Експерт: Терористи подпалиха влака

„Пожарът във влака е терор, при който предупреждават, че ще гръмне бомба“, смята Христо Смоленов, подготвял спецчасти за борба с терора
7 мар 2008 08:36,
156
Експерт: Терористи подпалиха влака
Снимка: БГНЕС

Пожарът във влака София-Кардам е пламнал поне от две места, казва експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред в. "Труд".

„Според мен влакът не е взривен, а умишлено подпален и не от един терорист, а от повече“, казва още Смоленов.

 „Аз разгледах влака отблизо. Има нееластична деформация на конструкцията на двата фургона – спалния и кушета. Характерно огъване по средата свидетелства не само за огромна температура, но и за ясно изразени ядра на възпламеняване. Те са и в двата вагона, с което версията, че пламъкът се е пренесъл от кушет вагона в спалния може да бъде оборена“, допълва той.

По думите му ясно забележими са две основни ядра на възпламеняване – по едно във всеки вагон.

„Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор – не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората“, казваа Христо Смоленов.

Разследващите органи вече обявиха, че се работи по четири основни версии, като се проверява и възможността за терористичен акт.

Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Преди години той работи като секретар в Министерството на отбраната за подготовката на спецчасти.

При пожара във влака от София за Кардам в нощта на 28 февруари загинаха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
. преди 16 години
... швейцарски експерт опитва нов шоколад. "Мммммм вкусно, швейцарски е нали ?""Не! Български от Своге !""Оф, да се е.а в експерта!"Хахахахахаха :D
54
0
 
0
 
! Отговори
Пророк Илия преди 16 години
ех, стадо заспало и разделено, нека тогава фесовете да продължават да ви избиват, докато не се свършите напълно
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе пич, какъв наивен въпрос задаваш! Какъв им бил мотива, кой били! Целта е една да смаже българското в нас , на 3 март близо до Плевен!!!!!!!!! А сега сам си отговори на въпросите!Това да не са ти някви афганистански терористи, които по интернет си признават, тея които са го направили живеят в България и да не са луди да си признаят, то това което искаха да го направят го постигнаха, развалиха ни 3 март, огорчиха ни, вместо да сме радостни за свободата бяхме с натъжени сърца!
52
0
 
0
 
! Отговори
me преди 16 години
...на *** питката терористи ..*** нещастни. Колкото терористи бутнаха Световния търговски център.
51
0
 
0
 
! Отговори
blondeskiller преди 16 години
Вие луди ли сте бе ?! Къф тероризъм .. ?! Да, наистина плачем за това да има терористичен акт в Бг с окупаторските ни действие при арабите .. но кой ще тръгне да пали влак ?! Нима никой от вас не се е возил във влак .. нима не се пуши навсякъде, нима не се пие!? Толкова ли е трудно да се запали едно перде и да пламне пожар. . Замислете се и за това - в Западна Европа всяка година става някаква такава трагедия .. и умират по 30-40 души - никой там не казва "КОЙ Е ВИНОВЕН" там търсят причината - защо се е случило, как .. а ние тук искаме виновният .. Ето тук е виновна БеГе журналистиката! Непрекъснато се търси *** сензация .. Да, трагедия е! За семействата на загиналите - но ТАКИВА НЕЩА СЕ СЛУЧВАТ НЕПРЕКЪСНАТО!
50
0
 
0
 
! Отговори
Шмиргела преди 16 години
А защо ми се струва, че този се опитва да измъкне БДЖ и министъра на транспорта покрай него от неловката ситуация, в която са? Хоп, терористи са били. Кои са, къде са никой не знае. Ще ги търсят ама няма да ги хванат. И така.А това че голяма част от влаковете на нищо не приличат не е техен проблем.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
интерпретации на поведение при стрес и интерполации върху народна психика е нечестно, натренирани хора губят реакции а пътници извадени от усещане за сигурност, в риск за живот не са обект на анализ
48
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 16 години
За пръв път чувам за терористичен акт, за който да няма терористи - да не е ясно кои са. - Ако смятат да останат анонимни, какъв им е бил мотивът?Може и да е умишлен палежа, но да се нарича _терористичен акт_ на този етап е изхвърляне. Пак ни пробутват информация дето не е стока...
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А какво стана с онзи мазен *** който миналата година изнасили две българчета на 3 март? ИМАТЕ ЛИ ИНФОРМАЦИЯ?Защото това се потули!!!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
pepi преди 16 години
Тръбят, че е терористичен акт, за да си запазят министерските места някои хора и да прикрият състоянието на БДЖ... Не ги е срам... Това е само за отвличане на вниманието на хората от истината... Платени експерти!!!
45
0
 
0
 
! Отговори
Илиева преди 16 години
разминаватнето на номерата се получава, защото в този турски сайт постоянно ми трият мнението, в което цитирам конкретни имена и факти относно подпалването на влака от турските терористи
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
za 40 sorry 41
43
0
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 16 години
въпреки че постоянно ми трият поста, имам информация че запалването е дело на резани турци
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако е терористичен акт пожара във влака, не е нужно да мислим кой и за какво - почти на 3 март, близо до Плевен - САМ СИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ!
41
0
 
0
 
! Отговори
neidin преди 16 години
Не съм чувала, по тъпо изказване до сега по този случай. Аз лично бях във въпросния влак и с очите си видях как се подпали спалният вагон. Абсолютни лъжи. Вагона се подпали повече от 30 мин. след кушета и то не от самосебе си, а беше повече от видно, че се запали от другия вагон. Не злоупотребявайте така с хората. Не ни изкарвайте ненормални.
40
0
 
0
 
! Отговори
User преди 16 години
нещо обърках бутоните.. та ако си направите хронология на терористичната дейност от преди Великата октомврийска революция до сега, ще обърнете може би внимание на някои основни неща - примерно че след всеки акт се обявява кой го прави и за какво се бори, ако не е така, то се търси достатъчно силна символика, от която хората само да могат да си направят сметката кой и за какво ги тормози.... та според мене ако това трябваше да е терористичен акт... той може би щеше да се случи точно на националния ни празник....по тояи начин ясно щяха да се заявят неуважението и подигравката с българската нация и суверенитет.... или просто щеше да има достатъчна зрелищност, казваща да тука се прави нещо нарочно.... аз като често пътуващ из спалните вагони много пъти съм се страхувал точно от такава ситуация отбелязвайки безхаберноста на БДЖ в лицето на шафнери, кондуктори, пътна полиция... не може да ме заключват, за да не ме оберат на някоя гара....тази превенция е рабо та на шафнера, не може той да пие 2 бири, да хвърли 2 лопати *** на парното и да се заключи в кабинката си, за да се наспи... рабутата му е ПРЕВЕНЦИЯ
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
преди години 3ма турци залагат бомба във вагон маики с деца... гледката е била ужасияваща - имало човеки части по околните дървета и стълбове... тогава се покри истината, но ги хванаха. След 10ти, ДОГАН направи чешма в памент на 3мата терористи... БЪЛГАРИ, БЪДЕТЕ ЕДИННИ ... уважавайте се и се грижете за СВОИТЕ!!! ИГРАТА Е ДА ИЗЧЕЗНЕМ!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А НЕ ВИ ЛИ СЕ СТРУВА СТРАННО, ЧЕ ВИНАГИ НА 3МАРТ ИМА РАЗНИ СЛУЧКИ ДА НИ ОГОРЧАТ ПРАЗНИКА! А ТАЗИ ГОДИНА ТРАГЕДИЯТА Е БЛИЗО ДО ПЛЕВЕН-ЕМБЛЕМАТИЧЕН ГРАД ЗА НАШАТА ИСТОРИЯ!
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Искам само да ви попитам някой знаели къде има пожарогасител в метрото и как се действа при пожар в междугарието на метрото. Багодаря на този който ми отговори. А само за уточнение не съм била на "военно училище" и в гражданска защита съм била последно в четвърти клас в паниката едва ли ще прочета как се задейства това устройство макар да ми е ясно че не е сложно.Май е време да си понаучим децата на това онова.
36
0
 
0
 
! Отговори
mente преди 16 години
interestno za da se razpali takuv ogun trqbva vreme, e tolkoz li nikoi ne se e ysetil 4e da go izgasi v na4aloto ili dqvola e kihnal i bumm vsi4ko v plamaci a i ne 1 a 2 vagona...a e cqlata rabota e mnogo samnitelna ne 4e mi e do tova, no tova ot koeto e plamnalo vsi4ko edva li e bila nqkoq nevinna iskrica...osven ako kupeto kadeto e po4nalo vsi4ko e bilo prazno i nikoi ne e zabelqzal otna4alo a ako e imalo hora v nego tva ve4e e stranno...