Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата

При профучаване с повече над от 60 км/ч возилото е месец на наказателен паркинг
Обновена: 29 юли 2015 07:01 | 29 юли 2015 07:00, Камелия Цветанова
201
Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата
Снимка: Булфото, архив

Колата да се конфискува при прелитане с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати, пише в. "Монитор".

Идеята, според която с колата си трябва да се прощават джигитите, спипани да карат с над 120 км/ч в града или с над 210 км/ч на магистралата, е лансирана на провелото се в понеделник в МВР заседание на звеното. Тя е заимствана от Холандия и е част от цял пакет от мерки срещу опасните шофьори.

Предвижда се също така спиране от движение на возилото за месец при профучаване с повече от 60 км/ч над допустимата скорост и задържането му в наказателен паркинг, при това срещу заплащане.

От комисията се позовават на европейската практика, като освен със страната на лалетата дават пример и с превъзпитателните мерки, въведени във Франция, където за 50 км/ч отгоре глобата била 1500 евро, а допълнително книжката горяла за цели 3 години.

Освен това при повторно такова нарушение джигитите можело да се озоват в пандиза за 3 месеца. Затова като допълнение в пакета от мерки срещу любителите на високите скорости звеното, подпомагащо МС, предлага освен предвидената глоба от 300 лв. с книжката си да се прощават за един месец прелетелите с повече от 40 км/ч над ограничението. Според сега действащите правила свидетелството се отнема при 50 км/ч отгоре. Същото наказание се предвижда и за 50 км/ч над лимита в извъннаселените места, вместо както досега да се налага само глоба, независимо от скоростта.

Комисията е отчела като основна причина за инцидентите на пътя именно бясната скорост. Според статистиката в периода 2011-2014 година неспазването на ограниченията е довело до 9756 тежки произшествия, при които са загинали 1187 души и са били ранени 12 599. Средно по 6 души издъхвали при такива инциденти всяка седмица.

Шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата преди потеглянето й, например на таблото или предното стъкло като гаранция, че водачът разполага с такава, предлагат пък от комисията като мярка срещу джигитите, които нямат право да сядат зад волана, става ясно от протоколите от заседанието в понеделник.

Засега обаче не е ясно дали камерите на КАТ ще снимат колите за наличието на свидетелство за правоуправление, или липсата на книжка на стъклото ще бъде само предпоставка униформените да вдигат палката и да спират автомобилите.

Част от предложените от комисията мерки за подобряване на безопасността по пътищата са свързани и със сигурността на пътниците, включваща поставянето на предпазни колани и детски столчета в колите. За да бъдат вкарани в правия път както те, а също и безразсъдните шофьори, застрашаващи живота на останалите хора в автомобила, са разписани жестоки санкции. Така за всеки пътник без колан водачът ще се бърка по 50 лв., а ако няма „Гражданска отговорност” - по 100 лв. Подпийналите джигити с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила пък освен че както досега ще се прощават с книжката си за срок от 6 до 12 месеца и ще отнасят глоба от 500 лв. до 1000 лв., ще олекват вече и с по 300 лв. за всеки пътник в колата.

Същото важи и за водачите, отказали проба с дрегер, за които предвиденото в момента съгласно Закона за движение по пътищата наказание е лишаване от правоуправление за 2 години и глоба от 2000 лв. Който пък управлява спрян от движение автомобил или няма книжка, освен досегашната глоба от 100 лв. до 300 лв. ще се бърка по още 50 лв. за всеки в колата, а при леки произшествия заради несъобразена скорост или неспазване на дистанция освен предвидената санкция от 100 до 200 лв. катаджиите ще събират по 20 лв. за всеки пътник. Отделно както и досега самите пътници ще отнасят по 50 лв. глоба за непоставен колан, но същата санкция ще им се налага вече и ако са седнали до неправоспособен или пиян водач, като и до каращ без „Гражданска отговорност”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простотията е вечна!
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТИЯ ПАК ПУСНАХА КАТАДЖИЙТЕ ДА ЛАПАТ. ОТ НАЧАЛОТО НА СЕДМИЦАТА ГИ ГЛЕДАМ ПО ЦЕНТЪРА ВСЕКИ ДЕН. ТАЗИ СЛУЖБА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ ОПРЕДЕЛЕНО!
30
2
 
32
 
! Отговори
Аха преди 8 години
Това с наказателния паркинг хубаво, ама минавали ли сте покрай такъв паркинг? Вътре не съм виждал скъпи коли, а все обикновени трошляци! А като гледам по улиците, най-големите нарушители са именно с лъскавите автомобили! Така че, най-важното е закона да важи за всички, другото са празни приказки! И не е зле, да проверите как неграмотни хора имат изкаран шофьорски курс и книжка! Също и как така видимо разпадащи се коли, се движат по пътищата!?
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се поставят легнали полицаи на бул Ал. Малинов в отсечката от Бизнес парк до магазин Хит за да не могат да хвърчат като луди мотори. След като загине някой ще е късно. СЕГА СЕ ЗАВЪРШВА ОТСЕЧКАТА И СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ!
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко започва от това,че през последните 25г.се проведе пълно опростачване на населението.България се превърна в най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС.От там идва и манталитета на повечето шофьори.Преди за В кат имаше психо,полигон и три месеца курс.За С шест месеца и т.н.Сега всеки *** може да си вземе СУМПС.Освен това пътищата са разбити,организацията на движението е ***.И накрая мерките които се предлагат са ненормални.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
29, Бате те сега мутрите и за 2 часа минават разстоянието, както е в ремонт магистралата. Понеже съм ги виждал как на новите ремонтирани участъци преди Пловдив и на новите участъци след Стара Загора летят с поне 220. Аз си карам с 150 и те минават покрай мен сякаш съм спрял.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро утро, тук в Америка това е практика от години! И не само, съдят те за опит за убйство на граждани.Мои приятел му взеха мотора и 1 година ходи по съдилища и му струва $20хил да се оправи
25
1
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Май си прав, пак ни отвличат вниманието от съществените неща с фишеци, за да минат по-леко.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тракия е супер. Останаха един два участъка с лош асфалт от 4-5 километра но и тях като оправят и тези мостове които правят основно в момента до 1 година Тракия ще е супер писта. Спокойно човек може с надежден автоможил да отскочи от столицата до морето за 2 часа и половина.
23
2
 
20
 
! Отговори
Жо преди 8 години
НИКАКВИ ГЛОБИ не респектират богатите нарушители. Тях ги респектира само едно наказание- затвор!Българинът е съгласен да плати всякаква глоба, но не и да попадне дори за един месец в затвора.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това не важи за силните на деня
21
2
 
33
 
! Отговори
st.anger преди 8 години
каквито и закони да има, колкото и добре да се прилагат във Франция или Пакистан, основният проблем си остават некадърните шкембести служители на кат на които само им дай да се крият по храстите и да се въртят като около колите и да питат ' кво прайме', докато им подхвърлиш някой лев.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малииии...какви *** пишат тука. Нямало радари в патрилки на магистралата ли бре? Муахахахахаахах...вие явно не сте пътували скоро от София до Бургас по Тракия.
19
4
 
38
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Последният път пътувах през цяла Германия със средна скорост от около 128 км/ч. На места съм карал и с над 200, но тук няма проблем със скоростта. Трябва да се забрани на КАТ-аджии да предлагат закони. Всеки да работи това, за което е учил и за което му стига акълът! Само дето в България все се намират овце да се съгласяват с такива глупости.
18
4
 
3
 
! Отговори
:-D до 16 HJK преди 8 години
Никога вече БСП! А за другото си прав
17
6
 
7
 
! Отговори
:-D до 17 преди 8 години
На паркингите кого засичат с радарите? Паркираните автомобили ли? :-D
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
5-ти На магистрала Тракия има от Бургас до София мобилни радари в патрулки спрели на паркинги. Кой те излъга че няма радари на магистралата?
15
18
 
18
 
! Отговори
HJK преди 8 години
Време е за избори, време е за БСП. и спукани презервативи ще започнат да ни продават. Дерат ни като катерици, щели да ни вземат колата,ми да вземат,жената,къщата и децата....НещастнициВсики катастрофи стават основно заради употребата н а алкохол и купени книжки,какъв е проблема със скоростта,какво предлагат да имаме хубави коли и да пътуваме 8 часа до морето ли, както беше едно време с руските возила ?
14
0
 
46
 
! Отговори
Гунчо преди 8 години
"Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак."Щом копирате Холандия, не е лошо да разрешите и леките наркотици, както и да смените целия състав на ДАИ и КАТ с компетентни, неподкупни млади хора не по роднински признаци.
13
4
 
40
 
! Отговори
:-D преди 8 години
А защо КАТ нарушават закона и масово не поставят знак за радар на определеното разстояние преди него, когато ни снимат с мобилните камери?Тях кой ги контролира и каква е глобата, когато КАТ нарушава закона?