Най-лошият сценарий: Банкрути на наши хотели след фалита на "Томас Кук"

Британският туроператор работи с над 40 хотела, само на единия дължи ? 1,5 млн.
74
Най-лошият сценарий: Банкрути на наши хотели след фалита на "Томас Кук"
Снимка: Reuters

Фалитът на втория най-голям британски туроператор "Томас Кук" ще се отрази тежко на българския туристически бизнес. Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна. 

Председателят на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев предвижда, че банкрутът на "Томас Кук” може да доведе до фалити на хотели и у нас, "защото това са огромни суми, които не се знае кога ще бъдат платени”. "40 и няколко хотела работят с "Томас Кук”, заяви Копчев.

Още по темата

Копчев се надява, че хотелиерите ще получат отсрочка на някои плащания като ДДС и корпоративен данък, защото "това са пари, които още не сме получили”.

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили.
"Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях, те да продължат да си изпълняват услугите", заяви  Христо Гълбачев, представител на Томас Кук за България пред btv.

Практиката на "Томас Кук” е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова.

Нейният хотел работи от създаването си с "Некерман”, а след това с "Томас Кук”, който я придобива. Досега фалиралият британски туроператор дължи 1,5 млн. евро. В момента в хотела все още има 209 туристи на британския туроператор.

Ростислава Димитрова е получила уверение от "Томас Кук”, че  ще получи дължимите ѝ плащания през октомври.

У нас засегнати от фалита на британския туроператор Томас Кук са над 2000 туристи. Повечето от тях са на почивка в "Слънчев бряг”, малка част са на "Златни пясъци”. Близо 12 часа чакаха пътниците за Бирмингам вчера, след като полетът им на два пъти беше пренасочван.   

Всички полети на британския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са отменени. Някои от туристите, пътуващи в понеделник, разбраха на летището, че самолет няма.

Представителят на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден.

"Ще се изпълняват от друга авиокомпания. Титан Еъруейз поема полетите на Томас Кук за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека", казва Симона Тевия, представител на "Томас Кук Еъруейз”.
"Те имаха такива проблеми през 2015 г., 2017 г., никой не би трябвало да е изненадан. Правителството организира нашето връщане, ще се приберем вкъщи и няма проблем. Малко трябва да почакаме", разказва туристката Ан Мури. 

Вместо в 11:00 ч. сутринта, полетът за Манчестър излетя в 19:00 ч. вечерта. За Бирмингам беше пренасочен първо в 4:00 ч. следобед, после в 23:00 ч. вечерта. И по хотелите туристите са в неведение кога ще могат да излетят. 

"Не знаем в колко часа ще ни извозят, кога ни е полетът. Представителят им дойде, но каза, че уреждат само хората, които пътуват днес. За утре нищо не се знае", казва Карла Макс. 

Щсе отнася до туристите на британския туроператор у нас, този вторник ще има два полета от Бургас и един от Варна, които ще ги извозват. Те ще бъдат оперирани от компанията "Кондор”, която е дъщерна на "Томас Кук”, но все още продължава да лети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавни хотели ли ще фалират. Ако бяха държавни човек да се ядосва че хазната ще остане празна ама за часни хотели хич на дедовия ми нее. Тази година няма да могат да си купят бентлита яхти и мезонети. Ах тоя Кук лош кук.
34
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МАГИСТРААААТИИИДържат ги подставени лица,а истинските собственици окрадоха БГ и там си изпраха парите,при първата вълна кражби.
33
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Айде спрете със събарянето на хотели !Туй се случва, но в държави бели.Пишат тука, но май забравят - мафията има си държава.*** чЕка мутри да фалират,най-накрая той ще даде фира.
32
0
 
25
 
! Отговори
МАГИСТРААААТИИИ преди 4 години
. . . . .Най-добият сценарий: Банкрути на наши хотели след фалита на "Томас Кук". . . Чии са тези хотели . . . ААА ?
31
1
 
40
 
! Отговори
YES! преди 4 години
Дай Боже мутрите да фалират. Баш преди изборите ще закъсат малко с парите!!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Павка после намери и вальо и на него едно паве у кафъта да види какво се случва с тези дето завличат другите.
29
17
 
3
 
! Отговори
Вальо Бореца преди 4 години
Държавата ще ни плати загубите ако Томас Кук не плати. Туризмът е важен сектор, трябва да се подкрепя от всички. До Павел: Да си учил и рискувал мен, докато мийш чинии и сервираш секи ще те завлича, ти си роб
28
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ни боли за хотелите на Мутрите. Да не би от тези милиони да имаме полза. Колко ще влезнат в хазната за пенсии това някой знаели. Щом пенсиите са мижави значи от милионите на хотелите влизат мижави пари в хазната. Язък за мутретата тази година няма да си купят мезонети бентлита и яхти. Ах тоя кук къв дебел им го заби.
27
1
 
16
 
! Отговори
До 18 Митко преди 4 години
Мите, не ми дреме за 80те%дибили заради тех се махнах
26
1
 
46
 
! Отговори
Павката преди 4 години
Бачках на Св. Влас това лято, шефа излъга и ме завлече с последната заплата. Хотела му беше пълен с англичани, стискам палци да не му платят нищоооо. Шефа е от Бургас и го знаят, като Жоро Златния, целият окичен с ланци и гривни. Желая му фалит и инфаркт
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ай стига да преиграват... всички са наясно че в Слънчев бряг се изпраха милиарди с построените хотели... тия там са си червиви с пари и без туристи - бълха ги ухапала, за тях тези загубени пари са джобните до обяд....там аршина е друг - не катов цяла България / без София разбира се/
24
1
 
28
 
! Отговори
ист преди 4 години
Не ме притесняват фалитите на хотели по морето. Парите с които са построени, ОТ КЪДЕТО ДОШЛИ, ТАМ ОТИШЛИ.
23
0
 
26
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Ами който не му разбира главата от бизнес и инвестиций, да не се занимава. Всеки нормален бизнесмен знае, че трябва да диверсифицира приходите си, т.е. да не разчита на договор само с един контрагент. Дори печалбата да е по-малка когато имаш договор с няколко контрагенти, ако единия има затруднения с плащането не оставаш на минус, а имаш някакви приходи все пак от останалите. Лакомията за огромна печалба веднага, води доста често до фалити от подобен вид сътресения на пазара!
22
3
 
14
 
! Отговори
Привет от Крим преди 4 години
В Крим туристическия сезон тази година беше истински бум!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо министерството на туризма да прави рейтинг на туристическите фирми у нас и в чужбина,то се занимава с юбилеи на курортните комплекси.От комплексари толкова.Там са,не където е нужно а там където има кьор софри.Затова българския турист ходи на море по чужбина(най-често в Гърция и Турция)а не на почивка на българското черноморие.
20
0
 
11
 
! Отговори
до сайта ви преди 4 години
Колко Хотела имали Договори с таа Фирма дето фалира , да не би всички Хотели в цяла България . айде ся копираните ви Текстове от други сайтове дето само ги поствате в тоа сайт , само с кражби от интернет преживява сайта ви
19
0
 
25
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
да фалират. и без това са ни в повече. работниците да получат по едно апартаментче а собственика ше кара старото бугати.
18
0
 
25
 
! Отговори
тиквочко преди 4 години
държавата т.е. АЗ сега че спасим хотелите както спасихме банката. сега че извикам горанката да тегли едно заимче 1.5 милиарда да може да се разплатим с тези 100 мелеона. е и комисионна ше има ама така стават тези работи. ПП: бройте сега часовете до появата на спасителя и обещанието да поеме дълговете на томас кук. все пак сичките корумпета препират с такива "ол инклузив" отелчета.
17
13
 
5
 
! Отговори
Митко преди 4 години
До От чужбинаА за всички хора, които ще останат без работа дреме ли ти?
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Банкрути на наши хотели след фалита на "Томас Кук"А дано. Ще почерпя.