..но виж колко плюсове има това за държавата ни ..политически...финансови....А относно територията ни ...никой няма да я вземе и да я занесе на друго място ...Ние и на нато си даваме територията ...
74
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До жекоще имам лост за контрол над ЕС--------------Какъв лост ще имаш, бе GOVNYO? Ще им спираш кранчето ли, какво? Обясни по кой начин газопровода те прави господар на положението?
73
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак опбратно на темата ...Абе аз ли нешо не разбирам ...кое му е лошото да направим Южен поток????1) Печелим пари от преноса.2) Независими сме от Украйна и Румъния.3) Зависими стават от нас един куп братски юго-западни народи като Сърбия Хърватия ,Македония т.н.т4) Отварят се работни места ....КАжете ми един контра аргумент.....ЕДИН!!???
72
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От руснаците нито меда , нито жилото!Станишев може да гори знамето на ЕС, но за това ще гори в ада!
71
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 84Това, че ще си дадеш територията да я ползват без нищо насреща. Само срещу някакви мъгляви обещания за пари след 15-20 години. Ако газопровода им е толкова нужен, трябваше да го платят на момента и от първия ден да започнат да ни плащат за транзита.
70
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗА 82Това се питам и аз ....проекта очевидно е пеяаливш...Гарантиран е от силни държави като Русия,Цяла ЕвропаПотребление винаги ще има ....Не разбирам логиката на противниците на Южен Поток....Германия си направи Северен преди 5 години...защо щото са по глупави или ?
69
9
 
39
 
! Отговори
жеко преди 9 години
за всички плоскодумци и *** които искат да изкривят истината !!даже и да не печелим от тръбата ние ще имам лост за контрол над ЕС което не е малко, по примера на гърция може да бъдем привелигировани по доста пераукраина имаше котрол и затова сащ и ес с общи усилия искаше да ги направи колония за да изземе функциите и самия ЕС да си управлява газта