Масажотерапия в помощ при артроза

Помага чрез отпускане на мускулите
Обновена: 10 яну 2013 14:57 | 10 яну 2013 13:15,
3
Масажотерапия в помощ при артроза
Снимка: Reuters

Артрозата настъпва, когато износването на ставния хрущял нарушава подвижността на ставите, причинявайки болка и скованост. Масажът подобрява именно тези симптоми. Когато се извършва от квалифициран и опитен масажист, той е ефективно допълнение към терапията при остеоартрит. Състоянието се повлиява добре от масаж, защото мускулите, поддържащи засегнатите стави, се отпускат, което намалява сковаността и увеличава обема на движенията и намалява и болезнеността в ставите. Освен това, масажирането отпуска и психиката, понижава стреса и подобрява цялостното състояние и тонус.

 
Макар че ползите от масажотерапията са добре установени от практикуващите традиционна медицина, от строго научна гледна точка въпросът не е подробно изучен. Несъмнено, съвременната медицина потвърждава ефикасността и безопасността на масажотерапията при остеоартрит, но засега не може да даде подробни данни за клиничния ефект, поради липсата на мащабни клинични проучвания с качествен дизайн.
 
Едно такова проучване над ефектите на масожотерапията при артроза в колянната става заключава, че масажът е ефективен и безопасен терапевтичен подход. В опит да анализира цялостно и систематизирано масажотерапията, Американската лекарска асоциация анализира общо 13 клинични проучвания и стигна до извода, че тази форма на лечение е ефективна при болки в кръста и препоръчва добавянето й към фармакотерапията. Друго проучване с 64 доброволци, страдащи от хронични болки в шийната област, показва, че масажирането облекчава болката и повишава подвижността.
 
Емпиричният опит, подплaтен с постепенно нарастващите клинични данни, показва, че масажът не е препоръчителен, когато артритът е остър и са налице силно подуване, затопляне, болезненост и зачервяване на ставите. Масажирането се препоръчва, когато състоянието вече е хронифицирало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: масажмускулиартроза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
kasapina преди 11 години
До ????????Ще се съглася за правописната грешка, но "емпиричен опит" е напълно смислен израз, използван за разграничаване на установеното от практиката от предвиденото от теорията. Така че го върнете. :)
3
0
 
0
 
! Отговори
до модератор:) преди 11 години
Ок, бъдете здрави!
2
0
 
0
 
! Отговори
Модератор преди 11 години
До ????????: Благодарим за сигнала.
1
0
 
0
 
! Отговори
???????? преди 11 години
Днес.бг, какви хора работят при вас????"Емпиричен опит" е все едно да кажеш - "опитния опит", или "опитът, придобит от опит", а "подплЪтен" е нова дума, въведена от вас, сигурно идва от "плът"......Коментарът е излишен....