Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната

20% нараснали сделките в началото на тази година спрямо миналата
13 мар 2024 07:10, Анисия Иванова
136
Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Очаква се пазарът на недвижими имоти в България да остане един от най-активните и през настоящата година, сочат прогнозите на водещи експерти от бранша. Наред с устойчивия интерес обаче, ключов въпрос за мнозина е как очакваното приемане на еврото през 2025 г. ще се отрази на пазарните условия и дали за хората е по-изгодно да избързат и да предприемат действия за покупка на жилище преди това.

Как ще се развият цените в сектора зависи от това дали страната ни ще приеме общата европейска валута, както и от това дали ще има повишаване на лихвените проценти по кредитите, които засега се задържат на много привлекателни нива от 2.5-3%, смята изпълнителният директор на Arco Real Estates Евгени Василев.

„Изследвал съм пазара на недвижими имоти в прибалтийските държави – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е прието еврото, цените на имотите се коригираха и то доста нагоре, което не е много добре, но това е нещото, което се случи там“, споделя експертът. Неговата прогноза е в посока вдигане на лихвите по ипотечните кредити, които вероятно ще започнат да се изравняват с тези в еврозоната. Поради тази причина в момента хората предпочитат да инвестират парите си в жилища.

Националната статистика също подкрепя активността на текущата пазарна ситуация, като данните сочат, че обемите от сделки с недвижими имоти в началото на 2024 г. са нараснали с около 20% спрямо същия период на предходната година.

Това увеличение подчертава нарастващия интерес от страна на купувачите и през настоящата година, като най-ярко изразена е тенденцията в Пловдив. Сред ключовите фактори в тази посока са ниските нива на безработица и повишаващите се доходи на домакинствата в областта, като по данни на Териториалното статистическо бюро – Юг за последното тримесечие на 2023 г., средната месечна работна заплата в обществения сектор е нараснала с 9.5%, а в частния - с 14.2%.

На този фон в града преобладава търсене на висококачествено ново строителство, което се отличава с модерна архитектура, най-съвременни технологични решения, и висока енергийна ефективност, които гарантират дълъг експлоатационен живот на имота. Част от екстрите, които привличат новодомците, са висок клас алуминиева дограма, която е устойчива на променливи атмосферни условия и има отлични енергоефективни и звукоизолационни качества, иновативни системи за отопление, охлаждане и вентилация, системи за превенция от наводнение и осигуряване на свеж въздух в помещенията.

Освен това клиентите търсят подови настилки с добра шумоизолация, както и най-съвременни топлоизолационни решения за фасади като каменна вата, която e устойчива на влага, огън, има висока акустична бариера и защита от UV лъчи. Сред предпочитаните удобства са още бързите и надеждни асансьори, контролираният достъп и видеонаблюдението, наличието на паркоместа и гаражи, зарядни станции за електромобили,  както и комфортни общи части, и зелени пространства за почивка, пише "Труд".

За много купувачи домът е не просто място за живеене, а инвестиция в престижен квартал. И въпреки че на пазара има много оферти, качествените имоти на добри локации са малко. Същевременно в много части на града, където се появяват нови жилищни квартали, липсва нормална пътна мрежа, улично осветление, тротоари, паркоместа, зелени площи и детски площадки. Това е сериозен проблем за града, който отблъсква много купувачи, търсещи качествен дом и нормални условия за живот.

Ето защо все повече хора се насочват към западните квартали около парк "Отдих и култура", който в последните години се превърна в една от най-предпочитаните локации в града, благодарение на новоизградената си инфраструктура, близките паркови пространства, множеството си опции за спорт и рекреация, детски градини, училища и бързи транспортни връзки.

Висок интерес към него проявяват както активни млади хора и семейства с деца, така и хора в по-напреднала възраст. Част от клиентите предпочитат напреднал имот на акт 14, но други се ориентират към "зелени" сделки, привлечени от по-ниските цени и по-големия избор по отношение на квадратура, разпределение, етаж и изложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 52 И дай сега да си дадем апартаментите на мигрантите ли бе?
55
1
 
50
 
! Отговори
Купувач преди 1 месец
Преди известно време започнапме търсене на имот с цел преместване в по-голямо жилище. Настоящото е наследствено стара тухла, но малко. Започваш търсене и ти се закачат куп брокери. Моя опит с тях е много лош - нагли, арогантни, ниско образовани, искащи комисионна, за да ме заведат до адреса на обявата, която съм харесал. Като им кажа, че за това няма да дам стотинка и че за всичско останало си имам юрист и то с много опит - разговора приключва. За мен те за голям тумора на имотния пазар.
54
2
 
41
 
! Отговори
Банков служител преди 1 месец
Поредната платена статия, с която брокерчетата се опитват да съживят умрелия пазар. Нали гледам при нас в банката ипотечните кредити продължават да намалят. Хората спряха да купуват. Единствения начин това да се промени е да има корекция на цените надолу
53
2
 
45
 
! Отговори
Peeep преди 1 месец
Хахах, каква смешка, Еврозоната, била фактор за увеличение цените на имотите. Абе, аланкоолу, те имотите в Испания, Португалия и Италия са по-евтини от тука, бре!!! Нали и там живеят хора, нали и там вземат масово 1000-2000евро. Процентът на хората с големи доходи е като при нас, не са многоо. Ще ме скъсат от смях тези брокерчета, хахахах.
52
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди месец имаше статия че сделките са спаднали, сега че имало бум - хахахахаПлатена статия от брокерите на имоти
51
16
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
КОЙТО СИ МИСЛИ, ЧЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДНАТ, Е В ГОЛЯМА ЗАБЛУДА! ДОРИ В СЪРБИЯ ДЕТО НЕ Е В ЕС, ЦЕНИТЕ СА КАТО ТУК, ЧЕ И ПО-ВИСОКИ! ТОВА ЧЕ ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН НЯМ ДА МОЖЕ ДА СИ КУПУВА И ЩЕ Е С ТЕНДЕНЦИЯ ДА ЖИВЕЕ ПОД НАЕМ КАТО НА ЗАПАД, СИ ГО ИСКАХТЕ ВИЕ, КАТО СКАЧАХТЕ И ИСКАХТЕ КАПИТАЛИЗЪМ И ДЕМОКРАЦИЯ!
50
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайте филма Big Short и ще си отговорите на много въпроси за състоянието на имотния пазар в момента.
49
2
 
1
 
! Отговори
Bebok преди 1 месец
Кажее-куга ще мога да си зема тристайно у Люлин за по малко от 150 000 ойро?
48
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е при 30% незаети апартаменти.....което е рекорд за столица в Европа, какво очаквате??? Други статии ли? Нямало балон а....нямало се спука а....дооообре!!! Цени като в Европа....застаряващо население, връждебно към мигранти и 30% свобони имоти......и никакви данъци....да даааааааааааа
47
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забравете за Милано Париж, Мадрид и Хелсинки. София е новият хайп, растящата но не старееща столица е мега полисът на Европа със своя културен живот, нощен също, Крем де ла Креме.
46
31
 
6
 
! Отговори
Тук преди 1 месец
много хора надявайки се да си купят някакво жилище се самонадъхваха с мантрата ,,балонът ще се спука" Съжалявам, но няма да стане скоро. Другада не знам как е, но в София и Пловдив търсенето превъзхожда предлагането. И до утре минуси да ми слагате това са фактите! Лек ден!
45
3
 
9
 
! Отговори
до 47 преди 1 месец
Така е, днешните условия не стимулират никого да спестява. Както казахте, инфлацията ги изяжда. Но защо гледате само България, където банките отказват да дават лихва за депозити, за да подържат и ипотечните ниски и да не спукат имотния балон. Ами, в цяла Европа има защита на депозитите и дори в Румъния може да вземете добра лихва за вашите спестявания. Разбирам, че не искате да инвестирате в нищо спекулативно. Като много от нас си изнесат парите оттук, банките ще се сетят, че така не може.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
99.99% от всички коментират само кредитите. Но стане ли дума за депизитите, слагат пръст в устата. Какво да правим със спестените пари за едно жилище, които на ден намаляват поради инфлацията със 100 лв. на ден? Да ги похарча на жрици на любовта или за екскурзии? Или да си ги държа докато се получи същия процент дефлация, каквато инфлация има? Дайте съвети, моля!
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Логично е, някак си и сега всички дето спонтанно се явихте на протестите на Киро Простото - "не ревете а веднага наема платете, лично аз актуализирам на 6 месеца!".Да вярно е, ИТ-тата обраха простия народ, чакайте балона да се спука, успех!
42
1
 
5
 
! Отговори
Военен преди 1 месец
Инфлацията покрай размирни райони винаги е висока. Не очаквайте скоро да спадне. Може да е на приливи и отливи, но като цяло винаги е висока.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бездомник Инфлацията при юмруковите беше 18.7%, сега за януари е 3.8%- справка НСИ калкулатор инфлация, лихви по ипотеки около 2.8%
40
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагли лъжи и манипулации.
39
2
 
44
 
! Отговори
Големи инвестиции ей преди 1 месец
Голям майтап. Бумът да не е защото има и бум на ипотеките? И някой внуши на българина, че е истинска оферта да плащаш "евтина ипотека" при инфлация? Само, че инфлацията спада, а на Запад лихвите още не. А тук нещата идват с година-две лаг. И аз съм се наточил за инвестиция в престижен квартал. Сакън да не изтърва еврозоната и кутийката в Драгалевци да скочи рязко. Апропо, това че няма канализация, целият е в дупки и при малко дъжд ухае благовонно ли прави такива бивши села топа на престижа?
38
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За радост, няма да приемем еврошиткойна никога. Аси Василев е прекалено некадърен за да се оправи с това.
37
2
 
12
 
! Отговори
Бездомник преди 1 месец
А за какво са ви пари? Инфлация 15%, лихви по кредити 5%, лихви по депозити 0%. Как сте с математиката?