Среща в Хага заради зверствата в Украйна

Разследването за военни престъпления от страна на Русия продължава
31 май 2022 19:30, Йоана Цонева
87
Среща в Хага заради зверствата в Украйна
Снимка: БГНЕС

Представители на група държави, които работят заедно за разследване на военните престъпления при нахлуването на Русия в Украйна, се срещат в Хага на фона на продължаващите призиви отговорните за зверствата да бъдат изправени пред съда.

Координационната среща във вторник в агенцията за съдебно сътрудничество на Европейския съюз - Евроюст - на членовете на съвместния екип за разследване и прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан се провежда в момент, когато руските сили продължават да обсаждат украински градове.

Нахлуването на Москва в Украйна беше широко осъдено като незаконен акт на агресия. Руските сили са обвинени в убийството на цивилни граждани в киевското предградие Буча и в многократни нападения срещу гражданска инфраструктура, включително болници и театър в обсадения град Мариупол, който е бил използван като убежище от стотици цивилни. Разследване на Асошиейтед прес откри доказателства, че при бомбардировката на 16 март са загинали близо 600 души в сградата и извън нея.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, АП и поредицата на PBS Frontline са проверили 273 потенциални военни престъпления.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди убийствата на цивилни граждани като "геноцид" и "военни престъпления", а президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин "военен престъпник", който трябва да бъде изправен пред съда.

Още по темата
Съвместният екип за разследване, съставен от Украйна, Литва и Полша, който заседава във вторник в Хага, беше създаден в края на март, няколко седмици след като МНС започна разследване в Украйна, след като десетки държави членки на съда подкрепиха разследването. Карим Хан е посетил Украйна, включително Буча, и разполага с екип от следователи в страната, които събират доказателства.

Сред участниците в срещата ще бъде и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Нейната служба вече е започнала над 8000 наказателни разследвания, свързани с войната, и е идентифицирала над 500 заподозрени, сред които руски министри, военни командири и пропагандисти. Миналата седмица, в първото по рода си дело, свързано с войната, украински съд осъди пленен руски войник на максималното наказание доживотен затвор за убийство на цивилен.

Русия категорично отрича нейните войски да са отговорни за жестокостите. Министерството на отбраната заяви по-рано този месец, че "нито един цивилен не е бил подложен на насилствени действия от страна на руските военни".

Анализаторите предупреждават, че процесът на правораздаване ще бъде дълъг и сложен, тъй като следователите събират съдебномедицински и други доказателства и се опитват да установят кой е заповядал или е знаел за зверствата и не е предприел действия за предотвратяването или наказването им.

Срещата в Хага не е единственото място, където се търси отговорност.

Прокурори в Полша, Германия, Литва, Латвия, Естония, Франция, Словакия, Швеция, Норвегия и Швейцария са започнали собствени разследвания. Нарастват и призивите за създаване на специален трибунал, който да съди Русия за престъплението агресия в Украйна. Международният наказателен съд не може да преследва престъплението агресия, тъй като нито Русия, нито Украйна са членове на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да съдят азовците.
17
1
 
9
 
! Отговори
рибока преди 1 година
До Лондон "кинжал" от руска територия достига за малко над 4 минути.Трябва да им забрани този използването.
16
0
 
13
 
! Отговори
Хицо Азарта преди 1 година
Киро събира информация от Гугъл и ще ходи свидетел!
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А разследване за военни престъпления от страна на Украйна няма да се коментират, а. Поне за заложниците под азовстал няма ли да споменете нещо. Опа не забравих ДОБРИТЕ НЕ ИЗВЪРШВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, всичко е правилно. А, и винаги печелят наградите, дори когато не гласуват за тях. Хехе гнусссноо
14
0
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
да почват от генезиса на проблема 2014 порошенко и нарко=***-на ако не сепочне отначало значи нищо няма да се разбере какво е ставало с рускоезичнотонаселение и губене на време и ресурси а думата зверства може да се употреби завиетнам корея афганистан сирия ирак иемен либия сърбия 1999 и т.н.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коляр и бесят хората.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахах, занимават се с нищоправене. Събрали се Сулчо и Пулчо в Хага, да обсъждат кой е по-голям *** измежду тях, кое е по-голя пеофил и между другото - да осъдят действията на човека с копчето за ядрена война. Хахаха. Божкей, колко са далече от нивото. Все едно Пена от Голямо Дряново да обсъжда недостатъците на Ферари. Хахаха.
11
0
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
нАМЕРИХА 157 тела на украинци в един "фризер" неработещ в Азовсталь ,който бе миниран с 4 бомби ....там е било ужас виимо в "мазетата" ,колко ли убити е имало между тях си ..
10
0
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
И тия слънце ще ги пече
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Група държави" - ха, ха, ха. Сигурно тази група е Украйна, Полша и Литва.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефовете на света трябва да бъдат застреляни. ХАГА, СЗО, ЕС, НАТО, САЩ, СИФ, КАЛУС ШВАБ, БИЛ ГЕЙТС! Не трябва да им позволим да се гаврят с живота ни!"
7
0
 
19
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Карим Хан къде е спал 8 години за зверствата у Донбас :)))
6
0
 
14
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Карим Хан от Туркистан :)))
5
0
 
20
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Вие не разбрахте ли, че Хага за Русия и САЩ няма. И двете държави не признават този съд. В този смисъл делата са безсмислени, защото няма как да си доставят обвиняемия, нито да го обвинят, нито да се защитава. Колкото до Милошевич - тогавашна Югославия, а сегашна Сърбия е признала съда и затова е бил предаден там. И 100000 дела да образуват съда в Хага, победителите не ги съдят.
4
1
 
27
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Хага за Зеленски и украинските екстремисти.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има за зверствата на укрите, почакайте. Время покажет
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сирия, Либия, Сърбия, Афганистан и т.н. Къде беше международния съд тогава?
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски - президент на света, а Кулеба шеф на НАТО.