Алексей Петров остава в ареста

Обвиненията към Октопода: таксита, секс клубове, пране на пари
12 фев 2010 18:23,
261
Алексей Петров остава в ареста
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави в ареста Алексей Петров и още шестима от задържаните при акцията "Октопод".

Това са Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците), Момчил Кръстев и Николай Велков.

Седмината бяха задържани по време на специализираната операция "Октопод" тази седмица.

Според МВР и прокуратурата, групата, към която принадлежи и Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

В мотивите за решението си СГС записа, че макар количеството доказателства към този момент да е твърде оскъдно, може да се направи обосновано предположение, че седмината са извършили престъпления, в които са обвинени, а ако са на свобода, могат да извършат и още престъпления.

От решението на СГС стана ясно, че в основата на производството срещу седмината е разследването срещу Антон Петров-Хамстера за пране на пари.

Именно към тези материали са прикрепени още доказателства, с които е започнало досъдебното производство към задържаните, един от които е и самият Антон Петров.

Съдът уважи искането на адвокатите да не бъдат вземани предвид данните, изпратени от ДАНС, тъй като те не са доказателство по смисъла на НПК.

Съдът записа в мотивите си, че повдигнатите обвинения към момента не са достатъчно прецизни, но това е оправдано, тъй като са работни.

Съдът отказа да вземе предвид и протоколите от претърсването и изземането, направено по време на акцията "Октопод", при която бяха задържани седмината обвиняеми.

Тежестта на обвинението и общественият интерес са също факт, който обосновава задържането в ареста, записа СГС.

Общественият интерес също e факт

В мотивите се отбелязва, че се засягат голям кръг обществени отношения.

Седмината задържани могат да обжалват днешното решение на съда на по-горна инстанция в тридневен срок.

В този случай - на 18 февруари Софийският апелативен съд окончателно ще реши дали те да останат в ареста, или да освободени с по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на Алексей Петров - Ина Лулчева, заяви пред журналисти, че е очаквала това решение на съда.

Ако не ги задържи, това щеше да бъде крах на държавата, коментира Лулчева.

Алексей Петров: Омаскариха ме

Вероятно спецификата на работата ми понякога е ставала повод да породя съмнения, но това винаги е било изчиствано пред ръководството на ДАНС.

Това заяви бившият съветник в агенцията и бивш офицер на прикритие Алексей Петров пред Софийския градски съд /СГС/.

Никога и по никакъв повод не съм извършвал престъпления и затова ви моля да не вземате предвид справките на ДАНС, които прокуратурата днес прилага, заяви пред съда Петров.

Според него справките са изготвени в резултат на различията му със сегашното ръководство на ДАНС.

Това е фабрикувана информация в стил на посттоталитарен модел, коментира Петров.

Учудващо е, че ДАНС предоставя информация за мен, след като до 1 септември м.г. съм бил в непрекъсната професионална комуникация със службата, добави той.

Изпълнявал съм много роли

По време на правителството на Иван Костов поради оперативна необходимост трябваше да постигна определени статуси - по отношение на таксиметровата компания, за която се говори, че съм свързан, и за дружеството "Кремиковци", заяви Алексей Петров.

Той допълни, че никога не е имал дейност с хора от тези две дружества, освен онази работа, която му е била възлагана от Националната служба "Сигурност" и ДАНС.

Изпълнявал съм много роли, но никога не съм бил ръководител на организирана престъпна група, заяви Петров.

Публично съм омаскарен и ми бе наложен тормоз, посочи той.

Прокуратурата поиска постоянно задържане за Петров и още шестима арестувани.

Такситата 1280 , секс клубове, пране на пари

Сред основанията за това искане са и показания срещу задържаните от трима анонимни свидетели.

В материали от ДАНС, събрани от прокуратурата, се твърди, че Димитър Митов-Митко полицая, когото прокуратурата все още издирва, бил свързан с Алексей Петров.

На Петров се отчитал и друг от задържаните - Антон Петров-Хамстера.

Още по темата

Свидетели заявили пред прокуратурата, че фирми, сред които таксиметровата компания „С Експрес“ (известна като такси 1280) , лизингови и застрахователни дружества, както и клубове за платени сексуални услуги, били свързани с Алексей Петров.

Според защитата, няма никакви преки доказателства, които да подкрепят тази теза.

Обвинението твърди, че от 1997 г. насам Петров е образувал и ръководел въоръжена, организирана престъпна група, която се е занимавала с пране на пари, придобити от данъчни престъпления, източване на ДДС, принуждаване към проституция, рекет и други тежки престъпления.

Част от свидетелите посочили, че са били заставени да прехвърлят свои имоти или дялове от фирми в полза на близки до Алексей Петров хора.

В показанията си един от анонимните свидетели заявява, че Алексей Петров имал сериозни интереси в завода "Кремиковци" и дълго е имал кабинет там.

Това бе потвърдено през седмицата и от изявления в медиите на бившия изпълнителен директор на дружеството Александър Томов.

"Продадена като проститутка в Амстердам"

Потърпевши от дейността на Петров са дали показания пред прокуратурата за това, че са били подложени на психически и физически тормоз, и държани в офиси на фирми, близки до Алексей Петров, с цел да подпишат записи на заповеди за десетки хиляди евро.

Свидетелят Илияна Йорданова цитирала думи на един от обвиняемите - Марчело Джотолов, който й казал: "Имаш майка, имаш баща, имаш семейство". 

Имаш майка, имаш баща

Към Йорданова се обръщали с думите, че ако не подпише, "ще бъде продадена като проститутка в Амстердам".

Според обвинението, Антон Петров имал близки връзки с Алексей Петров, който "уреждал" хора, имащи проблеми с правоохранителните органи.

Справка на ДАНС сочи, че Антон Петров-Хамстера заемал високо място в структурата за организирана престъпност, занимаваща се с отвличания, рекет, убийства, проституция, разпространение на наркотици, укриване на данъци, "източване" на ДДС и злоупотреби с пари на дружеството "Кремиковци".

За други двама от обвиняемите - Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, прокуратурата е събрала данни, че  имали проблемни отношения с убития кмет на Елин Пелин Янко Янков.

Пред обвинението показания е дал и Пламен Тимев-Ганди, който разказал, че бил принуден да сключи договор за заем за половин милион евро. 

Няма термин като "реален" и "официален" собственик

Защитниците на Антон Петров-Хамстера заявиха, че справките на ДАНС не са подкрепени от нужните доказателства и затова не бива да бъдат обсъждани от съда. 

Вярвам на министър-председателя Бойко Борисов, който казва, че докато е бил на ръководен пост в МВР, такава престъпна група не е съществувала, заяви адвокатът на Антон Петров - Ваня Траянова.

В правото няма термин като "реален" и "официален" собственик, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
1
 
! Отговори
haho преди 14 години
boiko borisov i cvetanov da ne sa po malko mafioti ot aleksei petrov, ama tupite selqni se radvat i si mislqt,4e boiko borisov 6te spre prestupnostta prosto iska toi da q komandva.
226
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Има ли връзка на октопода с наглите ? Има ! Как са ги пускали в затвора ? Инспектора социална дейност в казичане е от Тетевен. Бившия началник на затвора в Казичане Кольо Павлов е от Тетевен и в момента е кмет на Тетевен. Алексей Петров е откъде ? - от Тетевен. 90 % от надзирателите в Казичане са от Тетевен. Наглия полицай Йордан Костов беше гласен за шеф на РПУ - Тетевен ! И така в частния тетевенски затвор в Казичане стават чудеса.......
225
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А бе тиква тракторово око вади ли,бе? Науи са приятеле?
224
0
 
1
 
! Отговори
dikenzz преди 14 години
za6to govorite kato nikoi si nqma i hal haber za kvo stava na vapros,vsi4ki bg grajdani sa v nenormalen film ot 1945 godina nasam demek tva sa mn mn pokolenia napred ,e za tva 6a si umrem filmirani ,boiko 6a ni oprai ,znaete li predi kolko vreme e minalo vremeto na ricarite, tupi ste kato praseta a govorite ne6to det i vie nz za kvo , za da bude 4ovek naqsno s ne6to trqbva da ima onformacia za nego , i znaite edno 4e bulgarina e murzeliv i strahliv tva e celia problem
223
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Блязе му на ББ от такива фенове.Те това е интелект,култура ,мисъл.Блазе на България за такива умни чеда - фенове и ББ.
222
2
 
1
 
! Отговори
OPA преди 14 години
Здравей мафия *** wise мамата така wise полага май вече няма недосегаеми всички трябва да бъдат разклатени които са шикалкавили,ти неможе до вчера даси бил гладен а днеска милионер еб,си м...т. там вътре там са раите костов доган всички един по един.Затова гласувахме просто се кефя,най важното че си имаме БОЙКО И ЦВЕТАНОВ УМРЕТЕ ДУшМАНИ ОТ ЯД ТАМ ВИЕ МЯСТОТО ВЪТРЕ,КОЙТО Е ГРЕшИЛ НЕКА ДА ТРЕПЕРИ.тОВАЕ ЛОшОТО чЕ НЯМА КЪДЕ ДАСЕ БЯГА ЕДНО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА ДУХНЕш НА НЯКЪДЕ *** СЕГА КЪДЕТО ИДА ОТИДЕш КЕТЕ НАЛАПАТ,бАТЕ бОЙКО ХИч ДАНЕТИ ПУКА СТО PR НА СЛЕДВАщИТЕ ИЗБОРИ ПА КЕ СТЕ ВИЕ ТАКА чЕ СЕчИ НАРЕД КОИТО СЕЕ ГАВРИЛ С БГ.ТОВАЕ НЕИЗБЕЖНО САМО БОГ ДАНИ ПАЗИ.
221
0
 
2
 
! Отговори
Да да ама не ! преди 14 години
До 226 : въоръжи се с търпение другарю . Особено с последното название от поредицата ти , това може да стане , след края на света .
220
0
 
4
 
! Отговори
;) преди 14 години
Багера (Ц.Ц) хвана Трактора (А.П.) - единият ги заравя, другия ги изравя.
219
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Алексей Петров остава в ареста",докато не си плати рекета на бате Бойко...
218
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
bursuk gaden v zatvora i parite za darzavata
217
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Как да се види Приложение 2 ?
216
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
za takiva b imeto na naroda.kakvo znachi imach maika imash basha tova e balgarski terorizam neka se razchistyt takiva ot BG .Neka si poluchat zaslujenoto nakazanie dano balgarskoto pravosadie da ne e podkupno i da stane samo miji da te laja.
215
3
 
4
 
! Отговори
чичо преди 14 години
Боли го *** тоз амсалак къде е .Да му вземат парите и да асфалтират пътищата.И не само неговите ами и на ония другари -Барбуков ,Бабукав, Мичковски, Пичковски и т.н. те ги знаят -*** крадливи.Всичките парички обратно в държавата и за социални дейности и здравеопазване.А пък на тях като не им харесва да хващат пътя за Сомалия там ша ги опраят.
214
3
 
11
 
! Отговори
Кой е Бойко Борисов преди 14 години
За възловата длъжност Главен секретар в системата на МВР е лансиран на премиера Симеон Сакскобурготски от бизнесмени и политици със съвпадащи интереси за запазване контрола върху обстановката в страната след последните парламентарни избори: - о. з. ген. Любен Гоцев, о. з. ген. Бриго Аспарухов и др., ориентирани към съхраняване и разширяване значението и участието си в управлението на обществено-икономическите и политически процеси; - кръга Банкя (контролиращ ключови властови структури - главно в МВР, МФ и МП, и с огромно влияние върху сенчестата икономика и организираните силови структури), включващ Чавдар Чернев, Димитър Събев, Максим Димов, Виктор Вълков, Ивайло Трифонов, Славчо Б. Христов и др., с цел избягване риска от трусово разграждане изградените и функциониращи сенчести финансово-икономически схеми. За кратък период се налага като ключова ръководна фигура в системата на МВР, въпреки липсата на професионални познания, разбиране и опит в полицейската дейност и очевидните безсъдържателност и хаотичност на предприетите от него действия. За това спомагат: - атрактивното му публично поведение, ориентирано към формиране на обществена видимост за наличие на решителност, воля и възможности за решаване проблемите на борбата с престъпността на фона на слабите енергичност и реактивност на министър Петканов; - съдействието на бързо разширилият се кръг от обществено-политически и икономически субекти (фирми, групировки, политически дейци, медии), открили в лицето му шанс за оптимално съхраняване на изградената политико-икономическа властова схема, като резултат от толерантния му подход спрямо реалните възлови фигури, свързани със сенчестия и престъпен бизнесХодове на Бойко Борисов в тази посока:: 1. Отсъствие на действия по активирането на заведени и откриването на нови оперативни дела и сигнали за определени лица и структури в паралел с наличните безспорни свидетелства за негови регулярни срещи с тях, а именно: - бивши и настоящи ръководители в системата на МВР (ген. Атанасов, Сл. Босилков, и др.), обезпечавали отклоняването на средства от контрабандните канали за нуждите на кабинета Костов и с данни за съпричастност към функционирането на дълбоко вградените корупционни мрежи с базово значение за основни престъпни дейности (контрабандата, наркотрафика, кражбите и задграничния трансфер на автомобили и др., които са практически неосъществими без информационно обезпечаване и техническо осигуряване от страна на полицейските и специалните служби и свързаните с властта охранителни фирми). Това е придружено с тяхната настоятелна немотивирана публична подкрепа, без да се дава ход на наличните данни за техни неправомерни действия в битността им като държавни служители. (Напр. действията им по отношение водените в НСС и ЦСБОП разработки на Косьо Самоковеца, сигналите за контролираната от ген. А. Атанасов контрабанда на ГКПП-Русе, оперативните дела на РДВР-Хасково от 1997 и 1998 г.,). - престъпните лидери Младен Михалев (Маджо), Костадин Димитров (Косьо Самоковеца засечени са няколко негови срещи в хотел на Боровец с приближени на Бойко Борисов), Методи Методиев (Мето Илиенски), Георги Илиев (проведената среща с него през м. януари т. г. е завършила със скандал). На настоящия етап, извън спорадичните публични бойки заявления срещу членове на техните структури от второ и трето ниво, не съществува готовност и нагласа за разгромяването или поне частичното им неутрализиране за някакъв обозрим период. 2. Провеждане на кадрова политика, ориентирана към възстановяване и укрепване на служители с нееднозначна професионална и личностна характеристика, вкл. такива, за които има множество свидетелства за нерегламентирани контакти и връзки с криминални структури - Красимир Петров, (директор на РДВР-Бургас), Стоян Велчев (зам.-началник на СДВР МВР), Веселин Павлов (зам.-началник на НСГП), Венцислав Великов (зам.-началник НСБОП), Огнян Атанасов (директор на ДОИ-МВР), Красимир Младенов (зам. директор на НСБОП), Николай Начев (началник на икономическото направление в НСС), Янчо Станчев (началник ДОИ-Хасково), Николай Григоров (началник служба Полиция - СДВР), Цветан Сечанов (началник служба "Полиция" в РДВР София окръг), Александър Василев (началник на 02 РПУ-София, вкл. директора на ДНСП Васил Василев и др. (Вж. Приложение 1) Очерталият се паралел между личните амбиции на Бойко Борисов и интересите на корпоративни и партийно-клиентелистки кръгове дава тласък за неговото форсирано оформяне и използване като реален политически фактор с нарастващо значение за бъдещото конфигуриране на политическата власт. Ходове в тази насока: - дискредитиране и отстраняване от политическата сцена на Стоян Ганев данните са, че Бойко Борисов е предоставил на премиера компрометиращи материали за Стоян Ганев, в т. ч. подадена му от ген. Атанас Атанасов информация за номерата на негови сметки в задгранични банки. Постигнатата цел е неутрализиране на рисково силното за него влияние на приближения до премиера началник на кабинета му (респективно пресичане достъпа до изпълнителната власт на считания за протеже на БСП Васил Божков Черепа) и превръщане на Бойко Борисов в първостепенно довереното лице на Симеон Сакскобургготски. Размиване причастността на главния секретар на МВР към този акт е постигнато чрез подходящи коментари в пресата (в. Сега: Сега генералът изглежда точно на мястото си Нещо повече - той стана най-популярният човек във властта. За разлика от Ганев, Борисов съвсем ясно заявява, че няма намерение да драпа за по-висок от отредения му пост. От всички думи и действия на главния секретар на МВР може да се отсъди, че той признава един-единствен авторитет над себе си - премиера - и ще му е предан до края.). Пуснати са в обръщение и всевъзможни предположения и слухове, в т. ч. шоково невероятни (завършила с разрив хомосексуална връзка между премиера и Ст. Ганев). - настъпателно надхвърляне рамките на отговорностите и компетенциите му като главен секретар на МВР, способствало за принизяване значението и статута на вътрешния министър и установяване на практическо вътрешноведомствено двувластие. - принизяване отговорността на гл. секретар на МВР за състоянието на криминогенната обстановка в страната чрез нестихващи публични атаки срещу следствието, прокуратурата и съда, с цел фокусиране вниманието на обществото (и влиятелните фигури в изпълнителната власт) основно върху пасивите на съдебната система. Удобно формираният резултат е бързо завишаване на личната популярност на Бойко Борисов за сметка на нарастващото междуинституционално напрежение, а следователно и на стабилността на управлението на страната. Разчетът предвижда безусловно ситуиране на Бойко Борисов на възлова властова позиция в бъдещата управленска схема при дискредитиране и отпадане на сегашния кабинет. - безусловно неутрализиране на конкурентните сенчести структури (Васил Божков Черепа, баретите, ВИС). Данните са, че отдавнашната остра непрязън между Алексей Петров и Бойко Борисов (респективно Младен Михалев Маджо и Румен Николов Пашата) прераства в открито противопоставяне с назначаването на последния за гл. секретар на МВР. Причините за това са силните притеснения на Борисов от наличните в Алексей Петров компрометиращи данни за него; значителната поддръжка на влиятелни еврейски кръгове (съвместен бизнес, поддържана стабилна връзка с бившия посланик на Израел Давид Коен); застрашително силните му позиции във Военна и Главна прокуратура (Никола Филчев), службите в системата на МВР (Филко Славов) и политическите партии .(Надежда Михайлова); даващи реални шансове на опитите за неговото лансиране за шеф на НСБОП. Стрелбата срещу Алексей Петров през м. август т. г. беше използвана за легитимиране масираната атака срещу свързаните с него структури и трайното му игнориране като рисков за Бойко Борисов фактор. (Паралелния резултат е отклоняване на общественото внимание от неочаквано проявилата се причастност на Борисов към схемата за продажбата на Булгартабак - публикувания в пресата запис на срещата на Майкъл Чорни с консултанта по сделката Георг Цветански) - създаване на необходимите предпоставки и условия за изтласкване на Бойко Борисов високо в йерархията на изпълнителната власт. Това се потвърждава от споделеното от него в тесен кръг твърдо намерение да се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори, което ще му проправи пътя до поста на министър-председател. Базирано е на преценката му, че много скоро, поради задълбочаващи се здравни проблеми, Симеон Сакскобургготски няма да бъде в състояние да се справя със задълженията на премиер и ще слезе от българската политическа сцена. На настоящия етап заплаха при реализацията на политическия възход на Бойко Борисов се очертава от страна на: - някои внимателно наблюдаващи страната външни фактори САЩ и някои европейски страни, разполагащи с достатъчно информация за него самия като личност и за същностните подбуди на подкрепящите го финансово-икономически и политически кръгове. На проведена през м. май т. г. среща в Румъния на министрите на външните работи на ЕС, представителят на Португалия в пряк текст е заявил, че одобряването на кандидатурата на България е силно несигурна, предвид лансирането на криминално проявения Бойко Борисов на високите етажи на изпълнителната власт. След обсъждане присъствалите на срещата български представители постигнали съгласие до срещата в Прага да не се дава гласност на заявената на форума позиция. - професионалните кръгове от системата на МВР и образованите слоеве от населението, разполагащи с информация и възможности за обективна оценка на действията и преследваните цели от Бойко Борисов и поддържащите го кръгове. Индикация за това са преобладаващия брой негативни становища в Интернет-форумите и коментарните рубрики на електронните издания на вестниците (негативните оценки за него като личност и държавен служител далече надхвърлят позитивните - до 80% в полза на негативните), както и огласените в тях видимо обосновани дискредитиращи го информации. (Вж. Приложение 2).
213
1
 
9
 
! Отговори
Просветител преди 14 години
Разбира се, че през последните дни ставаме свидетели именно на война между олигарсите ! Услужливите, платени медии представят тази война като борба с престъпността, а простолюдието изпадна в делириум от радост и възхищение към Бащицата ... Господи, как можах да се родя в страна с толкова *** народ !?! ...
212
2
 
6
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Чакайте да позная кой ще му е адвокат ... залагам 100 лева на Ина Лулчева - адвоката на червената мафия !
211
1
 
5
 
! Отговори
kapitana преди 14 години
Колко ли семейства е разплакал
210
1
 
9
 
! Отговори
до "да ама не&q преди 14 години
Обществото трябва да чуе доказателствата по Октопод и всичко ще стане ясно, когато независимият български съд произнесе присъда оправдателна или осъдителна, заяви правосъдният министър." - Я пак!? Какъв съд, че нещо не разбрах. От кога в България имаме независим съд!? За да се оправят нещата, трябва първо всички съдии и магистрати да бъдат сменени и да им се отнеме правото да практикуват професията си!
209
0
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 14 години
Явно нещата не са толкова прости колкото ни ги представя Цветанов.Ето мнението на правосъдният министър:Не може мярката задържане под стража да се използва, за да имаш време да си събереш доказателствата.Това каза министърът на правосъдието Маргарита Попова по Дарик радио. Когато не можеш да се справиш без мярка за неотклонение, не е добре, този агресивен процес е резултат на силно атрофирано мислене, каза Попова и добави, че трябва нов манталитет и ново мислене. Тя допълни, че трябва да се промени организацията на работа на службите, организацията на работа на правоприлагащите органи, организацията на работа на съдебните органи. По думите й по този случай (операция "Октопод") трябва да се приказва по-малко и по-внимателно.Обществото трябва да чуе доказателствата по Октопод и всичко ще стане ясно, когато независимият български съд произнесе присъда оправдателна или осъдителна, заяви правосъдният министър.
208
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като гледам коментарите(+и-) спокйно мога да кажа: Комунистите пак са тук ... пазете децата да не припарват до този сайт в момента...паи сееееееееееееее