Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата

При профучаване с повече над от 60 км/ч возилото е месец на наказателен паркинг
Обновена: 29 юли 2015 07:01 | 29 юли 2015 07:00, Камелия Цветанова
201
Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата
Снимка: Булфото, архив

Колата да се конфискува при прелитане с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати, пише в. "Монитор".

Идеята, според която с колата си трябва да се прощават джигитите, спипани да карат с над 120 км/ч в града или с над 210 км/ч на магистралата, е лансирана на провелото се в понеделник в МВР заседание на звеното. Тя е заимствана от Холандия и е част от цял пакет от мерки срещу опасните шофьори.

Предвижда се също така спиране от движение на возилото за месец при профучаване с повече от 60 км/ч над допустимата скорост и задържането му в наказателен паркинг, при това срещу заплащане.

От комисията се позовават на европейската практика, като освен със страната на лалетата дават пример и с превъзпитателните мерки, въведени във Франция, където за 50 км/ч отгоре глобата била 1500 евро, а допълнително книжката горяла за цели 3 години.

Освен това при повторно такова нарушение джигитите можело да се озоват в пандиза за 3 месеца. Затова като допълнение в пакета от мерки срещу любителите на високите скорости звеното, подпомагащо МС, предлага освен предвидената глоба от 300 лв. с книжката си да се прощават за един месец прелетелите с повече от 40 км/ч над ограничението. Според сега действащите правила свидетелството се отнема при 50 км/ч отгоре. Същото наказание се предвижда и за 50 км/ч над лимита в извъннаселените места, вместо както досега да се налага само глоба, независимо от скоростта.

Комисията е отчела като основна причина за инцидентите на пътя именно бясната скорост. Според статистиката в периода 2011-2014 година неспазването на ограниченията е довело до 9756 тежки произшествия, при които са загинали 1187 души и са били ранени 12 599. Средно по 6 души издъхвали при такива инциденти всяка седмица.

Шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата преди потеглянето й, например на таблото или предното стъкло като гаранция, че водачът разполага с такава, предлагат пък от комисията като мярка срещу джигитите, които нямат право да сядат зад волана, става ясно от протоколите от заседанието в понеделник.

Засега обаче не е ясно дали камерите на КАТ ще снимат колите за наличието на свидетелство за правоуправление, или липсата на книжка на стъклото ще бъде само предпоставка униформените да вдигат палката и да спират автомобилите.

Част от предложените от комисията мерки за подобряване на безопасността по пътищата са свързани и със сигурността на пътниците, включваща поставянето на предпазни колани и детски столчета в колите. За да бъдат вкарани в правия път както те, а също и безразсъдните шофьори, застрашаващи живота на останалите хора в автомобила, са разписани жестоки санкции. Така за всеки пътник без колан водачът ще се бърка по 50 лв., а ако няма „Гражданска отговорност” - по 100 лв. Подпийналите джигити с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила пък освен че както досега ще се прощават с книжката си за срок от 6 до 12 месеца и ще отнасят глоба от 500 лв. до 1000 лв., ще олекват вече и с по 300 лв. за всеки пътник в колата.

Същото важи и за водачите, отказали проба с дрегер, за които предвиденото в момента съгласно Закона за движение по пътищата наказание е лишаване от правоуправление за 2 години и глоба от 2000 лв. Който пък управлява спрян от движение автомобил или няма книжка, освен досегашната глоба от 100 лв. до 300 лв. ще се бърка по още 50 лв. за всеки в колата, а при леки произшествия заради несъобразена скорост или неспазване на дистанция освен предвидената санкция от 100 до 200 лв. катаджиите ще събират по 20 лв. за всеки пътник. Отделно както и досега самите пътници ще отнасят по 50 лв. глоба за непоставен колан, но същата санкция ще им се налага вече и ако са седнали до неправоспособен или пиян водач, като и до каращ без „Гражданска отговорност”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
30 дни х 24 часа х 5 лева наказателен паркинг =3500 лв. за собственика на наказателния паркинг... искат да ги захлебят явно. А ако не съм карал мойта кола и някои приятел ми е услужил кво ще приберат неговата кола ли ? Да ви *** ******* ******** смотани!
51
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За превенция няма ли да се сетите какво означава да се направи.Мога да подскажа малко какво съм виждал по Европата.Пътната им полиция е в помощ на шофьори и пешеходци, а не се крие по храстите.
50
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те първо да си оправят системите в цялата администрация, че сега ходим с по една папка документи в колата за неща, който би трябвало да са автоматизирани и да се знаят от тях.
49
1
 
8
 
! Отговори
ДАН преди 8 години
ТЕ ПАРИ ЗА ГЛОБИТЕ НЕ МОГАТ.........СЪДИИ И ПРОКУРОРИТЕ В ИГРАТА........УБИВАТ.........И ЕДНО УСЛОВНО............ПАРИТЕ ........
48
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задържането на автомобила в наказателен паркинг срещу заплащане - намирисва многоооо на лобиране за частни интереси.Вероятно паркинзите ще са на точните хора и в бюджета няма да има никакви постъпления от това, подобно на фирмата обслужваща синята и зелената зона в София.Общинските тротоари, където изобщо не трябва да се паркира ги разчертават с боя и бизнеса въврви. За общината са само разходите по ремонтирането им а за гражданите емоцията да се придвижват между паркиралите коли.
47
5
 
17
 
! Отговори
до всички преди 8 години
до всички под мен ---- вие сте абсолютни *** и за това погребвате приятели, погребвате роднини, ходите по болници, имате по едно кило титан по себе си. Всички под мен пишат все едно излизат от някоя японска школа за камикадзета.... Преди няколко дни на мой колега за 0,6 промила му взеха талона на лизингова фирмена кола!! и така трябва да бъде. Яки глоби, конфискация... не съм се родил за да може някой от вас да ме убива, щото се мисли за Сена!!!
46
1
 
2
 
! Отговори
ДАН преди 8 години
ХА...ХА НА 170 КМ.
45
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво само така, да им се отнемат колите на прилитащите.
44
3
 
25
 
! Отговори
Пътю Дупков преди 8 години
Що не вземете да глобите кметовете и шефа на Пътна инфрас-ра за състоянието на пътищата Освен прехвалените магистрали и още десетина пътя в тая държава има ли пътища като за хора Джигитите са ясни-за тях глоби до посиране и конфискация.Ама и много ПТП стават заради дупките .За тях кого ще накажете Има пътища и не са малко където скорост над 10-15 км е рискована и има опасност да се претрепеш и кат си строшиш колата си виновен ти българский шофьорино щот си карал с несъобразена скорост.
43
1
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Баси майтапа. Държавата не може да конфискува моторните резачки на бракониерите, а искат да ми взимат автомобила. Всички подобни глоби ще бъдат обжалвани и загубени от държавата.ПС: Много ще ми е интересно как ще конфискуват колите на мутрите за по 200-300 хил. $
42
2
 
41
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Я да видим на оня с Ламбото и пурата как ще му я вземете.Или оная мърда дето караше по "Тракия" със 250 в час.Да знам ,Вектри и Голфове ще конфискувате.Каруци на едни други индоевропейски раси също няма да пипате!!!
41
0
 
15
 
! Отговори
gs преди 8 години
И как точно си ги представят тези мерки, като в БГ не е задължително да имаш книжка, за да притежаваш автомобил. Как точно ще отнемат колата на някой, който кара чужда кола? Същото важи и за идеите гражданската на шофьорите без провинения да е по-евтина - и как да стане, като гражданската е на автомобила (който може да е собственост на някой, който дори няма книжка) и няма нищо общо с шофьора? Бла бла бла бла бла
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
48 не само че имат качествени магистрали немците където на някои магистрали няма ограниечени на скоростта имат нещо много по важно- култура на каране. Там в крайна лява лента не можеш да видиш автомобил да се движи със 130. със 130 се движат в средна лента. В дясната се движат камионите и бричките до 100 км. В крайна лява се намират само автомобили с 150 км в час и нагоре и човека като те види че идваш, пуска си мйигача от 500 метра и се прибира в средна лента.
39
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да е чувал за глобен полицай за отсъствие на винетка ?? Щото почти не съм виждал личните им автомобили да имат такива,а си джиткат в цялата страна :)
38
6
 
20
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до КратунТочно! Германците обаче имат качествена настилка.Най-много катастрофи в България стават заради скапаните пътища и магистрали. Освен това трябва да се изкарат пътищата извън населените места. Не може да минаваш през всяко село и махала и навсякъде с 50 или най-често с 40. Каква средна скорост ще имаш тогава?
37
0
 
20
 
! Отговори
простосмъртен преди 8 години
Абе тези с мазните коли не съм видял нито да ги глобяват,нито даже и да ги спират ,що така :))
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси глупостите....
35
1
 
23
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
А защо комисията не отчита и състоянието на пътя.? Има такива дупки че ако караш с разрешената скорост и се натресеш в тях може да причиниш ПТП. Тогава естествено си карал с несъобразена скорост.А дупката ,тя си е съобразена с интересите на тия в общините.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
42Муахахаххахахаха..."шуробадженакорушветчийска спяща красавица в опел"Муахаххахахахахаа...Е това ме изпълни. Евала, брат!
33
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера,следобед ,на 40 градуса, на магистралата край Стара Загора гледам една млада шуробадженакорушветчийска спяща красавица в опел. Спряла на една отбивка ,колата обърната срещу движението ,пуснала си климатичето и спинка, а камерата снима нарушители . И да попитам ,с какво този спящ ,ревящ за ранно пенсиониране стресиран лентяй допринесе за безопасността на движението? С нищо. А вечерта ще се прибере убит от работа. И много стресиран. Със същия успех камерата може да е на гърба на едно магаре.