Да подобрим метаболизма на хрущяла при артроза. Как?

От полза са специални вещества - хондропротектори
17 яну 2013 17:09,
0
Да подобрим метаболизма на хрущяла при артроза. Как?
Снимка: Reuters

Артрозата е дегенеративно заболяване на ставите, характеризирано с постепенна загуба на ставния хрущял, изменения в костните ставни повърхности и възпаление на ставната мембрана. Освен класическата терапия с нестероидни противовъзпалителни средства, лечението с хондропротектори (вещества, защитаващи хрущяла) – глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина, както и някои антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, е показало обещаващи резултати.

Редица клинични проучвания демонстрират, че приложението им съвместно с лекарствени продукти води до по-ефикасно овладяване на симптомите при по-ниска честота на нежеланите странични ефекти. Хондропротективните им ефекти могат да бъдат отдадени на два взаимно допълващи се ефекта – повлияване на ставния метаболизъм чрез стимулиране на процесите на синтез в ставния хрущял и забавяне на ставната дегенерация чрез оказване на противовъзпалителен ефект.

 
Хондропротекторите са важни съставки на ставния хрущял и вътреставната течност. Те могат да бъдат синтезирани в организма, но в недостатъчни количества, поради което се налага допълнителен внос с храната.
 
Глокозаминът е аминозахар. Синтезира се от глюкоза в почти всички човешки тъкани. В най-големи количества се съдържа в ставния хрущял и съединителната тъкан. Основни хранителни източници за човека са гъбите и в по-малка степен ракообразните – раци, скариди и омари. Глюкозаминът е важен предшественик в синтеза на редица съставки на съединителната тъкан. В ставния хрущял от него се синтезират хиалуронова киселина, хондроитин и кератин сулфат, които формират основната част от масата на ставния хрущял, в която се разполагат хрущялните клетки – хондроцитите. Хиалуроновата киселина, хондроитинът и кератинът са важни структурообразуващи компоненти и в ставната течност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари