Защо е добре, че Меркел поиска четвърти мандат

Тя има шанс да покаже, че не е забравила грижите на германците
21 ное 2016 22:48, Елка Василева
68
Защо е добре, че Меркел поиска четвърти мандат
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Най-сетне яснота по въпроса, около който се спекулира от месеци: в неделя Меркел обяви официално, че ще се кандидатира за четвърти мандат. Едно наистина добро решение, пише Кай-Александър Шолц  в материал за Дойче веле.

От 11 години насам Ангела Меркел е на канцлерския пост, а от 16 години стои начело на Християндемократическия съюз (ХДС). През това време тя постигна много: прекратено бе трупането на нови дългове, безработицата бе намалена почти наполовина, разходите за научни изследвания се увеличиха двойно.

Още по темата

Гласът на Германия се чува много по-силно и във външната политика, макар това да се дължи донякъде и на обстоятелството, че останалите поутихнаха. Меркел беше тази, която определяше посоката както по време на финансовия срив и на еврокризата, така и в конфликта около Крим.

За немалко хора обаче Меркел попрекали с промените. Старите консерватори в ХДС недоволстват от „социалдемократизирането” на партията им, а всеки втори германец смята, че бежанците, които Меркел пусна в страната им, са прекалено много. Мнозина твърдят също така, че канцлерът е направила твърде малко, за да намали дългосрочните рискове от своята политика.

От цялото това недоволство, съпроводено от и бездруго критичните нагласи към политическите елити, се възползва най-вече дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия”, която е тръгнала да създава нещо като „Черен интернационал”. И докато напоследък от чужбина пристигат много хвалби по адрес на Меркел, мненията за нея в самата Германия продължават да се люшкат между двете крайности. А това означава, че ако сега се беше отказала от надпреварата за нов мандат, сбогуването ѝ щеше да е всичко друго, но не и славно.

Лице в лице

Една популярна поговорка гласи, че каквото си надробиш, това и ще сърбаш. Но не го интерпретирайте като злорад коментар. Напротив: ако бъде преизбрана, Меркел ще получи нова възможност да продължи или да коригира подетата от нея политика, най-вече по отношение на бежанците. А фактът, че не бяга от отговорност, че е готова да се изправи срещу това предизвикателство, несъмнено ще ѝ донесе нов прилив на симпатии.

Сега Меркел има шанс да покаже, че след всичките тези години, през които игра важна роля на международната сцена, не е забравила грижите на обикновените германци. Да покаже, че могат да се намерят добри отговори на новия конфликт между богати и бедни, между града и селото. По този начин тя би могла да отслаби или дори изцяло да пресече социалното разединение и политическото поляризиране. Защото тъкмо те са онази благодатна почва, върху която десният популизъм вирее най-добре.

Срещу популизма

Меркел би могла да се справи с всичко това, защото има и власт, и авторитет, и опит. Защото благодарение на прагматизма си може да търси неидеологизирани решения на проблемите. И защото сега е готова да се изправи лице в лице с тези проблеми. Когато обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, Меркел каза, че особено важно за нея е единството на германското общество - като рецепта срещу поляризацията. И добави, че е готова да поведе битка в името на тази цел.

Ако наистина реализира намеренията си, Меркел навярно ще успее да предотврати разяждането на своята партия от популистки тенденции. Нещо повече дори: тя би могла да покаже на Западния свят, че има и друг път - встрани от сегашната популистка мода.

Меркел като образец

И още нещо: шансът на Меркел се крие и в това, че като жена на ръководен политически пост тя може да бъде образец за хилядите жени, които отскоро живеят в Германия и в чиито култури техните права нерядко биват потъпквани. За всички тях Меркел би могла да се превърне в стимул за еманципация. А както знаем от науката, именно жените са тези, които играят ключова роля при интеграцията в едно ново общество.

В този смисъл решението на Меркел да се кандидатира отново за канцлерския пост крие множество шансове. И затова е едно наистина добро решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел е много противно животно, подлогаНа дъртия рептил, унгарския еврейн, агент на ЦРУ, финансовият криминален престъпник от световна величина - Дьорд Шорош/ Джордж Сорос, и кенийския мюсюлманин Хюсейн Обама! По тяхна заповед наводни блудницата Европа с афганистански и африкански ислямистки ордиОРКИ!
44
3
 
8
 
! Отговори
дадо преди 7 години
Нека продължава същата политика към "бежанците", но да си ги прибере всичките в Германия. Като гледам упорството, с което се опитва да смеси два несъвместими заради културата и философията си свята в главата ми идва само сравнението със стара разгонена крава.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не е добре ! Германците да се осъзнаят !
42
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Добре ли? Стигат и 16 години, абсолютно се е изчерпала!
41
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жена съм и от 5 години живея в Германия. Престъпленията и изнасилванията са стигнали неописуеми размери. Гледам да не се прибирам по тъмно изобщо. Полиция няма - само вчера в Мюнхен беше изнасилена жена на път за вкъщи. Изнасилвача цитирам е бил "с тъмна кожа". И не е хванат. Преди месец или нещо само бяха убити и изнасилени две жени в друга провинция на Германия. И това се е случило по светлата част на деня!!! Значи, ако си жена най-добре да не излизаш никъде. За това пак ли Меркел?!
40
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
оставка и сьд за меркел сьсипа германия европа и християнството с невежеството си
39
2
 
23
 
! Отговори
нахалство без границ преди 7 години
ЕС се гаври с православието и иска да го ограничи и обяви за идеологическа диверсия.Включено е като допълнителна точка на заседанието днес в Страсбург...
38
1
 
18
 
! Отговори
бай Х преди 7 години
тая е като нашия Орешарскинищо, че срина Европа тя е достатъчно нагла за да се кандидатира пак абсолютна "кукла" на конци - лошото за нея, е че господарите и са вече в опозиция...но все пак последни издихания....няма как не могат изведнъж да изчезнат, само се чудя как още не е поставила някои ултиматуп на Тръмп, както направи Оланд, които не си дава сметка, какво може да стане ако господаря на света щракне с пръсти и го посочи.
37
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелавам на бабето да свърши като колежката и Килъри....в небитието! Понеже е еднакво подла и корумпирана. И пак всички да са "шокирани" и "ужасени" както в САЩ, понеже купената социология и продажните медии се издъниха!
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Шамарът й е в кърпа вързан като на Хилърито"Ако изборите бяха днес, със сигурност. Обаче има още една година. Ако проблемите се задълбочат, ще загуби. Ако САЩ и Русия спрат войната в Сирия, може и да има шанс. Германците свързват Меркел преди всичко с намаляването на безработицата и въвеждането на минимална заплата от 8, 50 евро на час, а всички останали правителства се провалиха в това.
35
2
 
12
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Немците както е казал Бисмарк са толкова послушен народ ,че дори и не интересно да ги управлвяш !Тъй че Те затова могат отново да гласуват за Меркел ,макър и Тя да не заслужава за четвърти пореден път да е министър ... .Ц
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си взима поканените мигранти и да заминава на друга панета!
33
5
 
32
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
Американска ***,тя вкара чуждеците в Европа и я съсипва.Нов опит за фюрер не ни трябва.Ще е добре ако германците и бият шута.
32
21
 
4
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Лидера на свободния свят!Голема!
31
3
 
9
 
! Отговори
Бесарабски турчин преди 7 години
Безумно е да и дават на Меркел нов мандат. Само ѝ се иска на нея от пая
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте копи - пействали статии от разни меди, които непрекъснато се прехласват по гробокопачите на Европа! Това, че зомбираният немски народ ще я преизбере и за 14 - ти мандат не значи, че тук се ползва с особено доверие!
29
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има недовършена работа- не е ликвидирала напълно цяла Европа, затова се кандидатира пак.
28
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шамарът й е в кърпа вързан като на Хилърито
27
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Защо е добре, че Меркел поиска четвърти мандат"Сещам се единствено защо е зле.
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повдига ми се, като чета този *** DW.