ЕК предлага възрастните шофьори да минават преглед на 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки
21 мар 2023 20:30, Йоана Цонева
42
ЕК предлага възрастните шофьори да минават преглед на 5 години
Снимка: Pixabay

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове на всеки 5 години за по-възрастните шофьори. Според статистиката пенсионерите причиняват най-малко инциденти, но и шофират относително по-рядко, поради което се налагато да бъдат тествани по-често, съобщава 24 часа.

В повечето европейски страни шофьорските книжки за аматьорските категории AM, A1, A2, A, B1, B, B+E или T се издават за максимум 15 години или за по-кратък период, ако в медицинското свидетелство, представено при кандидатстване, лекарят не е посочил необходимостта от периодични прегледи, например поради зрително увреждане или други заболявания, които могат да повлияят на способността за шофиране.

Ако при издаване на първото свидетелство за управление водачът не е имал вписани в документа допълнителни здравословни ограничения, то след изтичането на тези 15 години книжката трябва да бъде подменена, но в повечето европейски държави никой не изисква да се представят резултати от текущи медицински прегледи - нова снимка и приложение са достатъчни. При свидетелствата за управление на камиони или автобуси изискванията са много по-строги, свидетелството за управление е валидно максимум 5 години, а за подновяването му се изисква посещение при медицински и психоспециалисти.

Още по темата
В България за разлика от повечето страни от ЕС при преиздаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство за непрофесионалисти се изисква бележка от личния лекар за годност. За професионалните книжки се изисква карта за оценка на физическата годност, която трябва да съдържа преминати задължителни прегледи при лекари със съответна медицинска специалност за установяване на състоянието на зрителната система, слуха, нервната система, вътрешните органи, хирургичен и ортопедо-травматологичен статус.

Заключението с изискванията за физическа годност се дава от общопрактикуващия лекар въз основа на резултатите от прегледите при съответните специалисти.

Европейската комисия иска правилата и в останалите страни да бъдат затегнати и това ще се усети най-вече от възрастните хора - дори тези, които искат да карат само леки автомобили, ще бъдат третирани почти като сегашните шофьори на камиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
до ОБЯВА В преди 1 година
Тези правила важат в цивилизованите правови държави. У нас медицинско се получава срещу 10 лв. А фалшиво срещу 20 лв. Да не говорим,че възрастните са най квалифицирани и най дисциплинирани шофьори и правят под 5% от нарушенията и катастрофите. Опасни са младите комплексирани с дърти бмв, пиян ,дрогирани и безотговорни. И също неграмотните и без книжки весели самоубийци от римлянския етнос
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На ЕК толкова ли и пречат старите хора" - Старите хора трябва да бъдат също толкова отговорни, колкото и младите. Шофирането не е игра и не е доживотно право. Когато някой вече е опасен и за себе си и за околните, трябва да му се забрани да упражнява тази високорискова професия.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само модицински прегледи трябва да има, но теоретични и практически изпити на всеки 5 години. Всяка година ЗДвП се променя. А щофьорите ги пускате да карат със знания от преди 40+ години дори без да проверявате дали си ги спомнят.
33
0
 
0
 
! Отговори
Убиват с еко стикери преди 1 година
В БЪлгария терористи ползват власт подставени за МРЪРСНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ..Следят обемно манипулиращо всички с ЕКО стикери вкл МВР. УБиват ПО ЕГН..всички проучени пешеходни пътеки от псоледните четири дни са облъчвани вкл видео пресканиращо.Водачи и пешеходци влизат в зона на смърта обемно увредено от видео терор поле.. ЛЕПЕНЕТО НА ПРЕДНИ СТЪКЛА НА ОТВЛИЧАЩИ ВНИМАНИЕТО НА ВОДАЧА ЛЕПЕНКИ Е ЗАБРАНЕНО вкл на дигитално хологрмани оръжия с АНТЕНИ.?Еко стикери
32
0
 
3
 
! Отговори
Арести за НАРКОМАНИ преди 1 година
АМАН От наркомани в европейския съюз .. ДА СЕ НАправят тестове за наркотици на всички подставени на власт в Брюксел.. Да с е ползва видео диагностична система работеща и в момента..Обсебени от престъпници наркомани на власт в Брюксел водят жестока война срещу народите на Европейския съюз.В момента ожесточено НАБЕЖДАВАТ ГАЗА НА ЖИВОТА CO2 с цел ограбване на десетки ТРИЛИОНИ ЕВРА //НЯМА ПОЛЗА ОТ ВОДОРОДНА ИКОНОМИКА _ ЗАСТРАШАВАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО..Вчера проследихме водородна инсталация _ ИЗМАМА
31
0
 
1
 
! Отговори
Друг въпрос преди 1 година
А коли ще им продават ли?
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна поредна евродивотия. А правата за свободно движение ?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ЕК толкова ли и пречат старите хора, че отвсякъде гледа да бъдат игнорирани. Интересно , почти всички в ЕК са пенсии и пред пенсия, те ще минават ли или са богопомазани. Я да оставят старите хора на мира и да свършат нещо полезно, а не само за ограничения и затруднения на хората да мислят.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и сега има едни прегледи в ТОЛЕК (Транспортен ТЕЛК). Записваш се и чакаш почти година да се явиш на тази комисия. Ако възрастните ще трябва да ходят на тази комисия, чакането ще е 5 години или повече
27
0
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Някои направиха стотици хиляди от продажба на свидетелства на неграмотни ***,а сега са тръгнали да ми търсят кусури,че съм на възраст и вече не трябва да карам колата си.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Боко ще го проверяват ли като кара джипката.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А 18-20 годишните, които избиват наред заради арогантност и неопитност? Или те работят за вашите цели, а?
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще се минава на преглед, то всички да го минават независимо на колко години са. Другото е дискриминация по възраст.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах един съсед, почина преди две години на 97 години. Шофираше си до последно и за последните му 50 години нямаше нито едно ПТП или нарушение, за което да са го санкционирали.
22
11
 
2
 
! Отговори
Омбре преди 1 година
След навършване на 70г. това трябва да се въведе задължително. А също за тези освиделствуваните психично болни ,те на каква проверка ще подлежат, защото има много от тях, които шофират с жълта и шофьорска книжка едновременно?
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе аз да питам - водачите на каруци в София на какъв изпит минават и преглед на каруцата?
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та то вече има случаи на млади хора с деменция ,има хора на 70 които са толкова активни,че млади хора могат да им завидят.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам психо тест на Урсула,защото се хилеше като пa4a в Буча.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младежите на всеки пет дни да минават на тест за наркотици. Ползата ще е хиляди пъти по-голяма, отколкото това предложение на ЕК.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На младежи под 30 годишна възраст изобщо не трябва да се дават шофьорски книжки, щом ще има дискриминация по възраст. Или може би младежи под 50 години....