Европа затвори врати. Страхува се от миграция от юг

България и Румъния не убедиха ЕС, че прилагат правилата за сигурност
Обновена: 23 сеп 2011 15:00 | 23 сеп 2011 09:50,
302
Европа затвори врати. Страхува се от миграция от юг
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Заради страховете си от засилваща се миграция от юг, Европейският съюз обяви на две от страните членки - Румъния и България, че ще трябва да почакат, преди да се присъединят към Шенгенската зона за свободно пътуване, пише днес вестник "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от Брюксел.

Финландия и Холандия се обявиха против допускането на двете страни в Шенгенската зона, чиито членове се договарят да имат доверие на своите системи за сигурност по границите и разрешават през границите им да се минава без паспорт, както се пътува от щат в щат в САЩ, посочва вестникът.

Въпреки твърденията на България и Румъния, че са направили необходимото, за да покрият техническите стандарти за Шенген, Холандия и Финландия обявиха, че това все още не е достатъчно.

"Става дума за доверие и увереност, че нашите колективни външни граници ще бъдат безопасни и сигурни", заявил министърът на имиграцията на Холандия Герд Леерс, цитиран от вестника.

"Ню Йорк таймс" цитира българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, според когото ситуацията е като "параграф 22" - всеки път, когато бъдат изпълнени дадени изисквания, се поставят нови.

Отказът България и Румъния да се присъединят към Шенген няма да се отрази на гражданите на двете страни, които и сега могат да пътуват свободно в Европа. Но за двете правителства това бе политически удар, а те и без това са чувствителни към вероятността да бъдат третирани като второкласни държави, посочва вестникът.

Още по темата

Румъния и България не успяха да убедят правителствата в ЕС да ги допуснат до зоната за свободно пътуване, пише вестник "Скотсмън".

"Освен поемането на ангажимент да спазваш правилата, трябва и наистина да ги спазваш. Съществуването на широко разпространена корупция застрашава спазването на правилата", заявил пред вестника финландският външен министър Пайви Рясянен.

"Две страни днес не ни позволиха да вземем решение за разширяването на Шенген. Това ме кара да да си правя тъжни изводи за взаимното доверие между страните членки", подчертал полският вътрешен министър Йежи Милер, цитиран и от "Юръпиън войс".

Турският вестник "Хюриет" цитира думите на Милер, че България и Румъния са постигнали "огромен напредък" в изпълнението на техническите изисквания за членство в Шенген.

В същото време предава и думите на финландския министър на вътрешните работи Пайви Рясянен: "Ние нямаме пълно доверие, че тези страни ще могат да гарантират сигурността на границите на ЕС, включително и заради корупцията".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
0
 
! Отговори
антибалоник преди 12 години
301 такова ще е отношението на западняците НАПРЕДНАЛИ към ограбена,***,НАЗАДНАЛА много България,защото и до днес властта в България е продажно-предателска и антинационална,мишкарска!и да си прав за Италия и т.н.-България ще го духа,защото е взета отдавна на мушката и не прави опити да се отмести от мушката!! Я вижте едни уж по-малки от БГ Словакии,Словении какви политики водят,какви мерки ,как удрят по масата когато нац.интерес го иска! пука ми за балоните ви-важно е че свободно се пътува!!
301
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо тогава не я изхвърлят от Шенген В България мафията няма годишен оборот от 137 000 000 000 евро ,но в Италия има Не са влезли над 50 000 нелегални в ЕС през България ,влезнали са през Гърция и това бе казано вчера по Евронюз .В южна Франция ,има повече араби и черни отколкото са останали в Африка .много от тях са нелегални или бачкат на черно .А относно корупцията ,Аснар ,Х . Кол и Саркози си приличат по това ,че и тримата са замесени в корупционни скандали .И какво от това ,те са супер а ние ***
300
0
 
1
 
! Отговори
перверзен любопитко преди 12 години
Защо във всички известия, не се споменава съмнението на г-жа външния министър на Финландия, което приблизително носеше смисъла, че не може да се търпят лъжи и нещо като шмекеруване от страна на кандидатките за Шенген ???
299
0
 
4
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Кои институции ни закопаха за Шенген: Ами тези с най-ниското доверие - Народното събрание - доверие в дупетатите 5%, съдебна власт - доверие 9%; политиците и *** - никакво доверие в тях - те най-много крадат!
298
1
 
2
 
! Отговори
steff преди 12 години
Борисов да каже на европейските си колеги да не се притесняват:"С арабите сме близки, на всеки ъгъл има дюнер"Също да им покаже замазаната стена, която беше последното техническо изискване за приемането ни, която европейските ни приятели вероятно още не са видели! Да им каже още, че я замазахме още през февруари 2011!
297
1
 
5
 
! Отговори
Габи преди 12 години
В БГ всички опозиционни партии обвиняват за неприемането ни вън.министър, премиера, но не и ВСС, правосъдния министър , както и парламента, който позволи на *** братовчеди да скитат и крадат по цяла Европа. Президентът пък ни лук ял, ни лук мирисал, та дори и той обвинява правителството за Шенген. Др.президент, агент Гоце, не сте прав, добре че скоро си отивате! Сега ще я караме без Шенген. Загубата няма да бъде голяма, да не кажа, че ще бъде никаква. Да му мислят ***, престъпниците и мафиотите-чиновници,както и дупетатите и шефовете на съдебната система, заради които не ни приеха в "обетоваиния рай". Само че Бъсеску каза, че поема цялата вина в/у себе си (отново заради прогнилата и неефективна и там съдебна власт), а нашият президент, който набута в съдебната власт своите протежета от правния си съвет и те ни провалиха, мълчи като пернишки винкел в ръката на дебеловрата мутра.
296
5
 
6
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Нашите балъци си мислеха че европа е еврофондове за "усвояване" във техия джоб,а то се оказа че там има едни по така якички батковци,който ги потупват по дебелите вратлета,а не стига това ами само повтарят че ако не спрат да крадът,че има як чалаф по манерката.Я сега ми кажете,народа не е ли по-хитър като наби нашата мафия при чичко полицай със големите бицебси????
295
0
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
БЕЛИЯ СВЯТ не иска повече ***
294
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
tuk se na4etoh na mnenia ,koito ne se varzvat izob6to s normalnoto misne .kak edin ne napisa 4e sme naistina nai korumpiranite i arugantni hora v evropa .kazvate 4e i tam sa takiva ta i pove4e daje .dobre de ama ako niakoi ot tam korumpiranite go uli4at i dokajat , si podava ostavkata s 4est ,a tezi na6i glavoci im 4etat seresetata po televiziata ,a te iskat i prezidenti da mi stavat .eto tova nahalsvo go niama v evropa i niama da go dopusnat . rumancite spriali laletata -a katoim varnat ***
293
4
 
2
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Абсолютно си прав, мой човек!! Поздравления за мнението ти - едно от малко разумни тук!Кандидатирай се за външен министър - ще гласувам с 2 ръце за теб:))
292
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
272 prav si Balgaria triabva da se otkasne ot cherniat sayuz EU i da tarsi drugi sayznizi i mnogo vajna no pochti fantastichna e ideiata Balgaria da sazdade mejdukontenentalni balestichni raketi i atomno orajie no bi bilo mnogo dabre da ima za da e nezavisima pone malko
291
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашите прости политици все ни унижават и набутват в някакви структори, без преди това да обяснят на народа, че ще яде голям...пердах, ако го направи! Сега също не ни казват какво *** е шенген! Защо англия не ще в шенген, англичаните да не са *** като нашите *** политици?
290
1
 
15
 
! Отговори
Недоумявам преди 12 години
Абе като не ни искат, защо се бутаме, ве? Мен ако ме изгонят от рожден ден или ресторант, няма да искам да се бутам обратно! Въпрос на лично достойнство, в случая - национално достойнство! Това, което разбрах е, че влезем ли в някоя европейска структура, все ни го набутват мощно!
289
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера защо ни е тоя Шенген. Малко ли са ни другите проблеми, че и шенгенските. То се видя, че полза от Европа никаква
288
1
 
4
 
! Отговори
До 267 преди 12 години
Ако се беше кандидатирал за президент, щях да гласувам за теб! Това, което си написал, е най-умното нещо, което съм чувал през последните години, касаещо международното ни положение! Мен ако питаш, не само не ни трябва шенген-менген, не ни трябва ес и скапаната му еврозона! Ще мине много време още на страдание, докато народът проумее каква глупост беше да пилеем национална енергия, за да врезем в ес! Там ни мразят, обиждат и унижават! И ще продължат да го правят, защото са долни, алчни лицемери
287
0
 
4
 
! Отговори
до 281 преди 12 години
Значи и сам можеш да си отговориш на въпроса защо не ни приеха.......просто е много сме бедни....ииииииииии нататък продължи сам........
286
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ са непогрешими - ЕС е в грешкаЕС не ни требе - ние требем на ЕС и т.н. също кат книгата за ТикватаАре стига сте се кривили вече !Пълен провал ... вървете да се срамувате в ъгъла....
285
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало ДНЕС бг дали случайно пост 142 не е за отстраняване,поради нарушенията правилата на сайта,или изразните му средства са върхът на мисловната му дейност и вие ги държите да им се радвате!
284
2
 
14
 
! Отговори
В.И.Н. преди 12 години
България полага всички усилия за да изпълни договореностите,а те са двупосочни!Щом като не ни искат,ние пък не искаме техните стоки!Браво на Румъния,че забрани вноса на лалета!И България трябва да го направи!
283
4
 
8
 
! Отговори
norman преди 12 години
а скъпите холандци надрусани,които единствени разрешават наркоманията,и хилядите цветнокожи прииждащи отвсякъде в Амстердам,и алкохолиците с сух режим финландци,отделени накрай севера сами с елените си,за какво си говорим,първо да си извадят собствените ризи за пране и тогава да перат нашите.То,че имаме какво да оправяме,имаме,и ромите и стандарта,но всяка страна си има проблеми,но да ни спъват вместо да ударят едно рамо,това ме дразни,както и да е,европейският съюз така или инъче се клати.