За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3

ГЕРБ: Мярката е умерена и няма да е непосилна за плащане
Обновена: 18 окт 2018 14:59 | 18 окт 2018 12:15,
303
За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3
Снимка: Reuters

От догодина скача данъкът за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С поправките ще се ограничи и порочната практика хората да посочват повече от едно жилище като основно с цел да плащат по-нисък данък.

Със законопроекта се променя концепцията за определяне на данъка върху автомобилите, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още по темата

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Тя обясни и че вече се дава възможност общините да си търсят парите от хората, които са заобикаляли закона и са декларирали повече от едно жилище като основно. Стоянова добави, че това била честа практика, когато имотите са в различни общини.

"Сега прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са заобикаляли закона. Не можеш да имаш 3, 4, 5 основни жилища. Това се случваше, особено когато жилищата са в различни общини, защото общините не си обменят информация", заключи Менда Стоянова.

Въпреки че поправките минаха без дебати в пленарна зала, соцдепутатът Иван Иванов разкритикува законопроекта в отрицателен вот.

"Подложихте на още едно изпитание най-уязвимите. Колко граждани могат да си позволят да купят нов автомобил. От БСП подкрепяме екологията, но кой мисли за гражданите, на които ще им се увеличат данъците?", запита депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
18
 
! Отговори
лъжат преди 5 години
Уж за въздуха ще ни искат ПАРИ?!? а как ще помогне това не се знае, а междувременно ми откраднаха катализатора-което си е кофти за замърсяването. Никой не ми обърна особено внимание-ходих в РПУто- писахме, гледаха, снимаха и после ми пратиха писмо-не са разкрили бандата. От прокуратурата също-писмо-не било от обществена опасност. А сега вдигат данъка, но на общо основание. Ако беше за чистотата, трябваше да ми го вдигнат още след кражбата, а ако сложа катализатор да го намалят/данъка де/.
257
0
 
16
 
! Отговори
Гошко преди 5 години
София е в котловина, зимата се получава температурна инверсия, при която студен, влажен въздух / по малко прозрачен поради микро капчици / се задържа ниско долу! и по топъл прозрачен въздух, през който гледаш от горе. Заради лугата запрашеността е по висока. Капчиците кондензират около праховите частици, и хоп- мъгла Таксита, и много коли са на газ. Автобусите са евро 4, 5 и 6 /Икарусите какво евро са?/ В горивата няма ОЛОВО! Ако топлофикация не беше мафия, и се топлехме на ТЕЦ, щеше да е ОК
256
1
 
10
 
! Отговори
До Гошко преди 5 години
Абе не е баш така! Едно време )80-те в София е имало 200 000 коли, а сега има 1200000. Ако мислиш, че тия 1 000 000 коли не цапат повече въздуха много се лъжеш! И ако едно време София се е виждала от Витоша лилава, то сега през зимата въобще не се вижда ;-)
255
3
 
4
 
! Отговори
Гошко преди 5 години
Ще станем като в държавата Бутан! А едно време! карахме нови коли, по вредни от днешните стари. С оловен бензин, катализатор- ко? Кремиковци цапаше, от Пернишката индустрия /на въглища/ идваше Менделеев въздух, от Витоша, София се виждаше лилава! Сега какво реват всички? Въздуха е планински, сравнен с 80те.
254
0
 
9
 
! Отговори
За по- висока преди 5 години
Коледна добавка и 13 заплата, се налага да пречистим този мръсен въздух, с вашите парички, които ще ви вземем "законно".
253
0
 
14
 
! Отговори
Xaxax преди 5 години
Само не разбрах от всичката простотия как точно със увеличаване на данъците ще се пречисти въздуха ама че нагли крадливи депутати има в този парламент. А общините нека си оправят пътищата и тогава да искат по високи данъци.
252
2
 
11
 
! Отговори
Иван Иванов преди 5 години
Простотии ала герберистан, и кой ви вярва?! Искате еко коли, увеличете доходите на народа, на кой му се карат таралясници!!! Всичко е за да прибират пари, не си дреме за екото!!!!! A какво правим с колите с газови уредби?!?
251
0
 
12
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Понеже вече няма да се гледа, дали автомобилът има катализатор първата работа на повечето ще бъде да го изтърбушат и да го продадат за някой лев за компенсация на завишения данък.Това как ще помогне за подобряването на въздуха?
250
0
 
12
 
! Отговори
Ей така преди 5 години
Се събират свежи парички. Днес от завишени данъци, утре от глоби и т.н., докато испукаме като мухи.
249
0
 
11
 
! Отговори
Новичок преди 5 години
Пфу. Как ще плаща Цв.Цв. данъка за 6те апартамента? Или те бяха на тъстовете? Крадци долни.А Оня бот В.Симеонов,хотела как го пише- като вила ли ?Патриоти,що не пуска пенсионери без пари.Нагли бе пфу.
248
16
 
9
 
! Отговори
богаташ преди 5 години
Данъка за старите коли над 5 години трябва да е 2000лв!!По този начин бедните бачкатори няма да имат пари да си карат колите ,въздуха ще е чист,няма да се пречкат наляво надясно!Таралясниците им ще пускат корени пред блоковете а от общината ще ги товарят принудително за моргите!!
247
1
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Хазната е празна и се чудят как да я напълнят та да имат на лято за островите пари нагли управляващи.
246
1
 
10
 
! Отговори
Николай преди 5 години
И как увеличението ще понижи емисиите!??И как паричките ще се превърнат в здраве !?
245
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъкът за старите коли скача 2-3 пъти, а не с 30%, както лъже тази от ГЕРБ.
244
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
602608 не колите са много , и стари ! А горите са малко , тоталната сеч , и безконтролния износ ,ще ни доведе до агония !!! С колко ще прочисти въздуха , 30% увеличеният данък ???
243
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие увеличихте ли им заплатите на хората да си купят нови коли! Айде на изборите ГРОБ и компания в гробището при старите автомобили
242
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно високия данък ще почисти въздуха? Това си е просто щавене на най-неплатежоспособната част от населението.
241
0
 
10
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Ако си продам колата през средата на годината общината ще ми върнели парите за тези месеци.
240
0
 
17
 
! Отговори
😨 преди 5 години
Ура да живее държавата АЙДУКАРИЯ. ЩО не вземете да си измиете калпавите улици и тогава да спазвате разни измислени "Еко норми"?
239
0
 
17
 
! Отговори
Гостенин преди 5 години
Е как ще дишаме по чист въздух като се вдигне данъка ? Тия прости ли са или се правят на такива.Според мен е първото.По високия данък ще направи колата по ,,екологична,, и по незамърсяваща ли,какво?9