Помощи от Германия за Газа бяха спуснати от въздуха с парашути

В крайбрежната ивица се очертава гладна криза
16 мар 2024 18:22, Анисия Иванова
32
Помощи от Германия за Газа бяха спуснати от въздуха с парашути
Снимка: БГНЕС/EPA

Първите доставки на помощи от Германия за хората в ивицата Газа бяха спуснати днес от въздуха с парашути като част от мисия на германските военни за оказване на помощ на населението там.

Германските въоръжени сили изпратиха в района на Газа два самолета С-130 "Херкулес". Всеки самолет може да транспортира до 18 тона товар. Самолетите излитат от Йордания, която е инициатор на въздушните доставки. САЩ и Франция също участват в инициативата.

Организации за оказване на хуманитарна помощ описват положението в Ивицата Газа като все по-отчайващо. ООН заяви, че в крайбрежната ивица се очертава гладна криза, ако доставките по сухопътните маршрути не бъдат разширени.

По време на първия си подобен полет германските военновъздушни сили пуснаха 4 тона хуманитарни доставки. Четирите палета са доставени с точност от височина около 1000 метра. Федералното министерство на външните работи заяви, че този полет е само началото на въздушния мост с помощи, съобщи БНР.

По суша под израелски контрол все още пристигат много по-малко храни, отколкото са необходими за снабдяването на приблизително 2,2 млн. души. Поради това САЩ и ЕС подготвят допълнителни доставки на помощи по море.

Днес 115-те тона храна и питейна вода, пристигнали от Кипър, бяха разпределени в Ивицата Газа. Операцията на организациите "Отворени ръце" и "Световна централна кухня" се смята за тест за морския мост на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е , от Русия има агресия от Запада помощ и спасение. Затова се казва за СССР империята на Злото . Построй Стената, направи опит да завладее Австрия 1955 , вероломно превзе Унгария 1956г. България Чехословакия 1968:г
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уникален цинизъм беше от страна на ЕС да не наложи санкции и оръжейно ембарго върху Израел. Вместо това, след като Израел почти разруши Газа, държави-членки на ЕС и САЩ хвърлиха малко храна. За две години чухме толкова много приказки покрай войната в Украйна - окупация, човешки права, бомбандировки над цивилни и т.н., а когато Израел направи неща в пъти по-брутални САЩ ги подпомагаше, а ЕС мълчеше.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До3. Западен Берлин бе така спасен от помощ по въздуха на самолети от САЩ . След обсадата и окупацията на СССР с построяването на Стената . Която раздели на две Германия . Така Западен Берлин остана до 1989г
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спускали с парашути. Пуснете им малко тухли на главите, та дано се осветят.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво де, а за еврейте нищо!Сега ще ревнат че дойчовците са расисти и мразят еврейте. Може и да ги съдят в Хага.
3
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Палестинците да не са животни та хвърлят от небето!? Европа е жалка!
2
9
 
4
 
! Отговори
пик ам преди 1 месец
им на помоща на германците сумати евреи изгориха ВСВ сега лицемерно уж храна дават на палестинците,тая държава Германия трябва да стои тихо в ъгъла по ниско от тревата
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А хуманните израилтяни що ги държат да са гладни ? На това не му ли се казва точно "геноцид" ?