Хипертиреоидизъм - какво е това?

Когато щитовидната жлеза се преработва...
25 яну 2013 17:21,
0
Хипертиреоидизъм - какво е това?
Източник: Reuters

1.  Какво представлява хипертиреоидизмът?

 
Хипертиреоидизмът е ендокринно медицинско състояние, при което щитовидната (тироидната) жлеза произвежда прекомерни количества хормони – тироксин и трийодтиронин. Те участват в регулирането на метаболизма във всички клетки на тялото, като повишаването на нивата им в кръвта води до съответно ускоряване на метаболизма и разграждането на запасните мазнини в тялото.
 
2.  На какво се дължи появата на хипертиреоидизъм?
 
Най-честата причина за появата на хипотиреоидизъм е болестта на Граве – автоимунно състояние, засягащо щитовидната жлеза. Също така, причина за поява на хипертиреоидизъм могат да бъдат аденом (доброкачествен тумор) в жлезата, аденом в хипофизната жлеза, възпаление на щитовидната жлеза - тиреоидит, антиаритмичното лекарство амиодарон, следродов тиреоидит и др. Тироидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, протичащо с хипотиреоидизъм (понижена функция на жлезата), прекъсван от епизоди на хипертиреоидизъм.
 
3.  Какви са симптомите на хипертиреоидизма?
 
Обичайно, хипертиреоидизмът се проявява клинично с нервност, раздразнителност, безпокойство, безсъние, ускорено дишане, учестен пулс, треперене на ръцете, загуба на апетит и/или тегло и мускулна слабост. В някои случаи може да настъпи увреждане на зрението, например, двойно виждане.
 
Ако хипертиреоидизмът се дължи на възпаление на щитовидната жлеза, повишаването на нивата на хормоните й може да бъде само временно, след което преминава в понижение – хипотиреоидизъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари