Колко точно се напълнява след отказването на цигарите?

Най-много излишно тегло се трупа през първите три месеца
15 юли 2012 12:39,
52
Колко точно се напълнява след отказването на цигарите?
Снимка: Reuters

Бившите пушачи наддават около 5 кг, след като спрат вредния навик, установява екип от британски и френски учени. Данните са констатирани на база анализ на 62 проучвания. 

Отказалите цигарите увеличават теглото си средно с 4,5 кг в рамките на 12 месеца. Оказва се, че най-много излишно тегло участниците трупат през първите три месеца – около 3 кг.
 
Въпреки това изследователите откриват големи различия в промяната на теглото на бившите пушачи - 13% от хората напълняват с близо 10 кг, а 16% губят част от теглото си.
 
Екипът обаче подчертава, че ползите за здравето от отказването на цигарите все пак надвишават наддаването на тегло.
 
Дългосрочните ефекти от напълняването и спирането на тютюнопушенето също трябва да се наблюдават, подчертават Естев Фернандес от Университета на Барселона и Саймън Чапман от Университета на Сидни, които участват в проучването.
 
Въпреки че наднорменото тегло се свързва с повишен риск от летален изход по различни причини, проучвания показват, че умереното напълняване не води до такава опасност, за разлика обаче от цигарите. Доказано е, че дългосрочното тютюнопушене нарушава качеството на живот, предразполага към развитието на различни заболявания и може да намали продължителността на живота. 
 
Именно страхът от напълняване възпира много хора от отказване от вредния навик.
 
Известно е, че никотинът има потискащо апетита действие. При спиране на цигарите, апетитът и чувството за вкус се подобряват, което ни изкушава да хапваме по-често.
 
Консумирайте повече пресни плодове, зеленчуци, ядки, вместо чипс или сладкиши, съветват експертите. Движението и спортуването също е от значение за предотвратяване на напълняване. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
много ясно че ще напълнееш след отказване на цигарите! за това трябва поне минимум 30 минути кардио на ден и няма да имаш ядове
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mislq che vseki ima pravo na izbor.No nikoi nqma pravo da ti kazva koe kolko shte ti struva i da te tvari.Po- tochno tozi, deto iska da jiveem poveche, da se pogriji i da uvelichi zaplatite za da moje da si pozvolqvame drugi udovolstviq koito nemu sa dostapni.Da se spre s reketa veche!!!Samo kontrabandata stimulirate i *** tapazi takiva!!!Makar che i ottam bozaete...:(Napravete i hlqba s banderol!
40
1
 
3
 
! Отговори
работещ гражданин преди 11 години
Спрях цигарите след като се замислих колко дълго ще ми става като пушач и колко като непушач. Тази мисъл ме накара да ги спра. Спрях да пуша след 10 годишна интоксикация (следствие на интоксикацията може да се изразява в позиви за гадене и замайване). Не качих нито килограм. Започнах да ходя пеш по ч час на ден сумарно. Продължавам да употребявам марихуана от време на време и се чувствам overpowered. Пожелавам на всички да спрат тютюна и да помислят за въздуха на човека (детето) до себе си. Мир.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Припят (Чернобил), животните си живеят все едно няма радиация!
38
8
 
1
 
! Отговори
rument преди 11 години
Напълняват само мързеливците,за съжаление в нашата държава са 95% от населението са такива.
37
2
 
5
 
! Отговори
Вики преди 11 години
Аз съм пушачка от 6 год,много обичах да пуша и си ми харесваше,но една нощ(преди месец и полу.) след излизане,без да съм препушвала или да съм имала причина просто си казах че аз от утре не пуша.и така и направих,но ест знам и съм била свидетелка за спиране на цигари и 25 кг отгоре,просто в деня в ,който аз вече не пушех вече бях и на хранителен режим,и равносметката след месец и нещо е не пуша отслабнах с 4кг и с парите,който си събрах си ходя на фитнес,радвам се на живота и не съм зависима
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да откажем цигарите алкохола и жените (щото те са най вредни) и за какво да живеем тогава?
35
1
 
3
 
! Отговори
ДО 43 преди 11 години
ТИ СИ ЕДИН ДРОП
34
0
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
Първият път като отказах цигарите "качих" 19 гг. за 6 месеца. Втория път обаче се взех в ръце спортувах много и "качих" само 3-4 кг. И така вече 15 години. Обаче се радвам, че успях да откажа тая гадост.
33
1
 
12
 
! Отговори
ГЕРОНТОФИЛ преди 11 години
Колко точно се напълнява след отказването на цигарите?-ЗА ВСЕКИ Е ИНДИВИДУАЛНО *** ТАКИВА
32
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За първи път чувам, че никотинът влияел на апетита. Няма такава глупост! Може би влияе на вкусовите усещания, макар че аз съм пушач от 30 години и имам по-добро вкусоусещане и обоняние от връстниците ми, които никога не са пушили, но със сигурност не и на апетита. Досега единственият доказан ефект от никотина е стмулирането на мозъка - затова и пушачите мислят по-бързо, вземат по-адекватни решения и са по-концентрирани. На дишането пречи не никотинът, а катранът.
31
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Непушачите никой не ги юрка да пушат, но нас ни тормозят с всякакви глупости, които са силно преувеличени. Познавам лекари (добри), които пушат. За мен това е достатъчно.
30
8
 
8
 
! Отговори
Пушач. преди 11 години
Фич не говори глупости. Удоволствието от живота е колкото е нематериалните, толкова в материалните неща. чуствал съм се добре, щото съм се прибрал и съм седял и вечерял със семейството си или приятели, а вчера си купих три готини тениски и пак ми беше гот. Това деление на материално и не материално е пълен абсурд. Кажете ми, защо да откажа цигарите? Ще стана по-щастлив? Ще вървя два километра повече без да се изморя? Ще живея една година, един месец, 5 дни и три часа по-малко от вас?(продълж.)
29
7
 
33
 
! Отговори
д-р Манев преди 11 години
Напълнява се от ядене, а не от непушене.
28
16
 
20
 
! Отговори
Пирогов преди 11 години
Обяснението е много просто. Организмът на бившите пушачи се опитва за запълни опразнената от дим черепна кухина с друг мат`рял.
27
2
 
9
 
! Отговори
Житан до Коце преди 11 години
Няма прецакани Коци....Ти си избрал своя начин на живот ,а те техния...Утре, недай си боже,както се кефиш на планината ,така може и да те тресне я светкавица,я да се сурнеш в некоя ***....а те макар и омотани и "омъжествени" ще се приберат от двора също толкова доволни колкото и ти
26
11
 
17
 
! Отговори
До 30-ти преди 11 години
Много си точен 30-ти...моя позната отказа цигарите преди 9месеца и сега се сдоби с диабет,а това е един от нормалните случай при отказване от цигарите изведнъж. Сега милата нито може да се върне към цигарите нито пък парите и стигат за лечение на диабета,освен това че напълня над 10 кила за това време...Така че наистина ни оставете на мира непушачи които ще живеете повече от нас с около 15минути
25
4
 
3
 
! Отговори
chach преди 11 години
kose,ti si presakania.ne xodi mnogo po pati6tata 6toto moje da te blasne niakoia koli.i koi e presakania.
24
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отказвал съм цигарите много пъти. Веднъж за 5 години. Бях злобен и нетолерантен към пушачите. Ходех като носорог и мачках пушачите с обяснения колко ми е добре като непушач. После пак пропуших и се успокоих. Веднъж пропушил човек остава пушач за цял живот. По вредното от пушенето е само отказването от цигарите. Оставете ни на мира
23
14
 
17
 
! Отговори
Коце преди 11 години
Вчера ходих на Витоша. Като тръгнах към 11 ч., на пейките пред блока двама съседи пушеха и чакаха още 2-***, за да играят карти. Обикновено почват с ракия и салати, които жените им принасят от горе. После пекат и ядат некакви смрадливи неща, дето им ги продават за наденица, после се довършват с бира. Паралелно издумкват и по 1-2 пакета цигари.Като се прибрах вечерта към 9.30, пак ги заварих там с увиснали тумбаци, но вече трудно им се разбираше какво говорят.Аз ли съм прецаканият, или те?