Строителите в конкуренция за пазар от 20 млрд. лв.

До 2020 г. половината средства ще дойдат от еврофондовете
28 сеп 2015 15:00, Надежда Бочева
23
Строителите в конкуренция за пазар от 20 млрд. лв.
Снимка: БТА

До края на настоящия програмен период (2014 - 2020 г.) строителните компании в България ще се конкурират на пазар с обем 20 млрд. лв. Половината от тези средства ще дойдат от еврофондовете, а другата половина - от държавата и общините. Това каза вицепремиерът и заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на форум „Строителството през 2016 г. - перспективи и предизвикателства“.

Той посочи, че за строителните компании е съществен въпросът каква част от тези средства ще минат през сметките на фирмите.

„Последните години научихме, че този пазар е в режим на европейска конкуренция“, каза Дончев и припомни, че през изминалия период българските фирми, които имат опит в пътното строителство, са натрупали капацитет и при изграждането на водна инфраструктура и съоръжения за третиране на отпадъци.

„Иска ми се да видя български компании да изпълняват такива проекти в чужбина. Най-доброто от гледна точка на експанзия на нови пазари предстои заради натрупания опит“, коментира още Дончев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че над 80% от обществените поръчки в строителството идват от еврофондовете. „Трябва да си пожелаем този процент да спада в резултат на добра икономическа активност“, отбеляза тя.

Още новини за строителство и имоти може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Няма конкуренция. Всичко е в ръцете на Тиквата и поръчките ги печелят фирмите, даващи му процент
9
0
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Амчи то до 2020 ще има ли ЕС бе, джанъм?
8
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
От написаното разбираме ,че инвеститори са държава и общини с пари от Европа.Частните инвеститори ,каквото могат да откраднат от горните пари ще се включат по късно.Останалите българи ще чакат по добри времена
7
0
 
0
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
Иска ми се да видя български компании да изпълняват такива проекти в чужбина." дончеееф, българскате компании ще ги видиш в чужбина, когато видиме чуждите компании тук! Ако това не го знаеш -що праиш на тоо пост!?Или верно за ноо прости взимаш бг-то!?
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше и цели дървета, израснали между мантинелата и асфалта (!!!). Ако за такива елементарни дейности, като орязване на храсталаците около пътя не можете да намерите пари, си заминавайте---------------------------------------------Орешарски на колко такива пътища окастри дърветата между мантинелата?
5
1
 
0
 
! Отговори
Павлова преди 8 години
До ДанъкоплатецНе.
4
0
 
3
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
ТЕ ТУКА Е ЯКОТО ГЕПЕНЕ, ЯКАТА ДАЛАВЕРА, ЯКАТА МАФИЯ КЪДЕТО ЯКО КРАДЕ ! ТУКА И В ЕНЕРГЕТИКАТА .... КРАЖБИ ЗА МИЛИАРДИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тия само форуми, семинари и други безмислени прояви им дай!Чертаят розовото бъдеще!!А другарката в праковния цвят да не се обяснява така компетентно, защото ние виждаме парите къде отиват - в ремонти на пътища, които са правени преди 1 година.Пътуването в БГ е безобразно, продължава дълги и мъчителни часове, с опънати нерви до скъсване, а не малко пъти и с опастност за живота!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOG DA NALAGE TOZI,KOITO GLASUVA ZA GERB.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MNOGO PARI IMA ZA KRADENE,NO IMNOGO DEIZI NA GERB SHTE OTIDAT V ZATVORA--VSIAKO NACALO SI IMA I KRAI.