Бариери пред свободното движение ще намалят конкурентността на ЕС

Кристиан Вигенин е на посещение във Великобритания
Обновена: 16 яну 2014 10:31 | 16 яну 2014 10:30, Елка Василева
5
Бариери пред свободното движение ще намалят конкурентността на ЕС
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Поставянето на бариери пред една от четирите свободи – свободното движение на хора, нарушава чувствителния баланс в единния вътрешен пазар и води към намаляване на конкурентоспособността и отслабване на възможностите за растеж в ЕС. Това бе едно от основните послания, които министърът на външните работи Кристиан Вигенин отправи на срещите си в Лондон по време на първия ден от своето посещение, съобщиха от Министерството на външните работи.

Вигенин разговаря с председателите на парламентарните комисии по външни и вътрешни работи на долната камара на британския парламент – Ричард Отауей и Кийт Ваз и министрите от правителството „в сянка“ на Лейбъристката партия – Дъглас Александър, държавен секретар по външните работи в сянка и Гарет Томас, министър по европейските въпроси в сянка.

Още по темата

В допълнение министър Вигенин акцентира, че този подход контрастира на практика с нуждите на британския бизнес от 1.2 млн. работни места, обявени в европейския портал за професионална мобилност EURES.

В разговорите си Кристиан Вигенин призова двете страни да възобновят конструктивния си диалог на политическо равнище и да се фокусират върху теми и области от дневния ред на ЕС и двустранните отношения, по които биха могли да си сътрудничат ефективно.

Външният министър обсъди с британските партньори и въпросите за намаляването на административната тежест за бизнеса, укрепването на икономическия и паричен съюз, разширяването на ЕС, Източното партньорство, обстановката в Сирия и други.

По-късно министър Вигенин взе участие с основно изказване в панела „Осъществяване на реформи – уроците от Източна и Централна Европа“ в рамките на паневропейската конференция за реформа на ЕС, провеждаща се в Лондон на 15-16 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Свобода Бариерска преди 10 години
Много му отиват очилцата на ***. Още малко и ще мине за интелигент. Ама като всички знаем, че си е обикновен комунистически бройлер, никаква дегизировка не може да му помогне...
3
0
 
0
 
! Отговори
ннн преди 10 години
Нещо не разбирам. Защо български действащ министър се среща с британски министри в сянка? Не трябва ли да е равен с равен?
2
0
 
0
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Вигенин много ги разбира нещата , все едно е работил някога нещо истинско, а не само да търка партийните седалки и да дава мнение и да слушка Станишко , че без слушкане не става. *** ела в частния сектор да те види колко ги разбираш конкурентно-способностите, ела на истинска работа и тогава давай мнения.
1
0
 
1
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Външният министър на коя да е държава ,трябва естествено да работи за националната кауза на държавата си ,както всеки друг държавен чиновник....Някой може ли да каже ,каква е българската национална кауза ?........