В Мюнхен са вдигнали ръце от българи, работещи на черно

Граждани и политици искат мерки срещу тях
2 сеп 2013 19:45, Елка Василева
176
В Мюнхен са вдигнали ръце от българи, работещи на черно
В Мюнхен се оплакват от българите, които работят на черно. Снимка: архив, Reuters

Жителите на Мюнхен са вдигнали ръце от тях - българи, работещи на черно, буквално окупират публичното им пространство с безпорядък и нечистотии. Граждани и политици настояват да се сложи край на този "черен пазар", пише Дойче веле.

От известно време насам районът около мюнхенската гара се е превърнал в един вид нелегална трудова борса за българи. В търсене на работа на черно там всеки ден обикалят поне петдесетина мъже. Понякога късметът им проработва и те се качват в очукания бус, откарващ ги до работното място - на някой строеж, в някой хотел или във фирма за почистване. Те получават нищожни надници и са готови да се трудят и за още по-малко пари, стига да има кой да ги наеме. Никой от тях няма разрешително за работа.

Всъщност става дума за престъпност

Жителите на квартала край гарата, както и много собственици на магазини се оплакват от нежеланите пришълци. Районът е пълен с боклуци, мръсотията става невъобразима, казват местните хора. Новодошлите им вдъхват страх: бижутерът Йомер Киначи например споделя, че след една сключена сделка за 2000 евро не посмял да излезе от магазина си, защото край витрината се навъртали група чужденци. "Видяха ми се подозрителни, страхувах се да не ме нападнат и оберат", казва бижутерът.

Страхът му се оказал неоснователен, но междувременно срещу работещите на черно българи надигат глас не само възмутени жители на града - намесват се и местните политици. Депутатът от Християнсоциалния съюз Ханс-Петер Ул настоява за по-строги мерки от страна на полицията - черноработниците да бъдат прогонени от района чрез засилени полицейски проверки. "Трябва да защитим гражданите", казва депутатът. И допълва, че трябва да се вземат мерки и срещу онези, които организират изпращането на тези хора в Германия и експлоатират безскрупулно техния труд. Според Ул това е ясен случай на организирана престъпност, вината не е в самите черноработници, които са просто "нещастни бедни хора".

Става все по-нетърпимо

Миналата седмица жителите на засегнатия квартал излязоха с петиция, в която се оплакват от "непрестанно нарастващите проблеми с работещите на черно чужденци" и настояват за "трайни мерки".

Сред подписалите петицията е и Клаудия Майер, която е собственичка на хотел във въпросния квартал. Гостите на хотела й вече неведнъж са давали лоши отзиви за него в интернет, защото оставали с неприятно впечатление от навъртащите се наоколо съмнителни чужденци. "Тази улична ситуация направо руши бизнеса ни", казва Майер.

Михаел Грил, който е директор на Театралното дружество в Мюнхен, също е наясно с проблема - офисът му е разположен точно срещу гарата. Според него, в последните седмици положението е станало още по-нетърпимо - доскоро работещите на черно българи не били агресивни, но напоследък често се случвало да го наругаят или нагрубят. "С думи и жестове, които за щастие не разбирам", казва Грил. И макар да изпитва съжаление към тези хора, той смята, че е крайно наложително да се вземат мерки срещу пазара на черно в неговия квартал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
25
 
! Отговори
Тео преди 10 години
Подготвя се почвата да не влезем в Шенген в началото на 2014. Иначе точно квартала на Hauptbahnhof-a е отвратителен. В района на Карщад е пълно с дюнери и всякакви сергийки, все едно си на Илиенци. Отделно е пълно с пингвини по шалвари. А тази групичка, за която говорят съм ги виждал, по скоро приличат на бразилци отколкото на българи. Има и румънци. Точно в тази част се заформя един хабитат на хора, с доста по-тъмен цвят на кожата и е отвратително!
127
3
 
9
 
! Отговори
Цветомир Панчев преди 10 години
Проблема трябва да бъде разрешен от местната полиция и община.Както ние се справяме с вечно пияните западни туристи по черноморието, така да се справят и те.Всички сме граждани на ЕС и имаме равни права.....доскоро работещите на черно българи не били агресивни, но напоследък често се случвало да го наругаят или нагрубят. "С думи и жестове, които за щастие не разбирам", казва Грил.....Как знаеш, че някой те е обидил, като не разбираш жестовете и фразите ?! хахахаха
126
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия ревът от няколко *** , чакайте да ви дойдат милион че тогава да видите какво е ! А иначе ги защитават , имали права , като ги защитавате ми гледайте си ги вие бе !
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do chlen taka e samo pari deto nqma
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Huki1717 EH TEZI SHVABI...ZNAYAT 2 I 200.EMI NAS NI DREME NA ONAYA RABOTA KAKVO VI E...BULGARIA I BULGARITE NAD VSICHKI!!
123
0
 
6
 
! Отговори
до член преди 10 години
До членправ сте......има всичко ,само пари няма!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
122
4
 
9
 
! Отговори
sieraleone преди 10 години
АХХХХХХ , КАКВО ГИ ЧАКА ШВАБИТЕ ... ССССССССССОООООХХХХХХ ОХ МАМЪЪЪЪЪЪЪЪ ... БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕДНА ИМ Е ФАНТАЗИЯТА, ПРЕБЕДНА !!!ТО СКАНДИНАВЦИТЕ ВЕЧЕ ПИЩЯТ , ПЪК ЗА ГЕРМАНЦИТЕ Е ПРЕКАЛЕНО КЪСНО !АЛЧНОСТТА ПОГУБВА - ДОКАЗАНО Е ОТ КАК СВЯТ СЪЩЕСТВУВА ;-]
121
2
 
17
 
! Отговори
Историк преди 10 години
До номер 120:Я аз да ти обадя ква е историческата истина...На кобурга фердинандов кайзера му брои 50млн. златни германски марки по цени от 1915година...За да вкара България на страната на Германия в ПСВ.И да претърпим втора национална катастрофа и оловин България раздадена на съседите ни!На това гнусно кобургско племе не ътябва да се разрешава и със самолет да минава над България!
120
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е тия пък се сетиха кога да вдигнат ръце. То след 4 месеца падат ограниченията.
119
6
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 10 години
Kakvo ne haresvat nemcite na NAI-DREVNATA nacija i CIVILIZACIJA na Europa.Nie otivame tam da gi uchim i to bezplatno na biznes i kachestveni uslugi, a te ni goniat.Bozidar Dimitrov da prevezda knizkite si na nemski i da im otvori ochite,a ne da tanat v nevezestvo nemcite
118
6
 
13
 
! Отговори
член преди 10 години
Защо ходите да изживеете бъдещето си в чуежбина?В България си има всичко...
117
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има и още нещо което аз като българин не разбирам.Седят някакви с вид на престъпници на групи пред гарата и и обикалят района.Ти какъв ще трябва да си за да отидеш при тях и да почнеш да ги уговаряш да ти свършат някаква работа "на черно"?Нещо май и така наречените работодатели които са си основно германци са от "контингента".Т.е тези подозрителните субекти са там защото има кой да ги наема и няма кой да ги арестува... А защо е така? Има нещо гнило в немската държава.
116
0
 
27
 
! Отговори
do 116 преди 10 години
Тва не са ***, *** или българи, тва са европейци...да си им бере гайлето ЕВРОПА тогава, а не да ги прехвърля на България! Да си ги интегрира, ние благодарим, но не ги искаме!
115
0
 
16
 
! Отговори
Хе-хе-хе! преди 10 години
Във ФГР имат проблем с работещите на черно още от 70-та година... Хайде да не изпадаме в подробности за етноса им...Близък е до сегашните им проблематични източници! Четете Гюнтер Валраф - "На дъното"...Лошото е, че и от една азиатска Турция сме назад с 20 години...
114
0
 
5
 
! Отговори
bt преди 10 години
А междувременно в квартал на Берлин забраняват показност по време на Коледа.
113
2
 
13
 
! Отговори
муспи преди 10 години
В България е пълно с чужденци от племе на което е гнусно да се споменава името. Те са окупирали нелегално естествено, правителствата парламента и всички места където има пари. За това не става дума, а за онези *** които медиите и на германците и нашите ги наричат българи в лакейството си пред това гнусно племе.
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради онзи недалновиден *** от династията Кобурготски,който реши България да стане съюзник на германия (макар че знаеше че немците ще загубят войната) - София бе бомбардирана
111
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдавал преди 10 години
Немската полиция си затваря очите,явно Турските гастарбайтери ги обезпечават добре. Много мизерия има в тази Германия! Къде е тази полиция? Какво пази? Кого Пази? Мюслимите са завзели черния пазар,вземат си роби и се *** с тях! Мизерията е повсеместна,има толкова пансиони с ***,такива с общи *** от мизерни по-мизерни.Ако това беше в България???? Щяха да вдигнат джабала до бога германците!
110
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До KOSTAS LINKEи ние не искаме да крадете милиарди от Европа гръко-азиатци, не ви искаме и гръцките перачници наречени банки
109
0
 
1
 
! Отговори
до 115 преди 10 години
До Анонимендо кога все някой ще ти дава, пич?