Яко разхищаваме природата, като че ли имаме 3-4 планети

България потребява двойно повече ресурси от тези, с които разполага
13 окт 2010 19:56,
60
Яко разхищаваме природата, като че ли имаме 3-4 планети
Снимка: БГНЕС

Новият доклад за световната природа на международната природозащитна организация WWF показва, че всички държави членки на Европейския съюз с изключение на Естония, Латвия, Финландия и Швеция, потребяват повече природни ресурси от тези, с които разполагат.

В ЕС живеят само 7% от световното население, но те използват два пъти повече ресурси от средното за света.

България консумира 1,8 пъти повече от наличното, а Дания, Белгия, Естония и Ирландия са сред 10-те най-големи екологични потребители.

„Предизвикателството е как ще успеем да съчетаем увеличаващото се и с все по-висок стандарт население на света с ресурсите на нашата една планета. Трябва да намерим по-добри начини как да произвеждаме и използваме енергията и какво точно да потребяваме”, обясни генералният директор на WWF Джим Лийп при представянето на доклада в английския град Бристъл.

Докладът „Жива планета 2010” излиза на всеки две години и проучва състоянието на Земята. Той показва, че ако всеки човек по света живее като средния гражданин на ЕС, ще са ни необходими 2,8 планети, за да получаваме необходимите природни ресурси.

„Европейският съюз е един от най-гъсто населените и богати континенти на света, но този стандарт е за сметка на развиващите се страни и бъдещите поколения”, заяви Тони Лонг, директор на офиса по европейски политики на WWF.

В същото време докладът показва напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно заради усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия. Но пък в тропическите страни сладководните организми са намалели с близо 70% за последните 30 години – спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.

От 1966 г. насам светът консумира повече ресурси, отколкото планетата и природата могат да предоставят и възпроизведат. В момента черпим ресурси все едно разполагаме с 1,5 планети Земя.

Средният американец пък потребява като че ли имаме 4,5 планети. Ако продължаваме така, през 2030 г. потреблението в света ще е вече колкото за две планети Земя.

„Ръстът на населението и икономическото развитие водят до по-голяма конкуренция върху ограничените ресурси на планетата. Ако Европа иска да остане водеща световна икономическа сила, тя трябва да намали зависимостта си от ресурси от други краища на света и да премине към нов модел на икономически растеж с ефективно използване на наличните ресурси”, каза още Тони Лонг.

Тази година докладът „Жива планета” на WWF излиза в навечерието на Международната конвенция по биоразнообразие, която ще се проведе от 18 до 29 октомври в японския град Нагоя.

Конференцията на ООН ще покаже дали ЕС е готов да спре загубата на растителни и животински видове не само на своя територия и да плати реалната стойност на своите потребителски навици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
7
 
! Отговори
sensans преди 13 години
само дайте на Боко срок и изпълнител и ще ни построи планети...даже и на всеки двайсетина дни ще ги инспектира докато не са завършени..
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се спре производството на ***, *** и китайци.
36
1
 
7
 
! Отговори
мениджър преди 13 години
34Няма проблем - 3 дъба на 80 год - значи стига едно каре 15 на 15 дъба за семейството да се отоплява вечно! (ако се засаждат 3 годишно вместо отсечените) Всичко е въпрос на мениджмънт. Ресурси дал бог, липсва акъл за управлението им!
35
0
 
6
 
! Отговори
Старшината преди 13 години
Грешка няма! Естония е най-богатата на ресурси държава в Европа. Даже в света! :P
34
0
 
12
 
! Отговори
адсфдф преди 13 години
Така е много си прав.Това са възобновяеми източници обаче Но нашия "бизнесмен" сече изнася продава и си го мести от един крачол в другГорските с 300лв заплата карат джипове за по 50 000 а сечта е винаги "санитарна"
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мнението ми не е професионално,но зная,че за един отоплителен сезон всяко четиричленно семейство потреблява около 6-7 кубика дърва.Това са 3-4 бука или 2-3дъба на около 80-100 години. Тези буки или дъбове изчезват за 6мес.
32
4
 
9
 
! Отговори
Химлерист преди 13 години
Разбивката е проста:* 1 милиард араби* 1,5 милиарда индуси (в Индия, Пакистан и Бангладеш)* 500 милиона индонезийци, малайзийци и т.н. дръпнати, *** ***;Китайците, корейците и японците са вече застаряващи нации, а африканците не живеят повече от 40 години, така че те отпадат от сметката. Но останалите 3 милиарда - ами спокойно можем да се лишим от тях. Ето ти 50% намаление на световното население.
31
0
 
7
 
! Отговори
пфу преди 13 години
ей драскачитекак Евсония едновременно е сред тези, дето не харчат повече отколко имат и сред максималните потребители?Егати, дори да преписвате не можете
30
0
 
3
 
! Отговори
aнонимен преди 13 години
Ами да ,именно там се усетиха първоначално климатичните промени
29
0
 
6
 
! Отговори
dd преди 13 години
Яко тъпо заглавие, като че ли няма един свестен драскач в днес.бг
28
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ НИЩО НЕ КОНСУМИРАТ ЗАЩОТО СА НАЙ БЕДНИ
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България потребява двойно повече ..........уууууууу така ли се пише ве ееи.
26
0
 
13
 
! Отговори
Слънчице преди 13 години
Ние сме на Менделеевата таблица все още. Природни ресурси в нормално приеманият им вид не употребяваме.
25
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
Рубик,мн си зле чоовек,и си назад с материала,има си заводчета за прерабта,просто не всички фирми за сметоизвозване,рециклират
24
0
 
22
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
и за тея 7 милиарда да не би аз да имам вина ? или българите като цяло ?*** (китайци,индийци,***,турци,..) правят по 20 чавета - там е винатаиначе интелигентните нации са застаряващи - там населението намаля.
23
1
 
17
 
! Отговори
bg преди 13 години
може да прозвучи откачено,,:D ама според мен ние простено ,все пак ядем *** на другите страни !
22
2
 
31
 
! Отговори
lambo преди 13 години
Даже и кола нямам - ходя пешаПочти винаги си нося торбичка до магазина, за да не вземам от пластмасовитеКаквото мога от опаковките, изгарям в печкатаЯбълки, грозде, фасул, домати, краставици, моркови - отглеждам в градината си, без да ползвам никакви химикали и торовеНе съм си построил "прогимназия" - 70 кв. м. ни стигат Сега обаче ...- Отоплявам се. И то с дърва- Компютъра ми ... по много часове на ден работи.- Перем се, къпем се, мием посудата с разни сапуни и праховеНяма как ...
21
2
 
7
 
! Отговори
наблюдателен преди 13 години
Последно Естония от кои е?
20
0
 
20
 
! Отговори
загубил надежда преди 13 години
Алчността на човечеството го води към неговото самоунищожение.Хората потребяват 5-10 пъти повече неща, отколкото са нужни за съществуването и оцеляването им (вкл. храна). Какво друго може да се очаква освен пълно съсипване на природата, на Земята - нашия дом? Да не говорим за пренаселеността - Земята не може да предостави добри условия за живот на повече от 1-2 милиарда души. А ние гоним 7 млрд.Дори хуманист като Кърт Вонегът вдигна ръце от човечеството.
19
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така е,комунистите крадат като за 4 планети