Volkswagen няма да плати дивидент за 2015-а?

Най-големият акционер в концерна е Porsche SE
Обновена: 29 мар 2016 13:54 | 29 мар 2016 13:07, Бойчо Попов
3
Volkswagen няма да плати дивидент за 2015-а?
снимка: Ройтерс

Европейският автомобилостроителен концерн Volkswagen, който е засегнат силно от скандала с манипулираните дизелови двигатели (т. нар. Дизелгейт), вероятно ще се откаже да дава дивидент върху акциите си за 2015 година, информира DPA.  

Засега не е взето окончателно решение по темата, но надеждата за дивиденти за акционерите през финансовата 2015 година е слаба, предава агенцията, позовавайки се на член на надзорния съвет на Volkswagen, пожелал да остане анонимен.

Говорител на германската автомобилна група не потвърди тази информация пред медията. „Ние ще дадем подробна информация по годишните резултати на пресконференция на 28 април", отговаря лаконично говорителят.

Традиционно Volkswagen е много щедър във възнаграждението на акционерите си. За 2014 година той даде по 4,86 евро на преференциална акция и по 4,80 евро - на обикновена, припомня AFP. Като цяло изплатената под формата на дивиденти сума през 2014 г. бе в размер на 2,3 млрд. евро. 

Най-големият акционер в концерна е Porsche SE, която се контролира от семействата Порше и Пиех. Големи пакети с акции държат и провинция Долна Саксония, както и държавният фонд на Катар. 

Вторият по големина акционер – Долна Саксония, наблюдава с угриженост, но не и с паника, възможното отпадане на дивидентите. „Няма да има непосредствено влияние на бюджета на провинцията“, обясняват от там. Преди година провинцията получи под формата на дивидент 285 млн. евро. 

Световният скандал, избухнал през септември миналата година, предизвикан от дизеловите коли със софтуер, който намалява показанията за замърсяващите емисии, засегна силно мастодонта с 12 марки - от Audi до Seat, минавайки през луксозния Porsche.

Касите на Volkswagen, които се бяха претъпкани благодарение на годините на добри резултати, до голяма степен се изпразниха заради изплатените обезщетения по многобройни жалби и глоби, чиято обща стойност все още не е известна.

Всичко по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Volkswagen
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VW не е единствената фирма, която си има вземане даване с хамериканците и техните жалки истории. Държавата им се гради на протекционизъм и на взаимни осъждания и патентни разпри. Тоьота примерно е редовен на пангара. Да са фалирали? Не. Та същото и с немците. Просто на американците им завземат пазара с по-качествена и по-конкурентноспособна стока, докато те конструират коли от миналия век с по 4 литрови двигатели и 20 литра разход.
1
1
 
8
 
! Отговори
Експертно становище преди 8 години
За една година германците могат да избият всяка щета нанесена им от американския протекционизъм!