Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната

20% нараснали сделките в началото на тази година спрямо миналата
13 мар 2024 07:10, Анисия Иванова
136
Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Очаква се пазарът на недвижими имоти в България да остане един от най-активните и през настоящата година, сочат прогнозите на водещи експерти от бранша. Наред с устойчивия интерес обаче, ключов въпрос за мнозина е как очакваното приемане на еврото през 2025 г. ще се отрази на пазарните условия и дали за хората е по-изгодно да избързат и да предприемат действия за покупка на жилище преди това.

Как ще се развият цените в сектора зависи от това дали страната ни ще приеме общата европейска валута, както и от това дали ще има повишаване на лихвените проценти по кредитите, които засега се задържат на много привлекателни нива от 2.5-3%, смята изпълнителният директор на Arco Real Estates Евгени Василев.

„Изследвал съм пазара на недвижими имоти в прибалтийските държави – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е прието еврото, цените на имотите се коригираха и то доста нагоре, което не е много добре, но това е нещото, което се случи там“, споделя експертът. Неговата прогноза е в посока вдигане на лихвите по ипотечните кредити, които вероятно ще започнат да се изравняват с тези в еврозоната. Поради тази причина в момента хората предпочитат да инвестират парите си в жилища.

Националната статистика също подкрепя активността на текущата пазарна ситуация, като данните сочат, че обемите от сделки с недвижими имоти в началото на 2024 г. са нараснали с около 20% спрямо същия период на предходната година.

Това увеличение подчертава нарастващия интерес от страна на купувачите и през настоящата година, като най-ярко изразена е тенденцията в Пловдив. Сред ключовите фактори в тази посока са ниските нива на безработица и повишаващите се доходи на домакинствата в областта, като по данни на Териториалното статистическо бюро – Юг за последното тримесечие на 2023 г., средната месечна работна заплата в обществения сектор е нараснала с 9.5%, а в частния - с 14.2%.

На този фон в града преобладава търсене на висококачествено ново строителство, което се отличава с модерна архитектура, най-съвременни технологични решения, и висока енергийна ефективност, които гарантират дълъг експлоатационен живот на имота. Част от екстрите, които привличат новодомците, са висок клас алуминиева дограма, която е устойчива на променливи атмосферни условия и има отлични енергоефективни и звукоизолационни качества, иновативни системи за отопление, охлаждане и вентилация, системи за превенция от наводнение и осигуряване на свеж въздух в помещенията.

Освен това клиентите търсят подови настилки с добра шумоизолация, както и най-съвременни топлоизолационни решения за фасади като каменна вата, която e устойчива на влага, огън, има висока акустична бариера и защита от UV лъчи. Сред предпочитаните удобства са още бързите и надеждни асансьори, контролираният достъп и видеонаблюдението, наличието на паркоместа и гаражи, зарядни станции за електромобили,  както и комфортни общи части, и зелени пространства за почивка, пише "Труд".

За много купувачи домът е не просто място за живеене, а инвестиция в престижен квартал. И въпреки че на пазара има много оферти, качествените имоти на добри локации са малко. Същевременно в много части на града, където се появяват нови жилищни квартали, липсва нормална пътна мрежа, улично осветление, тротоари, паркоместа, зелени площи и детски площадки. Това е сериозен проблем за града, който отблъсква много купувачи, търсещи качествен дом и нормални условия за живот.

Ето защо все повече хора се насочват към западните квартали около парк "Отдих и култура", който в последните години се превърна в една от най-предпочитаните локации в града, благодарение на новоизградената си инфраструктура, близките паркови пространства, множеството си опции за спорт и рекреация, детски градини, училища и бързи транспортни връзки.

Висок интерес към него проявяват както активни млади хора и семейства с деца, така и хора в по-напреднала възраст. Част от клиентите предпочитат напреднал имот на акт 14, но други се ориентират към "зелени" сделки, привлечени от по-ниските цени и по-големия избор по отношение на квадратура, разпределение, етаж и изложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След референдума друго ще пеете, продажни журнaля
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми имоти ще купуваме? Какво да ги правим кинтите книги ли да купуваме или да ги дадем за образование? За да може после някой неандерталец да ви навиква за 2000 лева?
34
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е журналистите да се запознават поне малко с темите за които пишат! Ръста в сделките се дължи основно на финализиране на сделки на зелено , бумът на който беше преди 2-3 години. Коректно е да се даде средна цена на тези сделки но това не е направено, защото е неудобно на манипулаторите :) Ако се дадат цените , заглавието би било - Срив на цените на жилищата! :)
33
2
 
18
 
! Отговори
кл оун и от фейк.бг преди 1 месец
ахахаххахх заради еврозоната хаахахххахахаггггагагагаггага
32
1
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Мухаха... Икономическата нестабилност и отказът на държавата да си изпълнява социалните си функции карат хората да търсят сами инвестиции за в бъдещето. Те тва в, а не некви евроалибали.
31
2
 
24
 
! Отговори
10000 евро квадрата преди 1 месец
Аз минах всички по всички етапи,притеснен от факта че кимизарниците ще свършат. Взех един с ипотека за милион,подови настилки дотътрих от луната, мебелите са дизайнерски от изчезнал вид дърво и ред други уникални неща по обзавеждането. Абе яката работа. Остана ми само говноходки подходящи да си намеря,че няма улица и тротоари.
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София се напълни с програмисти, това е. Джуниър 10 хилки, синиър 20-40 хилки, зависи кой на какво е казвал и как се пазари!
29
0
 
38
 
! Отговори
аве .... нормалните преди 1 месец
хора ко работите, че купувате апартамент или къща за 300 000 / 600 000 евро ... както и да го делиш на месечни вноски - или всички сте меринджеи или ко друго ? моля кажете тайната - да учим, да бием с *** по дървото :) и да правим по 15 000 на месец до 65 години ??
28
3
 
62
 
! Отговори
Бай Х преди 1 месец
Аз съм в бранша, наблюденията ми сочат спад. Всички колеги с които общувам отчитат спад. Какъв бум, каква еврозона!Мнозина се въздържат от продажба на имот в очакване на по-високи цени. Тези които имаха свободна пара купиха. Желаещите да купуват на днешните цени намаляват.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите имат имоти, които нямат е защото не им трябват. много хора продават и купуват спорадични моментната нужда, азбука продадох във България, защото ми трябва в Испания. Ако след някоя година имам нужда ще продам за да ида другаде.
26
1
 
60
 
! Отговори
Балонест преди 1 месец
Всички крадени пари от европа се перът в строителство на имоти. Оказва се, че след бума от 2008 София намаля като жители, а строителството е в пъти повече. Варна, София, Пловдив и Бургас, НАД 30% стоят празни жилищата, без желаещи наематели или живущи! И никой не вижда жилищния проблем по дяволите? Това което стана 2008,тепърва предстои. Вместо с производство и реаллна икономика, парите се въртят само със заеми жилищни покупки, тоест, парите не правят пари, нещо ще се спука, просто няма начин!
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно обратното: всички виждат че евро и долар скоро ще са хартишки и гледат да си спасят парите в имоти. Гледайте какво става с цената дори на Шиткойн!!!
24
0
 
23
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
За "специалистите" в тази област има три сезона за "реколта"(психологически) -пролета (живота в природа се ражда..Слънце,ухаение на цветя.. и Човека иска да измени живота си към по-добро) ,есен (Човека си отпочинал лятото ,насрабал "реколта" и есента генетически иска да придобие неща за в къщи) и пред Новата Година -човека иска да си направи подарак ,някой да зарадва .. И това го знаят "специалистите" в бранша..и се започват реклами,изказвания на "специалисти" ,някоаки промоции.. .Шарани ловят
23
1
 
12
 
! Отговори
777 преди 1 месец
лудият или дементният?????труден избор. но то е ясно, че са пионки на скритото правителство, което управлява света и явно това им е изгодно.
22
1
 
48
 
! Отговори
помните ли? преди 1 месец
От този ден, преди четири години, започна голЕмата битка за тоалетна хартия.....
21
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А панелиостанците бедняци чакат вече 35 години балонът да се спука....
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ключовата дума е бум
19
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има едно уникално интервю с Тихомир Тошев управител на Кредит Център,най големия посредник за кредити в България,дават го често по медиите.Тошев има интервю от 2008 година ,в което го питат за пазара след срива в САЩ и идващата криза,там той нагло и мазно обяснява как България ЩЕ остане встрани и е стабилна ,защото той си папка комисионни,след месеци кризата помита пазара и у нас има го в you tube,гледайте го!
18
1
 
15
 
! Отговори
силно учудЕна преди 1 месец
Ама ние ще еврозонираме ли?!
17
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато на един пазар дали на имоти,дали на коли,дали на акции ,властва спекулата,лъжите и страха и цената и търсенето не могат да го регулират,винаги запомнете идва Голямата сестра Икономическата криза,тя регулира цените ,тя регулира търсенето и предлагането по уникален начин.В момента на пазара на имоти се вихри третия балон надут заради банките ,които надуват оценките с евтини кредити,които са с плаващи лихви,реално тези кредити нямат рискова премия срещу тяхното рязко вдигане.