Бизнесът на ало апашите цъфти, разкриваемостта – 10%

Трудно се стига до ало апашите, крият се зад мулетата
Обновена: 30 дек 2016 12:43 | 30 дек 2016 12:40, Камелия Цветанова
43
Бизнесът на ало апашите цъфти, разкриваемостта – 10%
Снимка: Булфото, архив

През 2016 г. регистрираните телефонни измами са 680, което е с 200 по-малко в сравнение с 2015 г. Разкритите от тях са близо 150, което пък е около 10%.

Още по темата

Бизнесът на ало измамниците е изключително печеливш, призна инспектор Георги Несторов от сектор "Престъпления против собствеността" към ГД "Национална полиция".

125 хиляди лева даде възрастна жена от София на мошениците само преди месеци. Те са успели да я заблудят, че купува апартамент. Най-малката жертва на измама е 11-годишно момче, което се опитало да помогне на болен роднина, заблудено от измамник, който се представил за лекар.

"Разкриването на тези престъпления е изключително трудно, защото реалният извършител на измамата се намира в друго населено място, понякога на стотици километри от жертвата си", коментира Несторов пред Нова тв.

Има хора със стотици  регистрирани карти към мобилни оператори така че човекът от другата страна на телефона е абсолютно анонимен.

"Тази година можем да се похвалим с 4-5 души, които са знакови фигури в този мрачен бизнес. Пред държавата те се водят безработни, но е видно от начина им на живот, че са хора със средства", добави инспекторът.

Според него схемата винаги е една и съща, само сценариите са различни, а реално, изпълнителите на измамата са мулетата - хората, които отиват да вземат парите от потърпевшите.

Най-често се искат пари за спешна операция, за катастрофа с пострадало дете, за капаро за покупка на техника, а през тази година много добре проработи и схемата с мним полицай, който иска съдействие за залавянето на телефонни измамници.

"Не давайте пари на непознати. Няма държавна институция, която да ви поиска пари на ръка", посъветва инспектор Георги Несторов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Променете Закона за СРС само в частта му за този вид престъпления и след няколко месеца проблема няма да съществува!!!!!!! С превантивна работа и медийни изяви явно не се получава, шока при контакта на жертвите, които са предимно възрастни хора е много голям и всичко разтръбено като предупреждения се забравя. Така ще бъде докато се залавят и наказват само "мулета" и се тръби успеваемост! на едно заловено муле идват пет нови!
33
0
 
2
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
За смях ,подигравка и презрение в целия свят ни направиха нашите управници !! Те направиха всички български граждани "българи". Обикновеният трудов българин като си каже националността в Западна Европа, всички бягат от него като прокажен!! И го свързват само и единствено с престъпността ! Не става дума за висококвалифицираните и интелигентни хора....Помпете колкото си искате самочуствието ми като потомък на Симеона и Асеня - холандецът за миг го изтрива:"Ти не си българин - този *** е!"
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А то имало и разкриваемост! Ти да видиш!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъчварова сега да се изчерви и да види каква ефективност има, а тя е 10% т.е минимална. Ако има можещи хора нещата щяха да бъдат обратно, но с некадърници резултата е този. Измамниците добре се учат от управляващите и те се като тях са недосегаеми.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото пъти ме тормозиха ало измамници по телефона толкова пъти се оплаквах в РПУ. Но там не ми обръщаха внимание, защото не съм давал никакви пари на измамниците!Накрая сам реших проблема - подадох молба за спиране на домашния телефон!Отдъхнах си с облекчение!
29
2
 
3
 
! Отговори
логично преди 7 години
Докато има ало измамени ще има и гласоподаватели на БСП (БКП)!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няма държавна институция, която да иска пари на ръка." Да, да, а почерпките на КАТ какво са? Или "К`во ща праим ся?" не се брои за искане на пари от представител на държавна институция.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Телефонни измамници,строителни предприемачи изманици,фирми изманици........к'во прайми Сотю!?
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
разкриваемостта на цялата престъпност е под 10%, да не говорим за "яло измамите"
25
0
 
15
 
! Отговори
Лозан преди 7 години
Чел съм безумни Прокурорски преписки на СРП, СГП, например:-Жалпоподателя сам е дал пари на ***знаейки, че ще бъде излъган, затова не е измама... -Вещото лице е подписало и депозирало невярно заключение, но съдията не го е предупредил, че носи наказателна отговорност... и т. н. прокурори и съдии с заплата от 3 хиляди лева не могат да купуват имоти и коли и козметика за стотици хиляди, нали?
24
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко може да се разкрие за дни в тази *** държава, но на никой не му пука.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а ченгетата се крият зад мързела си ... на кривата ракета, космоса и е крив ...дайте ми достъп до техните ресурси и до 1 месец ще има реален резултат
22
2
 
14
 
! Отговори
Никой преди 7 години
Цял ден гледат телевизия цял ден им говорят не давайте пари на никой ама простия народ на децата си няма да даде ама на братята роми ще даде. Ми да дават като са прости.
21
1
 
24
 
! Отговори
стара мома преди 7 години
.......И ПОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЛУШАМЕ "НАШАТА МИЛИЦИЯ НИ ПАЗИ" ИЗПЪЛНЕНА ОТ ВЕСКО ПОТНАТА ЖЛЕЗА, НАПИСАНА ОТ ЦВ.ЦВ.
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Мен никак, ама никак не ме интересува дали са копанари, дали са бели, кафяви, с костюми или униформи. Ако са замесени и ги хванат - те са престъпници.
19
1
 
16
 
! Отговори
Грешна математика преди 7 години
150 от 680 е около 22%. Някой не се е научил да смята май.
18
0
 
19
 
! Отговори
Август преди 7 години
Вкарайте поне един за 10 години на топло ии ще се замислят дълбоко.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънски роми -копанари направиха за смях цяла България , нито могат да ги хванат нито да спрат Измамите
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рударите са етнографска българска група, която говори архаичен румънски език, но е интегрирана в българското общество източноправославни сме, имаме обичаи и традиции, които са близки до българските. Абсурдно е да ни причисляват към ромската общност, защото сме отделени от нея. Моите уважения към ромите, но нямаме нищо общо с тях нито традиции, обичаи, език или култура не познавм хора, определящи се като роми с румънско потекло.
15
0
 
29
 
! Отговори
ами преди 7 години
В момента в който се извършва ало измама на един старец,мой познат звъни в полицията,но те отказват.....нищо не можели да направят!