За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3

ГЕРБ: Мярката е умерена и няма да е непосилна за плащане
Обновена: 18 окт 2018 14:59 | 18 окт 2018 12:15,
303
За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3
Снимка: Reuters

От догодина скача данъкът за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С поправките ще се ограничи и порочната практика хората да посочват повече от едно жилище като основно с цел да плащат по-нисък данък.

Със законопроекта се променя концепцията за определяне на данъка върху автомобилите, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още по темата

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Тя обясни и че вече се дава възможност общините да си търсят парите от хората, които са заобикаляли закона и са декларирали повече от едно жилище като основно. Стоянова добави, че това била честа практика, когато имотите са в различни общини.

"Сега прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са заобикаляли закона. Не можеш да имаш 3, 4, 5 основни жилища. Това се случваше, особено когато жилищата са в различни общини, защото общините не си обменят информация", заключи Менда Стоянова.

Въпреки че поправките минаха без дебати в пленарна зала, соцдепутатът Иван Иванов разкритикува законопроекта в отрицателен вот.

"Подложихте на още едно изпитание най-уязвимите. Колко граждани могат да си позволят да купят нов автомобил. От БСП подкрепяме екологията, но кой мисли за гражданите, на които ще им се увеличат данъците?", запита депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 168 Забраниха го защото си имат собствено производство и парите трябва да остават в Румъния. Затова имат и по висок стандарт от нашия.Освет това заводите за Дачия са държавни.
237
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сравнение 232 Аз има съветски трактор " Беларус " 5 ЛС произведен 1971 год. все още работи перфектно и няма никакви течове на масла. Старото се оказа като трактор ли кола ли много по качествено от сегашното - тагова имаше яка канкуренция Исток - Запад. Сега всичко е запад и това е резултата.
236
0
 
1
 
! Отговори
123-456 преди 5 години
Излиза, че за новите бензинови автомобили, над 100 к.с., Евро 6, данъкът би паднал повече от двойно, докато за старите бензинови под 100 к.с., с катализатор, и особено без покритие на Евро-стандарт, ще скочи почти 3 пъти. Намалява се драстично разликата в данъка на нови бензинови автомобили, Евро 6, под и над 100 к.с., която досега беше в пъти, т.е. до голяма степен отпада стимулът (малък данък) за закупуване на нов автомобил до 100 к.с.
235
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как точно се почиства въздуха, след като се вдигнат таксите?
234
1
 
2
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
На колите с Евро 3 данъка скача между 1,5 и два пъти.
233
0
 
15
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това - ИСКАМ ТОЧНО И ЯСНО ДА ЗНАМ КАК ПО ВИСОКИЯ ДАНЪК ЩЕ ПОВИШИ КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА КОЙТО ДИШАМ ? КОЛКО ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ ИНСТАЛАЦИИ ЗА ВЪЗДУХ ЩЕ НАПРАВИТЕ ?
232
0
 
19
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
А така,бравоУдариха на всякъдеНай вече работещите с доходи от бачкане,като вдигнаха облагаемият доходА ходете на избори ощеНикой не трябва да стъпва там ,каквато и глоба да има-много важноНакрая Терминал2 илиПродай си нивата купи си.пушка
231
1
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Това няма да е голяма сума, която да утежни хората - НЕ ТОЧНО УВАЖЕМА СТОЯНОВА, КВА СИ ТИ , ЗА ДА СИ ПОЗВОЛЯВАШ ДА ГОВОРИШ ОТ ИМЕТО НА ХОРАТА.....
230
1
 
13
 
! Отговори
От Сталин: преди 5 години
До АнонименТова са престъпници !!!
229
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще вдигнат заплатите правителството и бизнес елит, че масово хората да си купуват коли Евро 5- 6( не е задължително да са премиум марки)?Щото единствено вдигат цените по 10- 15 % на ток и газ, на храни и лекарства, на всякакви нови " екотакси", здравни застраховки за усвояване от частните клиники и т.н.!Ама хората се оплакват, но плащат за " коли нов внос", плащат постоянно растящи сметки за ток и парно, за храна, за доплащане в болниците!Не са виновни политиците, хората си го правят
228
0
 
27
 
! Отговори
Истината е: преди 5 години
Продажбите на нови автомобили в Западна Европа катастрофално намаляват през 2018 Този закон цели да се помогне на еврейските автомобилни монополи да подобрят печалбите си Тези от нас който са ходили в Германия знаят че въздуха в Мюнхен например е доста по-мръсен от въздуха в София, обаче запада някакси не забелязва замърсяването в Мюнхен но забелязва замърсяването в София<
227
2
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Анонимен#231: Кометрар #236 е отговорът ми към теб. Не ви я ща Софията, хляб и сол ще ям, но не искам да съм част от машината "Расте, но не старее". Затворете се в себе си, печелете си, халал да са ви. Просто спрете да ни доите. Да не говорим, че "кравата е мъжка"!
226
7
 
19
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Този подход не е точен. Трябва в България да направят като гърците. Най много замърсяват мощните коли. До 2000 кубика нормален данък. Над две колкото е кубатурата толкова евро да се плаща. Примерно 3000 кубика , 3000 евро.
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен#231: И три те ми поста са в рамките "на художествената измислица", и имат за цел да възбудят интереса на коментиращите - това ли е начина да изчистим таралясниците. Аз също искам да сменя автомобила си, бъди сигурен. Не "верният път" е да отпадне/или се вдигне ограничението от 100к.с. Това условие "затлачва" пазара и кара купувачите да купуват Фиести, С3-ки и Фокуси дизел, на по 12години. Никои не му се плаща данък 150лв. за тази инфрасруктура. Надявам се, че ме разбра.
224
4
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Анонимен 233 : ПРИЯТЕЛЮ НЕ ЗНАМ КАКВИ СЪБОТНИ ФИЛМИ ГЛЕДАШ С ТИЯ КУПИЩА ПАРИ. МЕНЕ ЛИЧНО МЕ ИНТЕРЕСУВА КЪДЕ ОТИВАТ ДАНЪЦИТЕ КОИТО ПЛАЩАМ ДО СТОТИНКА. РАЗБИТ ОТЧЕТ ИСКАМ ДА ГО ПОЛУЧАВАМ ЕЖЕМЕСЕЧНО ЗАЕДНО СЪС ФИША ЗА ЗАПЛАТА, КАКТО Е ВЪВ ФРАНЦИЯ. ЯСНО ЛИ Е
223
3
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
До мнениеСлужебните ви автомобили не знам каква марка и модел са, но замислил ли си се, дали ако ги карате така все едно са ви лични автомобили, а не служебни, ще се чупят толкова много, както сега? ;-)
222
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistЕ аз пък виждам как всяка събота и неделя обикаляте молове, хипермаркети, кръчми и дискотеки и хвърляте купища пари за техника, дрехи, ядене и пиене. Ти ако нямаш 150 лв. годишно за данък на колата, за кво изобщо ти е тая кола?
221
2
 
13
 
! Отговори
сравнение преди 5 години
Имах трактор Владимировец.От двигателя никъде нямаше теч на масло.Сега в службата имаме VW Transporter.Двигателят му целият е в масло.Тече като пробита лейка.Ако можеше Хитлер това да го види първо би разстрелял немците произвели VW Transporter-a!Както казват руснаците в YOU TUBE - "Ето одноразовое ***".Много цинично,но абсолютно вярно.Докато имаше ГДР и ГФР немците правеха здрави коли.Сега вече не!
220
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПламенПламенчо, с това мислене, като дойдеш в София, много бързо сам ще си тръгнеш обратно за село..
219
3
 
11
 
! Отговори
extremist преди 5 години
По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите - ЗА ВСЕКИ КРАДЛИВ ДЕПУТЯГА ,БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА САМО ДОЙНА КРАВА