Най-после ще създадат хапче на младостта!

Твърди харвардски генетик
13 мар 2013 13:50,
4
Най-после ще създадат хапче на младостта!
Източник: Reuters

 Учените са успели да разрешат една от най-големите загадки на науката – живот-удължаващите свойства на ресвератрола – стилбеноид, съдържащ се в червените вина и черния шоколад. Откритията, публикувани в Science, могат да послужат като основа за създаването на лекарствени продукти, основани на ресвератрол или негови аналози. В момента пазарът на хранителни добавки, съдържащи ресвератрол, се оценява на над 30 милиона долара само за САЩ.

 Фармацевтичните гиганти изливат милиони долари в търсенето на молекула, която да подобри клетъчната защита и против стареене и заболявания. В повечето случаи за отправна точка в тези усилия служи ресвератролът.
 
Харвардският генетик Дейвид Синклер и колегите му от над десетилетие търсят връзката между ресвератрол и група вътреклетъчни ензими, които стимулират „подмладяването“ на клетките. Според Синклер, трудът му ще позволи по-рационалното създаване на ресвератрол подобни лекарствени вещества. Огромният интерес към работата на учения му е отредил статута на знаменитост в научните среди, който бързо преминава и в широката общественост.
 
През 2008 г. GlaxoSmithKline заплащат 720 милиона долара за Sirtris – биотехнологична фирма, основана от Синклер, занимаваща се с разработване на „удължаващи живота продукти“. Последните му открития предизвикаха същински фурор, нажежавайки до бяло хилядолетната мечта за „хапче на младостта“.
 
Според Мат Кебърлайн – биогеронтолог от Университета Вашингтон, който се заема с анализиране на трудовете на Синклер, наистина е факт, че ресвератролът има такова действие в in vitro условия. Нещо повече, в животински модели е било показано, че ресвератролът удължава живота на опитни животни с 30 – 50%. Дали, обаче, това е така и в човешките клетки, тепърва предстои да бъде изяснено. Сериозният финансов интерес от страна на водещите фармацевтични фирми обаче, е сигурен белег, че в сферата наистина има потенциал. Самият Кебърлайн не изключва възможността ефектите на ресвератрола да са клинично значими и у хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори да удължат живота с 30-50%, какъв е смисълът да си дълго стар? Не се споменава, че ще живееш примерно до 130 год., но ще изглеждаш на 30, или?
3
2
 
5
 
! Отговори
хапче преди 11 години
hapche na mladostta?! хахахаха. Като ни гледат така, за *** ни имат!
2
2
 
6
 
! Отговори
7 преди 11 години
НЕ ВЯРВАМ НА ЛЬЖИТЕ ИМ , ТЕ СА СЬЗДАЛИ ДОСТАТЬЧНО ХАПЧЕТА ЗА ДА НИ ИЗТРЕБВАТ. ПОРЕДНИТЕ ЛЬЖИ , КАКТО С АНТИГРИПНИТЕ ВАКСИНИ ! Те произвеждат отрови за да изтребват хората! ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМИТЕ НА ДЖЕСИ ВЕНТУРА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ИСТИНАТА!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ще го раздаваме на наши хора-не на голтаци!!!!!!!