Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната

20% нараснали сделките в началото на тази година спрямо миналата
13 мар 2024 07:10, Анисия Иванова
136
Бум на сделките с недвижими имоти у нас заради Еврозоната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Очаква се пазарът на недвижими имоти в България да остане един от най-активните и през настоящата година, сочат прогнозите на водещи експерти от бранша. Наред с устойчивия интерес обаче, ключов въпрос за мнозина е как очакваното приемане на еврото през 2025 г. ще се отрази на пазарните условия и дали за хората е по-изгодно да избързат и да предприемат действия за покупка на жилище преди това.

Как ще се развият цените в сектора зависи от това дали страната ни ще приеме общата европейска валута, както и от това дали ще има повишаване на лихвените проценти по кредитите, които засега се задържат на много привлекателни нива от 2.5-3%, смята изпълнителният директор на Arco Real Estates Евгени Василев.

„Изследвал съм пазара на недвижими имоти в прибалтийските държави – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е прието еврото, цените на имотите се коригираха и то доста нагоре, което не е много добре, но това е нещото, което се случи там“, споделя експертът. Неговата прогноза е в посока вдигане на лихвите по ипотечните кредити, които вероятно ще започнат да се изравняват с тези в еврозоната. Поради тази причина в момента хората предпочитат да инвестират парите си в жилища.

Националната статистика също подкрепя активността на текущата пазарна ситуация, като данните сочат, че обемите от сделки с недвижими имоти в началото на 2024 г. са нараснали с около 20% спрямо същия период на предходната година.

Това увеличение подчертава нарастващия интерес от страна на купувачите и през настоящата година, като най-ярко изразена е тенденцията в Пловдив. Сред ключовите фактори в тази посока са ниските нива на безработица и повишаващите се доходи на домакинствата в областта, като по данни на Териториалното статистическо бюро – Юг за последното тримесечие на 2023 г., средната месечна работна заплата в обществения сектор е нараснала с 9.5%, а в частния - с 14.2%.

На този фон в града преобладава търсене на висококачествено ново строителство, което се отличава с модерна архитектура, най-съвременни технологични решения, и висока енергийна ефективност, които гарантират дълъг експлоатационен живот на имота. Част от екстрите, които привличат новодомците, са висок клас алуминиева дограма, която е устойчива на променливи атмосферни условия и има отлични енергоефективни и звукоизолационни качества, иновативни системи за отопление, охлаждане и вентилация, системи за превенция от наводнение и осигуряване на свеж въздух в помещенията.

Освен това клиентите търсят подови настилки с добра шумоизолация, както и най-съвременни топлоизолационни решения за фасади като каменна вата, която e устойчива на влага, огън, има висока акустична бариера и защита от UV лъчи. Сред предпочитаните удобства са още бързите и надеждни асансьори, контролираният достъп и видеонаблюдението, наличието на паркоместа и гаражи, зарядни станции за електромобили,  както и комфортни общи части, и зелени пространства за почивка, пише "Труд".

За много купувачи домът е не просто място за живеене, а инвестиция в престижен квартал. И въпреки че на пазара има много оферти, качествените имоти на добри локации са малко. Същевременно в много части на града, където се появяват нови жилищни квартали, липсва нормална пътна мрежа, улично осветление, тротоари, паркоместа, зелени площи и детски площадки. Това е сериозен проблем за града, който отблъсква много купувачи, търсещи качествен дом и нормални условия за живот.

Ето защо все повече хора се насочват към западните квартали около парк "Отдих и култура", който в последните години се превърна в една от най-предпочитаните локации в града, благодарение на новоизградената си инфраструктура, близките паркови пространства, множеството си опции за спорт и рекреация, детски градини, училища и бързи транспортни връзки.

Висок интерес към него проявяват както активни млади хора и семейства с деца, така и хора в по-напреднала възраст. Част от клиентите предпочитат напреднал имот на акт 14, но други се ориентират към "зелени" сделки, привлечени от по-ниските цени и по-големия избор по отношение на квадратура, разпределение, етаж и изложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам всеки от Вас четящи статията да намери репортажи и подобни статии ПРЕДИ България да влезне в Европейския съюз,преди 2008 година.Има доста ,прочетете ги внимателно.Брокери,агенции,строители,кредитни посредници ...спекуланти, алчни собственици,всички те СПЕКУЛИРАТ със страх и лъжи само и само да ви вземат парите .След като България влезна в Европа пазара се срина заради кризата ,преди това пак лъгаха по същия начин
15
7
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
На теб може да не ти харесва, но много хора пазаруват от тука. Това е същото като да пазаруваш от някой специализиран магазин или от Лидл и Кауфланд. В едното има малка група която може да си го позволи, а в другата много хора които могат да си позволят по-малко. Накрая печели продавача, но оборота е различен. И на мен ми е интересно как ще се коригират цените на имотите. Много високи имоти няма да са в полза на БГ, защото тогава вече никой ама НИКОЙ няма да може да си позволи да купи.
14
2
 
15
 
! Отговори
Айде копувай народе преди 1 месец
С хиляда плебейски БеГе лева заплата
13
2
 
60
 
! Отговори
Брокер преди 1 месец
Стига с тия платени статии.Пазара се охлажда, има празни жилища и свръхпредлагане.Цените отдавна са в евро, а кате се вдигнат лихвите търсенето пада .А лихвите ще се вдигнат и за вече отпуснати кредити.Като почнат по всички тв да излизат зализани брокери е ясно. Балона е пред спукване.
12
0
 
28
 
! Отговори
Брокер - фотограф преди 1 месец
На мене видяното на снимката не ми харесва. Хич.
11
1
 
16
 
! Отговори
А кога ше бутнат преди 1 месец
Нещо по баш центъра да построят малко паркинги е така да има колко да не се изложихме пред чужденците въпреки че вече е късно.
10
1
 
36
 
! Отговори
Нищо такова преди 1 месец
Поредната ПРОПАГАНДНА статия. Шефчето ли ви каза?
9
0
 
18
 
! Отговори
The Iconomist преди 1 месец
7 Имаш предвид изпраните пари от мафията
8
2
 
23
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Само бежанци да ви живеят в скапаните апартаменти !
7
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кому са нужни тия нескончаеми "брокерски" глупости ? Празни ли седат кво стаа ?
6
12
 
12
 
! Отговори
Joe преди 1 месец
Проблемът са голямото количество левове,натрупани в буркани. Като влезем в еврозоната тези пари трябва да излязат на светло.
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ако лихвите станат като в еврозоната ,тогава какво правим. ЕЦБ от 2 години вдига лихвите.
4
3
 
35
 
! Отговори
София е като преди 1 месец
Ивицата Газа или някакъв изостанал украински град в който са се водили битки.Да даваш толкова много пари за апартамент явно нещо не ти е наред.
3
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бум и еуфория! Купувайти чи ни остана!
2
3
 
48
 
! Отговори
Нека, нека преди 1 месец
И преди влизането ни в ЕС е било така. След това идва 2009 година и всички знаем какво се случва.
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неможаха да изчакат Кристелина да фръдне и те се усвраха тук да говорят за евро и имоти