Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена

Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат"
17 окт 2023 07:03, Елка Василева
125
Макрон: Брюксел отново преживя ислямистка атака, Европа е разтърсена
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа е "разтърсена" от извършената снощи в Брюксел "ислямистката терористична атака", предаде Франс прес.

"Преди няколко минути именно Брюксел отново стана мишена на ислямистко терористично нападение, което изглежда, докато говоря, е отнело живота на най-малко двама други европейци, двама шведи. Нашата Европа е разтърсена", каза Макрон по време на посещението си в Тирана, в началото на официална вечеря, чийто домакин беше албанският министър-председател Еди Рама.

Още по темата
В речта си френският президент спомена и за убийството миналия петък от радикализиран младеж на учителя Доминик Бернар в гимназия в Арас, Северна Франция.

"Заставам тук пред  вас, след като Франция отново бе засегната от терористично нападение в края на миналата седмица срещу учител по френски език", каза той.

"Варварството се опита да нанесе нов удар, като атакува тези, които предават и преподават този език, който от векове разпространява светлина, ценности и надежда", добави той.

От своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "отвратителния атентат", който отне живота да двама души в Брюксел и чийто извършител все още се издирва, предаде Франс прес.

"С цялото си сърце съм със семействата на двете жертви на отвратителния атентат, извършен в Брюксел", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"). "Обединени сме срещу терора", добави тя.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като снощи в Брюксел бе открита стрелба от мъж, който обяви съпричастност към терористичната групировка "Ислямска държава", съобщават местни медии. По първоначални данни има две жертви и един ранен, а нападателят е избягал.

Първите съобщения сочат, че нападателят е стрелял по минувачи по улицата и по пътници в такси. В "Телеграм" извършителят, чиито имена се различават в отделните медии, е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Според прокуратурата няма пряка връзка със събитията в Израел и Газа.

Снощи в белгийската столица се играеше футболен двубой между отборите на Белгия и Швеция, и жертвите са шведски граждани, вероятно запалянковци. Мачът бе прекратен преждевременно. По данни от полицията в района на стадиона са открити оръжия. Жителите на Брюксел бяха призовани да останат по домовете си.

По-рано вчера местни експерти по борбата с тероризма уточниха, че в Белгия има 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Според тях терористичен удар може да се очаква от постоянно пребиваващи в страната, а не от пришълци отвън.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма го Плевнелиев да се разплаче.
103
0
 
1
 
! Отговори
до 107 преди 6 месеца
Не са те,извънземните са!
102
1
 
9
 
! Отговори
Нафърфарий преди 6 месеца
Ами Западна Европа да сърба последствията от политиката си на "Открити врати" и Мултикултурализмъ! Квото посяло, това шъ пожъне!!!
101
1
 
3
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 6 месеца
Изстърсена Европа,беше разстърсена....
100
1
 
10
 
! Отговори
шанталей преди 6 месеца
ц и ганизирахте цяла европа и сега що се чудите че се осрахте до козирките ?
99
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Урсулата осъди ли бомбата на болницата от евреите?
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ебппане до кръв и бой до припадък за еврейо-гейталашкитее юропейци! Който сее ветрове, ще жъне бури.
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сяхте ветрове.... сега ще жънете бури. За съжаление обаче, ще го отнесат поданиците, които гласуват за такива като тоя...
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като ги бомбардирахте, не беше варварство. Като вас ви бомбардират... лицемери недни.
95
0
 
2
 
! Отговори
Макарончо преди 6 месеца
За бит и е***, лек няма!
94
11
 
4
 
! Отговори
Евро очила преди 6 месеца
Не яжте свинско и се обрязвайте ,четете и следвайте Корана скъпи мои европейски братя и сестри . Исляма ще ви направи свободни ;)
93
5
 
6
 
! Отговори
Евро очила преди 6 месеца
Разочарован съм братя и сестри големи расисти сте в този европейски съюз. Това не е атентат , това са културни особености на етноса .Кога ще се научите на толерантност ? И къде са бурките на жените в Европа? Нали по дойче веле ви рекламираха тях като символ на свобода? Който носи бурка е свободен , който чете и се моли на Аллах също . Приемете Исляма и няма да имате проблеми . Това е истинската Европа ,НАШАТА ЕВРОПА НА ИСЛЯМА. Бог е велик .Бог е един .
92
0
 
7
 
! Отговори
Гаро преди 6 месеца
Да бе,да, Европа е разстърсена,ама от смях и съжаление...
91
0
 
9
 
! Отговори
али преди 6 месеца
Макрон ако беше направил едно изявление, срещу нападението над палестинците и нападението на болница с хиляди жертви, това което говори можеше да има някаква тежест. Сега това което говори е пирикриване на терористичните атаки на Израел...
90
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 месеца
Потресен и разтърсен съм,особено приятелчето с двете топки,мда.
89
4
 
6
 
! Отговори
Кравар преди 6 месеца
Макарона няма за какво да ли се пеняви сега . Европа неизбежно ще си стане мюсюлмански континент . Това са естествени природни процеси - раждаемост , миграция и тнт . И те не могат да бъдат спрени !А и няма да е края на света Европа като стане изцяло мюсулманска , а не както е сега - частично .
88
0
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
сигурно не са им харесали плюшените мечета,с които геносе Шмеркел ги посрещаше на Берлинската гара
87
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България, трябва да се придържа към ЕС, тяхната позиция е правилна.
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименИслямизацията се провежда от англичани от 3-4 столетия, не от днес, много от днешните ислямистки държави , не са били мюсулмани в миналото, но те ги ислямизират и прокарват чрез тях интересите си, сега не ми се обяснява цялата история, че е доста дълга за разказване, но е факт.
85
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
какво ревете бе, про'с'таци неграмотни? Нали на 2 Април гласувахте да станете като либералния Запад?