Започват клинични проучвания на три нови терапии за грип

Грипът е остро вирусно заболяване на дихателните пътища
21 фев 2013 08:49,
0
Започват клинични проучвания на три нови терапии за грип
Снимка: Reuters

Клинични проучвания на три нови противогрипни лекарства или терапии са започнали да набират доброволци в САЩ в няколко десетки медицински центъра.

Едно от проучванията има за цел да установи дали лекарственото вещество оселтамивир съкращава периода, през който заразеният човек отделя вируси в околната среда. Въпреки че за оселтамивир е било доказано, че съкращава тежестта и продължителността на симптомите, все още е неизвестно дали той намалява отделянето на вирусни частици през дихателните пътища. Това значително би понижило риска от заразяване на околните.
 
Второто проучване ще установи дали комбинация от три разрешени за употреба противогрипни лекарства е по-ефективна от оселтамивир при пациенти с хронични сърдечни или белодробни заболявания. Третото проучване ще даде информация дали лечението на хоспитализирани пациенти с плазма, обогатена с противогрипни антитела, е по-ефективно от стандартната антивирусна терапия.
 
Грипът е остро вирусно заболяване на дихателните пътища. В най-добрия случай той има тежко протичане, в най-лошия – фатално. Острата нужда от по-ефективни противогрипни терапии остава незадоволена твърде дълго, като всяка година от грип умират хиляди болни. Една от най-големите пречки пред създаването на по-ефективни лекарства и ваксини е голямата изменчивост на вируса.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари