Анорексията все по-разпространена сред деца под 12 години

За последните 5 години броят на случаите е нараснал шесткратно
15 ное 2012 20:54,
5
Анорексията все по-разпространена сред деца под 12 години
източник: Reuters

Първият у нас Център за хранителни разстройства отвори врати в МБАЛ „Токуда“. В новата структура ще бъдат лекувани заболявания, като анорексия и булимия. Той носи името на известната художничка Василия Стоилова, която загуби битката с анорексията преди 7 месеца.

В центъра се предлага комплексна помощ – медицинска и психологическа, която предвижда колаборация между психолози, психиатри, гастроентеролози, ендокринолози и други специалисти. 
 
Няма точна статистика за болните от анорексия и булимия в България, но според специалистите случаите на хранителните разстройства се увеличават. До лечение обаче стигат малък процент от всички нуждаещи се, уточни д-р Светлана Бояджиева, психиатър и специалист в областта на хранителните разстройства. 
 
Според данните 75-80% от болните оздравяват, при 15-20% състоянието хронифицира. 0,5 до 20% са случаите с летален изход. 
 
Хранителните разстройства са сред основните причини за смъртност при жени от 15 до 30 години.  
 
Според проучване на д-р Светлана Бояджиева, 70% от децата на средна възраст 14 години вече са правили или правят в момента опити за отслабване. При голям процент от тях се откриват някакви симптоми на хранително разстройство. 
 
Хранителните разстройства засягат вече не само млади жени, но и хора от всякакви възрасти и пол. Все повече са заболелите деца до 12-годишна възраст, подчерта д-р Бояджиева.
 
За последните 5 години се наблюдава четирикратно увеличаване на хранителните разстройства сред мъжете, както и сред жените над 40-годишна възраст. Шесткратно е увеличението сред децата под 12-годишна възраст.
 
При мъжете случаите нарастват, тъй като те също започнаха да се стремят към стандарти за външен вид, поясняват специалисти. А за да ги постигне човек, той променя храненето си, взима препарати, прибягва до тежко физическо натоварване. 
 
Хранителното разстройство най-често започва с период на анорексия, свързан с намаляване на храненето, промяна на поведението, при наличие на някакъв емоционален, психологически проблем, обяснява д-р Светлана Бояджиева. Булимията винаги има предшестващ период с анорексия. 
 
Сред факторите, които предразполагат към развитие на хранително разстройство, са биологични, генетични и др. Откриват се и значителни изменения в невромедиаторните системи, които определят даден тип темперамент и личност, както и определен тип на реагиране на събитията в живота. От значение са индивидуалното физическо и психическо развитие, житейският път, семейството, в което човек израства, средата, в която съществува. 
 
Сред най-честите отключващи фактори за хранително разстройство са стресът, кризи на съзряването, неблагоприятни събития в семейството и др. 
 
Често децата се крият от околните и родителите трудно могат да установят наличие на симптоми на състоянието, пояснява д-р Светлана Бояджиева. Има период обаче, в който родителят може да забележи, че детето е в стрес, поведението му и начинът на общуване се променят, което може да е сигнална лампа за проблем. 
 
Лечението на хранителните разстройства е скъпо – в Америка то струва 2 000 долара на месец, във Великобритания – 2 000 лири. В България то не се заплаща от държавата или здравната каса, каквато е практиката в другите европейски страни.
 
От друга страна, значителна част, 25%, от болните се отказват от лечение. Заболяването е характерно с това, че в някои случаи болните не искат да се излекуват от него, а да го запазят, поясняват психиатри. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНА преди 11 години
Под тея нокти могат цели микробни царства-господарства да се разположат.
3
1
 
1
 
! Отговори
??? преди 11 години
По Бай Тошово имаше ли страдащи анорексия ???
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отвратителни нокти ! Ужас !
1
0
 
10
 
! Отговори
Буш преди 11 години
За всеки който мисли да отслабва да си свали по някоя снима от Тексаско барбекю в Америка. Всеки втори е над 100кг. Населението с 80% с наднормено тегло, 30% смъртоносно дебели. Ще се успокоите доста с вашите 60-70кг............................................Най-интересното е че не им пука изобщо на Американците. Носят си късите поли гордо с 120кг. А на мен ми се повдига и смее едновременно.