Конюнктивит при детето – действате експедитивно, за да отмине бързо

Не води до усложнения, но носи силен дискомфорт на детето, и е заразен
26 апр 2012 13:00,
1
Конюнктивит при детето – действате експедитивно, за да отмине бързо
източник: Reuters

Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата, прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото и вътрешната повърхност на клепачите.

Конюнктивитът прави впечатление, тъй като при възпалението окото се зачервява, дразненето е силно, наличен е сърбеж. При децата е често срещан. Не вреди на зрението в дългосрочен план.
 
Заболяването обаче изисква консултация с лекар и лечение, тъй като най-често става въпрос за бактериална или вирусна инфекция, включително и такива, които причиняват отит, синузит или възпалено гърло. Възможно е причините да са от рода на полово преносимите инфекция, например, хламидия и гонорея.
 
Не бива да се забравя и че конюнктивитът може да е вследствие на алергия. Обикновено изявата на този вид е през пролетта – лятото, когато се наблюдава сезонната поленова алергия, но е възможно да се появи и в друго време на годината, ако се дължи на домашна прах, плесен или животно. Често при алергичен конюнктивит при детето се отчита повишаване на телесната температура. Възможно е да страда комплексно и да има и ринит.
 
Конюнктивитът може да се дължи и на замърсяване на окото, след попадане на чуждо тяло и нараняването му, включително и от цигарен дим и други замърсители на въздуха, хлор, сапун и др.
 
При новородените изисква сериозно внимание и терапевтични грижи, тъй като може да доведе до усложнения. Неонаталният конюнктивит най-често е заради полово преносими инфекции и заразяване на бебето при преминаването му през родилния канал при раждането. Налага се антибиотично лечение на капки непосредствено след раждането, въпреки че то също крие своите рискове и може да доведе до химически конюнктивит, който отминава от само себе си.
 
При бебетата, родени с тесен или запушен слъзен канал, се проявява склонност към заболяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: детеочиконюнктивит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари