Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България

Страната ни си е написала добре домашното, заяви Дзарконе
9 яну 2022 21:55, Нели Христова
143
Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България
Снимка: Световната банка

Основният проблем остава бедността в България. Брутният вътрешен продукт на България е на 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото. Това каза пред БНТ постоянният представител на Светованата банка (СБ) у нас Фабрицио Дзарконе и добави, че у нас няма почва за образуването на хиперинфлация.

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка.

По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават.

"За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени", изтъкна представителят на Световната банка у нас.

"Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе. - В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса."

Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Надя преди 2 години
До 109 българин Да те докарат при баба ми да те докарат.Сега при тия мошеници ще забогатееш.До като Борисов измъкваше България от тинята до която я бяха докарали комунистите, и всякаква друга,, демократична" п.ап.л.а.ч продължаваха да крадат и кражбите хвърляха на гърба на Борисов.Най- голямата корупция е надолу по веригата, но т.ъ.п.а.ц.и.те не го разбират, защото мисленето е непосилно за тях.Приемат всичко което мошениците им казват, затова напълниха Народното събрание с негодници, лъжци
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Написали сме си добре домашното,обаче сме най-бедни.Явно урока по икономика върху,който сме си писали домашното води точно до такъв резултат
102
0
 
3
 
! Отговори
Евро Очила преди 2 години
do 123 Хората са грижат за нас . Скоро така ще се погрижат за нас, че ще ни отърват от всичко лошо - имоти и вещи.Само ще ги наемаме за кратко от тях. Ще сме щастливи ,че не притежаваме нищо. Алах е велик и е подредил всичко за нас европейците. Света става едно райско кътче но то има цена - стахопочитание, смирение и покорство.Макрон- Урсула форевър енд евър . Алах ти си велик .
101
0
 
1
 
! Отговори
първи коментар преди 2 години
СЛЕД РЕСТАРТА - Не ви харесват няколко стотин коментара за световната банДа и хоп - триете ги. Браво - свободата на словото и 'независимата' журнлистика в действие. П-о-ми-я
100
0
 
5
 
! Отговори
Евро Очила преди 2 години
Въх , бедността бил проблем още в България. А'м чи не е ли расовото и половото неравенство ,хомофобията ,трансфобията , липсата на разообразие в омесването на етносите ,стигмата към любовта към децата и Насекомоядството ,човекоядството ? Я ми дайте да ям червеи , да любя дечица и последната доза ваксина и бустер и съм щастлиФТ . ХАЙЛ МАКРОН, ХАЙЛ УРСУЛА ,ХАЙЛ БИЛ . ЕС ЮБЕР АЛЕС ! Днес бг ако ми изтриете поста значи сте руски фашисти и врагове на най-добрия съюз- Европейският съюз . ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПА. АЛАХ Е ВЕЛИК !
99
0
 
4
 
! Отговори
ED преди 2 години
Не ви щем богатството, махайте се от България!
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме, че авторството на плана Ран-Ът е също на загрижената за бедността Световна банка.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До отровна гадТц. Само фигурира в синергия с дневния ред на САЩ. На власт е Херо Мустафа.
96
1
 
3
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Забравихте ли, че на власт в България е Румен Радев! На пълна, еднолична и безконтролна власт! Вече девет месеца...
95
0
 
7
 
! Отговори
До 121 Прав си! преди 2 години
Благодарение на нашите ПРЕДАТЕЛИ и местни крадци затвориха ни АЕЦ и всички що годе печеливши заводи, пробутват ни 20 годишно месо и *** и сме донори на кадри!
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната банка се е загрижила за бедността. И то в България. По-голямо лицемерие не може да съществува никъде и никога. За сведение на посрещачите (и възмутените) - на световната банка дължим модела на сегашните здравна (търговските дружества), образователна система (нейни 'експерти' са несменяеми архитекти на реформите в обр). Колониалния модел на износ на суровини, смазването на родното производство, пазарния фундаметализъм, чуждия 'инвеститор'. Модел прилаган векове наред в Африка и Азия.
93
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
С други думи казано: "Axмaк лозе копае, юнак вино пие!" За изминалите 12 години, ГЕРБ ни докара до просешка тояга!!!
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 104,в безправова държава конролирана на 100% от ДС и ко му не та, как очакваш някой да инвестира? Все едно да налива пари в Ангола, Конго, Джибути и сие клоаки. Няма как да стане. Та не точно материала е виновен, а червената пас мина отгоре.
91
1
 
2
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Това е гениално историческо научно откритие!
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас бедни почти няма. Бедни на хартия, защото се осигуряват уж на минимална, ама на ръка се взима в пъти повече. Пред всяка панелка- само немски кочини паркирани. Всеки кара немски параход, има по 2 броя на семейство, ама нямало пари. Има, има. Истински бедните ги има, както и по цял свят, но са доста по-малко, от това което ние си мислим, че са като бройка. Всеки с последен модел телефон, ама иначе беден бил. Айде нЕма нужда.
89
2
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
И каква е ползата да ни станат заплатите по 2000 евро като на всичко се вдигне цената десеторно!
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 годишните пикльовцци с бмв-та, които харчат по една заплата, ама щото да се чуваме, че караме бмв, по цял ден по кафета и фитнеси, дава по 200 лв за добавки и прахчета, всяка събота по чалгатеките пие Белуга и Моет, ама и той се води беден.....аз тази бедност не я разбирам.....
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
касиерките в магазина с мигли, ноктопластики за по 100 лв, вежди за по 200 лв, прически и ходят по чалгатеките всеки уикенд, ама и те се водят бедни и мрънкат, че тая държава ги съсипала:)
86
3
 
5
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Ами да вкарат Дроган, Свинеевски и всички дс ченгета в затвора и рязко ще дръпнем напред.
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съседа има 2 мерцедес-са и всяка вечер прави банкети,уискита,паржоли,цигари, ама се води беден и мрънка постоянно....така са и повечето бедни в България.....