Българинът влага в депозити, въпреки ниските лихви

Все повече инвестираме и в застраховка "Живот"
28 авг 2016 19:54, Петя Славова
21
Българинът влага в депозити, въпреки ниските лихви
Снимка: архив, Булфото

Въпреки близките до нулата лихви, българинът продължава да пести на депозит и парите на влог растат, показват данните на БНБ.

Инвестиционни посредници също отчитат ръст на спестовните застраховки и взаимните фондове.

Парите на депозит в банките у нас са над 43 млрд. лева, показват данните на централната банка в края на юли.
Това означава 7% повече от миналата година.

Увеличението е факт, въпреки че лихвите продължават да вървят надолу и вече се въртят около нулата.
Финансови анализатори изчисляват, че за миналата година доходността от влог е била около 1%, а инвестицията в застраховка или пенсионен фонд е носила до 3%, но преди начисляване на такси.

Най-голяма възвръщаемост е имало от инвестицията в имот с цел даване под наем, съобщава bTV.
Според много потребители лихвите са твърде ниски и обезсмислят депозита, но решението дали да се инвестира в нещо по-рисково, но с по-висока доходност е индивидуално.

Експерти отчитат, че все повече хора инвестират в спестовна застраховка "Живот“ или във взаимни фондове, но те не са алтернатива на депозита.

Влогът дава гаранция, инвестицията във взаимни фондове е с по-добра доходност, а застраховката „Живот“ предлага много добра комбинация, обобщава Явор Ачев, мениджър на инвестиционни фондове.

Инвестиционните посредници отчитат ръст от над 10 на сто при тези продукти – има планове с месечно участие по-малко от 50 лева. Резултатите при тях обаче идват след по-дълъг период от време.

"Ако имате по-малко средства или по-къс инвестиционен хоризонт и предвиждате средствата да ви трябват до една година, най-добрият избор е депозитът“, обяснява Ачев.

Според финансови анализатори повечето хора предпочитат сигурността на гарантираните депозити до 200 хил. лева и не рискуват за по-висока доходност, тъй като масово влоговете са малки – около 1000 лева.

"Ако имаш 1000 лв., дали доходността ти ще е 1% по депозит или 2 – 3, разликата не е голяма“, коментира финансовият анализатор Десислава Николова.

Когато спестените пари са повече, българинът предпочита инвестиция в имот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
целта на депозитните лихви е не да носят печалба, а да предпазят депозита от инфлационна ерозия...т.е., на теория, колкото е инфлацията, толкова би трябвало да бъде и лихвата по депозита...на теория разбира се...
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина влага в депозити от страх да не го посетят мутгавелите,че ще остане и без това,което има.Освен това несигурността в която живеем,трудното намиране на подходяща работа,ниските заплати,това са само част от причините за увеличаване на влоговете,а не че народа се е замогнал.Не,поросто е затегнал максимално колана.
8
1
 
17
 
! Отговори
бг преди 7 години
Кви имоти бе?-то в България цените са доста завишени,а в София са ненормални. Балъци няма вече да подържат изкуствен балон,целящ да принуди хората да теглят кредити,а имотите са ужасни панелки или ново строителство с измамно завишена кубатура.Имотите в чужбина са на подобни цени като Софийските,но в пъти по подържани и заслужаващи внимание
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възможностите за бизнес за обикновения човек в България са нулеви. Или трябва да си мутра, или политик, или да си част от някоя корупционна схема. След като нормална бизнес среда няма, единствената възможност е да се държат парите на сметка или да се влагат в имот (което в България също е рисково)
6
5
 
7
 
! Отговори
анализ преди 7 години
До ЖивкоКакви "бизнеси", кви 5 лева?! говоря за "човек на заплата" - защо да харчи бъдева останалите пари от заплатата, вместо просто да си ги "скъта" както е правил през последните 600 години?
5
4
 
36
 
! Отговори
Живко преди 7 години
Това означава, че хората виждат трагичната ситуацуя в държавата. Никой не иска да започне бизнес, щото няма възвращаемост
4
4
 
12
 
! Отговори
анализ преди 7 години
Българинът влага в депозити, въпреки ниските лихви---Ами в какво "да влага" от парите, които му останат от заплатата? Все повече инвестираме и в застраховка "Живот"---По вярно ще е (ако изобщо е вярно, а не е по-скоро желано) да се каже не "инвестираме", а "харчим на вятъра" , защото като умрем - какво значение има "застраховката" ?
3
7
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
преди време ,четох съвети за спестяване и казваха ,че от момента когато започнеш работа трябва да спестяваш 10% от доходите ,ако си на 20 , от 30-тата година поне 15% и от 40-тата година 20%. Като важното е тези пари да не ги харчиш всеки път когато се съберат 5-600кинта , а да са в някакъв дългосрочен фонд.
2
1
 
7
 
! Отговори
село мещица пернишко преди 7 години
А бе това фондова борса какво е? Нещо за ядене ли беше...
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези 43 милиарда на колко човека са ? а другите им влогове къде са - в швейцардските банки или в офшорките?

Спонсорирани публикации