Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната

20% нараснали сделките в началото на тази година спрямо миналата
13 мар 2024 07:10, Анисия Иванова
136
Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Очаква се пазарът на недвижими имоти в България да остане един от най-активните и през настоящата година, сочат прогнозите на водещи експерти от бранша. Наред с устойчивия интерес обаче, ключов въпрос за мнозина е как очакваното приемане на еврото през 2025 г. ще се отрази на пазарните условия и дали за хората е по-изгодно да избързат и да предприемат действия за покупка на жилище преди това.

Как ще се развият цените в сектора зависи от това дали страната ни ще приеме общата европейска валута, както и от това дали ще има повишаване на лихвените проценти по кредитите, които засега се задържат на много привлекателни нива от 2.5-3%, смята изпълнителният директор на Arco Real Estates Евгени Василев.

„Изследвал съм пазара на недвижими имоти в прибалтийските държави – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е прието еврото, цените на имотите се коригираха и то доста нагоре, което не е много добре, но това е нещото, което се случи там“, споделя експертът. Неговата прогноза е в посока вдигане на лихвите по ипотечните кредити, които вероятно ще започнат да се изравняват с тези в еврозоната. Поради тази причина в момента хората предпочитат да инвестират парите си в жилища.

Националната статистика също подкрепя активността на текущата пазарна ситуация, като данните сочат, че обемите от сделки с недвижими имоти в началото на 2024 г. са нараснали с около 20% спрямо същия период на предходната година.

Това увеличение подчертава нарастващия интерес от страна на купувачите и през настоящата година, като най-ярко изразена е тенденцията в Пловдив. Сред ключовите фактори в тази посока са ниските нива на безработица и повишаващите се доходи на домакинствата в областта, като по данни на Териториалното статистическо бюро – Юг за последното тримесечие на 2023 г., средната месечна работна заплата в обществения сектор е нараснала с 9.5%, а в частния - с 14.2%.

На този фон в града преобладава търсене на висококачествено ново строителство, което се отличава с модерна архитектура, най-съвременни технологични решения, и висока енергийна ефективност, които гарантират дълъг експлоатационен живот на имота. Част от екстрите, които привличат новодомците, са висок клас алуминиева дограма, която е устойчива на променливи атмосферни условия и има отлични енергоефективни и звукоизолационни качества, иновативни системи за отопление, охлаждане и вентилация, системи за превенция от наводнение и осигуряване на свеж въздух в помещенията.

Освен това клиентите търсят подови настилки с добра шумоизолация, както и най-съвременни топлоизолационни решения за фасади като каменна вата, която e устойчива на влага, огън, има висока акустична бариера и защита от UV лъчи. Сред предпочитаните удобства са още бързите и надеждни асансьори, контролираният достъп и видеонаблюдението, наличието на паркоместа и гаражи, зарядни станции за електромобили,  както и комфортни общи части, и зелени пространства за почивка, пише "Труд".

За много купувачи домът е не просто място за живеене, а инвестиция в престижен квартал. И въпреки че на пазара има много оферти, качествените имоти на добри локации са малко. Същевременно в много части на града, където се появяват нови жилищни квартали, липсва нормална пътна мрежа, улично осветление, тротоари, паркоместа, зелени площи и детски площадки. Това е сериозен проблем за града, който отблъсква много купувачи, търсещи качествен дом и нормални условия за живот.

Ето защо все повече хора се насочват към западните квартали около парк "Отдих и култура", който в последните години се превърна в една от най-предпочитаните локации в града, благодарение на новоизградената си инфраструктура, близките паркови пространства, множеството си опции за спорт и рекреация, детски градини, училища и бързи транспортни връзки.

Висок интерес към него проявяват както активни млади хора и семейства с деца, така и хора в по-напреднала възраст. Част от клиентите предпочитат напреднал имот на акт 14, но други се ориентират към "зелени" сделки, привлечени от по-ниските цени и по-големия избор по отношение на квадратура, разпределение, етаж и изложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До bg . Като имаш за продан, продавай и си трай. Ако тръгнат всички като тебе, които могат да реализират продажби по 500 хил евро на момента ще смъкнат цените по-бързо. Хайде продавай. Ама има ли какво? Къщата на село не е апартамент в Лозенец.
95
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До В грешка си, едва ли тези които са имали в брой пари за два апартамента преди десет години са чакали балона да се спука. Пишат тези, които имат ама не стигат и затова чакат да се пукне та да им стигнат за първоначална вноска или за повече. Активността по темата показва, че повечето се надяват на пукане. На пукане се надява този, който не е купил досега, а не този който е купил и актива му става по ценен.
94
2
 
14
 
! Отговори
Stroitel & 10 de преди 1 месец
Купувайте за да има за всички деца за напред, за внуците по няколко апартамента и за пра бнуците по няколко къщи. Купувайте, че цените ще растат още и може и да не остане нещо на оферта.
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувайте смело! Путин е казал, че е готов за ядрена война и аз му вярвам - достатъчно луд е да го направи ! Тогава имотите ви много, ама много ще поскъпнат ... Нещастници ...
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продавам външен тоалет с изглед към морето- отремонтеран- 300 000 евро.
91
4
 
14
 
! Отговори
всъщност преди 1 месец
Всъщност имотите ще поевтинеят когато приемем еврото. В момента много мръсни пари са затворени в имоти и ще се изперат при продажба.
90
4
 
7
 
! Отговори
Bebok преди 1 месец
До wwwНе думай бате.Догодина едностаен няма да бъде намерен под 200 хиляди, а след 5 годинки без един милион ойро няма да се земе нищичко.
89
11
 
5
 
! Отговори
www преди 1 месец
Наивниците нека чакат имотния балон да се спука, той от 10 години все се пука, а парите, които имааха в банка и стигаха за 2 апартамента, сега , с лихвите ще стигнат за 1 стая. Те го знаят, ама пишат за балон, за да може да не са само те излъгани, да има и други. Така някак по-лесно се приема загубата.
88
4
 
20
 
! Отговори
Франк преди 1 месец
Първо, те и сега цените на партаментите са в евро и второ няма да влвзем от 2025г в Еврозоната. Никой никъде не е казал, че със сугурност ще влезем. Поредни спекулации на брокерчета с нарисувани вежди.
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВЕРВАМЕ ВИ НА ЛЪЖИТЕ КАТО ТАЗИ ДА ЗНАЕТЕ. СКОРО ИМОТНИЯТ БАЛОН У НАС ЩЕ СЕ СПУКА СЪС СТРАШНА СИЛА.
86
1
 
10
 
! Отговори
така е преди 1 месец
имат пари,чудят се къде да ги вложат,български проблеми какво да се прави,де да бяха всички хора по света така "бедни" като българите
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тази провалена държава , една стотинка няма да дам
84
4
 
28
 
! Отговори
bg преди 1 месец
Вчера ми излиза реклама на бутикова сграда в Лозенец. Отварям чертежа...ами хол с 2 спални, май и гараж има към него... 500 000 Евро, водят го към 170м2 по 3000евро...Продавам всичко, купувам си приятна къща в Италия с двор и с остатъка се пенсионирам.Луда работа...
83
4
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Преди да влезем в ЕС имаше подобен бум.След това оглушително БУУУМ.На някои още им кънтят главите.
82
3
 
19
 
! Отговори
Шишо преди 1 месец
Банди миризливи лентяи безчинстват в центъра на София. Как това ще се отрази на бума на сделките с недвижими имоти?
81
4
 
18
 
! Отговори
циник преди 1 месец
Пак ще има скачащи от покриви, балкони и самозапалващи се. Каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи.
80
3
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 месец
Бойко и ПП-тата перат скоростно парите.
79
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много благодаря на Дньес, ей сега отварям сайта за продажби на имоти и ще си харесам 3 на зелено, нищо че нямам пари, нищо че имотите са със съмнително качество, но солидно надценени, нищо че дори да живея до 240 години и успея да ги изплатя, вероятно никога няма да ги видя, щото са на зелено.
78
3
 
6
 
! Отговори
Bebok преди 1 месец
Кажете кво да правя сега-да земам ли заем 150 иляди ойро под 2,7% и да купувам тристает у Люлин, 80м, 60м реална площ, първи етаж, впирисан вход.Или да почакам още?И колко да чакам?
77
13
 
6
 
! Отговори
Истински седесар преди 1 месец
Който има пари сега купува. Когато влезем в еврозонтата, инфлацията може да стигне отново двуцифрени стойности, а и имигрантите ще искат жилища, наравно с младите работници, тепърва оглеждащи се за собствен имот. Стойността на закупеното днес жилище ше скочи и двукратно и повече до няколко години. Сигурна печалба за предвидливите!