В Мюнхен са вдигнали ръце от българи, работещи на черно

Граждани и политици искат мерки срещу тях
2 сеп 2013 19:45, Елка Василева
176
В Мюнхен са вдигнали ръце от българи, работещи на черно
В Мюнхен се оплакват от българите, които работят на черно. Снимка: архив, Reuters

Жителите на Мюнхен са вдигнали ръце от тях - българи, работещи на черно, буквално окупират публичното им пространство с безпорядък и нечистотии. Граждани и политици настояват да се сложи край на този "черен пазар", пише Дойче веле.

От известно време насам районът около мюнхенската гара се е превърнал в един вид нелегална трудова борса за българи. В търсене на работа на черно там всеки ден обикалят поне петдесетина мъже. Понякога късметът им проработва и те се качват в очукания бус, откарващ ги до работното място - на някой строеж, в някой хотел или във фирма за почистване. Те получават нищожни надници и са готови да се трудят и за още по-малко пари, стига да има кой да ги наеме. Никой от тях няма разрешително за работа.

Всъщност става дума за престъпност

Жителите на квартала край гарата, както и много собственици на магазини се оплакват от нежеланите пришълци. Районът е пълен с боклуци, мръсотията става невъобразима, казват местните хора. Новодошлите им вдъхват страх: бижутерът Йомер Киначи например споделя, че след една сключена сделка за 2000 евро не посмял да излезе от магазина си, защото край витрината се навъртали група чужденци. "Видяха ми се подозрителни, страхувах се да не ме нападнат и оберат", казва бижутерът.

Страхът му се оказал неоснователен, но междувременно срещу работещите на черно българи надигат глас не само възмутени жители на града - намесват се и местните политици. Депутатът от Християнсоциалния съюз Ханс-Петер Ул настоява за по-строги мерки от страна на полицията - черноработниците да бъдат прогонени от района чрез засилени полицейски проверки. "Трябва да защитим гражданите", казва депутатът. И допълва, че трябва да се вземат мерки и срещу онези, които организират изпращането на тези хора в Германия и експлоатират безскрупулно техния труд. Според Ул това е ясен случай на организирана престъпност, вината не е в самите черноработници, които са просто "нещастни бедни хора".

Става все по-нетърпимо

Миналата седмица жителите на засегнатия квартал излязоха с петиция, в която се оплакват от "непрестанно нарастващите проблеми с работещите на черно чужденци" и настояват за "трайни мерки".

Сред подписалите петицията е и Клаудия Майер, която е собственичка на хотел във въпросния квартал. Гостите на хотела й вече неведнъж са давали лоши отзиви за него в интернет, защото оставали с неприятно впечатление от навъртащите се наоколо съмнителни чужденци. "Тази улична ситуация направо руши бизнеса ни", казва Майер.

Михаел Грил, който е директор на Театралното дружество в Мюнхен, също е наясно с проблема - офисът му е разположен точно срещу гарата. Според него, в последните седмици положението е станало още по-нетърпимо - доскоро работещите на черно българи не били агресивни, но напоследък често се случвало да го наругаят или нагрубят. "С думи и жестове, които за щастие не разбирам", казва Грил. И макар да изпитва съжаление към тези хора, той смята, че е крайно наложително да се вземат мерки срещу пазара на черно в неговия квартал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ААА........защита на правата...как....без расизъм....Ние щом можем да ги отглеждаме, да си ги храним, да си им плащаме сметките...какво...в Мюнхен не могат ли?Ама иначе много отворени.....ИНТЕГРИРАЙТЕ ГИ......Какво..да ги поканя и на масата си ли? Те не че не им плащаме и ние храната...ама айде.*** държава сме
147
0
 
20
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Хората имат право на по-добър живот! Като се краде, ловете ги бе нали за това си плащате данъците и аз не искам *** ама НА! НА и на вас сега!
146
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе какви българи.....Това са ***..... Те чужденците ако видят българи няма да повярват на очите си.За тях лицето на България е точно тия ***, които крадат и смърдят!После искаме да ни приемат..няма да стане докато си развъждаме това племе...
145
3
 
7
 
! Отговори
лайномет преди 10 години
До riccoА не искаш ли да се изсипят у вас, а?Дай, нашата държава, като е развалина, да развалим и чуждата. Бягай да слушаш чалга, тя една "певица" се е изказала наскоро, кои са интелигентните хора в страната, към които явно принадлежиш...
144
1
 
1
 
! Отговори
ricco преди 10 години
ARD
143
0
 
18
 
! Отговори
ricco преди 10 години
на страницата на и то на челно място има филм за мизерията на "българите" в ДЕ и в БГ. показват и *** махали , а преводачите водят комуникацията на турски... наричат *** българи защото лицемерните *** ги е страх да ги наричат ***. Дано им се изсипят всички балкански катуни на главите и да им отровят жалките душички!
142
2
 
31
 
! Отговори
Brutal Reality преди 10 години
99% от коментарите тук са на хора абсолютно незапознати с нещата. Били използвани *** за нископлатена работа на черно... 0,1% от тях да. Останалите се опитват да си направят гета в няколко немски града, един от които е Дортмунд. Лежат на детски и каквито помощи докопат. Сеят мизерия, *** и *** навсякъде около себе си. Немците правят разлика между *** и българи. Но ако предприемат мерки, няма да са срещу ***, защото правно такава нация няма. Те се причисляват към България...
141
3
 
23
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Всички *** да отидат, да си търсят правата в Западна Европа. Явно там са и по- склонни да работят, а тук чакат само на помощи и "берат" това-онова.
140
2
 
28
 
! Отговори
Илуминати преди 10 години
Проблемът не е в една шепа *** в *** им град и квартал проблемът е че където и да отидеш тези проклети *** са навсякъде и където и да отидат казват че са БЪЛГАРИ ! ето това е най-големият проблем ! Защото за Европа кажеш ли че си Българин вече са разбрали за какъв човек става дума и те връщат отвсякъде !
139
1
 
25
 
! Отговори
немски дришльовци преди 10 години
Там нямаше да се навъртат съмнителни чужденци, ако нямаше работодатели, които да ги наемат, за да ги експлоатират. Така че господата дойчовци да си оправят проблема с алчните им и нагли работодатели и тогава да недоволстват от хората, които не са тръгнали по чужбина от хубаво.Позната отиде на бригада в Германия,германеца ги държа без договор и накрая им плати половината от изработеното. И това не е инцидентен случай.
138
1
 
22
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Нали уж се бореха за Обединена Европа. На ви сега Обединена Европа и свободно придвижване на хора. В Европа, освен пияни и дрогирани англичани и германци, има и ***.
137
2
 
21
 
! Отговори
европа преди 10 години
Нали цяла Европа реве, че не сме интегрирали ***! В Швеция, Франция и Германия вече вдигнаха ръце от няколко стотин ***. То това племе нито се кара нито се води! Хората по селата са подложени на кражби всекидневно - станали са заложници в собствените си домове!
136
0
 
21
 
! Отговори
Заможен преди 10 години
Българите имат поговорка" Не е луд този който ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЗИ КОЙТО МУ Я ДАВА", та в този случай, май вината е на немска територия!!! Някой ТЕ ПРИМАМВА от там и ти ОТИВАШ, ЗАЩОТО ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ , ИСКА ДА РАБОТИ, значи лъжеца и незаконното са на ваша територия скъпи ни "БОГАТАШИ- ДОЙЧОВЦИ" Европейския съд да се самосезира и да прекрати ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ПОЧТЕННИТЕ, ЖЕЛАЕЩИ не да крадат, А ДА РАБОТЯТ!Друг е въпросът, че Европа НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСТА, за да подкрепи ПРОМЕНИТЕ У НАС! УЖАСНО Е !
135
0
 
7
 
! Отговори
purko преди 10 години
Ехххх ако бехме немци или поне малко германци.
134
1
 
2
 
! Отговори
MAFIA преди 10 години
Тоа Тренчев през 2007 умишлено пратиха в Братислава Словакия завод Волцваген 200 неквалифицирани работника от България чрез 2 Посреднически фирми Тренквалдер и MS Атлас
133
0
 
6
 
! Отговори
ZEITARBEIT преди 10 години
Константин Тренчев на КТ ПОДКРЕПА веднага в затвора за излъчения док.филм на немската Das Erste- Exclusiv im Ersten: Deutschlands neue SlumsDas Geschäft mit den Armutseinwanderern , тука става въпрос за трафик на нелегална работна ръка от България за Германия чрез така наречените ZEITARBEIT или Leih фирми в Германия където ако си се разболял на робота ти казват ''Багажа и веднага си отивай в България''
132
1
 
5
 
! Отговори
до западналия запад преди 10 години
Кой ви каза да бутате стената отворихте кутията на Пандора 23 г не стигат още 22 ХХХL
131
1
 
14
 
! Отговори
читател преди 10 години
Ако им пречат - да ги изхвърлят, няма какво да плачат.Искат свободен пазар на труда - да не мислят немците, че от холандия ще дойдат гастарбайтре!Ще дойдат от ***.Да се радват че не са от Таджикистан, Киргистан и Афганистан - тогава ще видят звезди посред бял ден...
130
2
 
9
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
Според мен просто немската полиция трябва да си свърши работата, като по-големите глоби трябва да са за работодателите, по-малките за работниците без договор. Като закони сън сигурен че немците си ги имат.
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо не се обаждат много ястреби-гастърбайтери под тази статия статия...