Високите токчета предизвикват артроза - доказано!

Увеличаването на височината на токчетата забавя и затруднява ходенето
Обновена: 11 яну 2013 10:33 | 11 яну 2013 10:33,
5
Високите токчета предизвикват артроза - доказано!
Снимка: Reuters

Изследване, проведено в Университета в Айова, САЩ, показва, че носенето на високи токчета наистина може да увреди ставите на стъпалата и коленете.

Изследователите разделят участничките на три групи от по 15 – първата група носи обувки с плоски подметки, втората - с 5-сантиметров ток, а третата – с 9-сантиметров. Учените измерват натоварването върху стъпалата и коленните стави в краката на жените от трите групи.

С помощта на чувствителни сензори, скоростомери и лабораторно оборудване, те достигат до резултати, които могат да променят модните предпочитания на милиони жени по света. Оказва се, че при стъпване върху тока на стъпалото се предава сътресение, което се разпространява към коленете, където затихва.

Потвърждава се емпиричният опит, сочещ, че увеличаването на височината на токчетата забавя и затруднява ходенето. Учените, обаче, откриват и още нещо - по-високите токчета увеличават натиска върху средната и вътрешната страна на колянната става.
 
Според изследователите това означава, че продължителното носене на високи токчета може да доведе до ставна дегенерация и артроза в коленете.
 
Резултатите ще бъдат представени на годишната среща на Американското биомеханично общество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе нали знаете: Гъзарията топли и това си е
3
0
 
1
 
! Отговори
Топлата вода преди 11 години
Това отдавна се знае, но трябва периодично да се изнася в медиите, за да стигне до ушите на повече жени. А вместо това се показват реклами на свръхвисоки токчета, с които глупавите шматки, последователки на модата, могат да си изкълчат краката още днес, без да се налага да чаката годинките да им донесат артроза.
2
0
 
1
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и много обичам да обладавам стройни жени от Манхатън, които са само по високи токове. Здраво им го нанизвам като на шиш.Sent from my iBedroom
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kakvo sa otkrili? s malko mozyk se znae, 4e 4ovek ne e syzdaden da hodi samo na tok4eta. kato se smenia vida na obuvkite niama opastnost, a nai-visokite tok4eta sa samo za ot kolata do restoranta.