Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС

Под ударите попадат и петте руски държавни банки
Обновена: 12 сеп 2014 10:48 | 12 сеп 2014 10:46, Миглена Иванова
126
Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС
Снимка: Reuters, архив

„Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпромнефт“, както и производители на стоки и суровини с възможна двойна употреба, са обект на новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на публикуваните в Официалния вестник на ЕС ограничителни мерки.

Въведени са и допълнителни ограничения пред финансирането на петте руски държавни банки - „Сбербанк“, „Газпромбанк“, „Внешэкономбанк“, „Россельхозбанк“ и ВТБ.

Още по темата
Мерки са предприети и срещу „Уралвагонзавод“, „Оборонпром“ и „Обединена авиостроителна корпорация“.

В „черния списък“ на ЕС са включени още „Сириус“, „Станкоинструмент“, „Химкомпозит“, „Калашников“, Тулският оръжеен завод, „Технологии за машиностроенето", “Высокоточные комплексы", концернът ПВО "Алмаз-Антей" и НПО "Базальт".

В списъка са и още 24 физически лица, сред които шефът на концерна „Ростех“ Сергей Чемезов, премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко, Владимир Жириновски, зам.-говорителите на Държавната Дума Владимир Василев, Иван Мелников, Игор Лебедев и Николай Левичев.

С тях физическите лица, на които се забранява да пътуват в ЕС и чиито активи се блокират, нарасна до 119 имена.

ЕС забранява дълговото финансиране за трите нефтени компании с руско държавно участие. Въвежда се незабавна забрана върху търговията с облигации на трите компании с матуритет над 30 дни, както и емитирането на нови дългови книжа на европейските пазари.

Забранява се и предоставянето на кредити и на инвестиционни услуги на петте банки с държавно участие. Подобни са и мерките срещу другите предприятия.

Санкциите засягат дейности, свързани с продажбата или преноса на суров нефт и нефтопродукти, се посочва още в публикацията.

Забраняват се пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в днешния ограничителен списък.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения.

Говорителят на руския външен министър Сергей Лавров - Александър Лукашевич, определи новите санкции като „абсолютно неприятелска стъпка“, съобщава ВВС.

Изданието припомня, че вчера помощникът на руския президент Владимир Путин Андрей Белоусов посочи, че руското Министерство на икономиката е подготвило ответни санкции, които ще засегнат вноса на автомобили и продукти на леката промишленост.

Русия вече забрани вноса на храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: РусияЕСбанкисанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 9 години
Докато съществува държавата САЩ,няма да има мир на земята.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимко преди 9 години
До Хахото"Докато САЩ и Русия са си държави!"*Федерации
97
0
 
0
 
! Отговори
коментар 55 преди 9 години
а производството изисква ресурси.Нямаш ли ги нямаш производство,следователно нямаш икономика.И още реалната икономика е в производството.Сектора на услугите,социалните функций на държавата(образование и здравеопазване),подпомагат населението и реалната икономика,но според менне трябва да се причисляват към БВП.Още повече пък приходите от наркотици и проституция както направиха някои западни държави
96
1
 
0
 
! Отговори
коментар 55 преди 9 години
До ВеселинГосподине моля без обиди.Просто изказах мнение.Освен това военните технологий са тласък за технологиите като цяло,това важи за всички страни.Но има и други фактори-бързина на внедряване в реалната икономика,адаптация към граждански нужди.Спор няма че СССР/Русия преди години беше пръв а може би и още е в ракетните технологий.Но какво от това-икономиката се определя от две неща:продукция и пазари и равновесието между тях.Нямаш ли пазари имаш свръхпроизводство и изпадаш в рецесия,
95
0
 
0
 
! Отговори
Хахото преди 9 години
До 111За да го говориш това значи си много далеч от нещата, повярвай ми! Нито си запознат с членството ни, нито с функциите на ЕС, нито къде могат да се месят в една държава и къде не и пр. Типични изказвания правиш за човек, който и хал-хабер си няма от тази материя и само вие заедно с другите себеподобни! То и заради това при вас в България нищо не може да стане - нито протест, нито бизнес, нито нищо! Понеже всички са като стадо овце без абсолютно никакво собствено мнение и мисловен процес!
94
1
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До ХахотоНе виждам къде е независимоста на България, когато за всичко искаме разрешение от Брюксел и Вашингтон.
93
0
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 107Само Китай да не натиснете,че голяма кървавица ще ядете..........хахахаха............
92
0
 
1
 
! Отговори
Хахото преди 9 години
До 106Не можеш да ги сравняваш така нещата! ЕС е СЪЮЗ от държави, които са си суверенни държави! В Австрия е 5%, в Испания е 25! Ето ти откъде идват проблемите! Докато САЩ и Русия са си държави! Не ми се навлиза в големите обяснения, но не е коректно да сравняваш така!
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай и Индия внасят 50 процента от хранитеси ако ги натиснат и тях санкций като нищо могат и да се откажат от руски стоки Газ не се яде
90
3
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
До ПсихиатърЩе продължим дискусията,когато безработицата в ЕС започне отново да расте,а тя и сега не е малка 10.1% средно за всички държави. За сравнение в Русия е 5.1% в САЩ 6.1%
89
5
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
Моля разумните българи да не дразнят русофилите, тъй като те са психически болни хора. Оставете ги да си приказват, това може би ще допринесе повече за лечението им. Макар че луд умора няма...
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Световната икономика е направена с разчет на непрекъснат растеж. Няма растеж= няма пари. Рецесия= изписване на активи--------***, кой го направи тоя "разчет" на световната икономика, и кой ти каза че няма растеж.растежа няма да го има в блядистан само
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Веселинчисто и просто неможеш да възразиш защото е верно мурзилке и това по любимитети руски източници
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 555явно и те ще гладуват а след година дори и вотката ще е дифицит предвит факта че е внос на 30 процента а другия алкохол на 50 лошо другарю
85
1
 
3
 
! Отговори
До 555 преди 9 години
Стига да има с какво...
84
4
 
5
 
! Отговори
555 преди 9 години
До АнонименРусия няма да храни никого освен своите граждани.ЯСНО!
83
2
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
До АнонименНяма да се впускам в този безумен спор за да не изпадна на нивото ти, просто фактите са безброй и глупостите който пишеш няма как да ги опровергаят!
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВеселинАрсенал казанлък и ижмаш са преки конкуренти за продажба на уръжие на американския пазар интересното в случеят е че въпреки по голямата цена продукта на арсенал е много по често купуван това за калашниците за мощт и обсег на минитмен и топол м можеш сам да провериш дори руски източници за автомобили телевизори климатици или хладилници ами куписи руски като си тарикат
81
1
 
0
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 90И аз защото си пич да ти кажа. Когато приходите намалея,а разходите се увеличат,няма да има пари,който да се влагат в икономиката на САЩ ;) Световната икономика е направена с разчет на непрекъснат растеж. Няма растеж= няма пари. Рецесия= изписване на активи
80
2
 
1
 
! Отговори
555 преди 9 години
до55Делът на САЩ в световната икономика 22,5% - Китай-12,5%.Голям смях.Ако не живееш в пещера огледи се във вас кое е произведено в Китай.Някъде към 80% нали?