Кога високото кръвно през бременността е опасно

Засяга 4 - 7% от бременните
19 апр 2013 08:38,
2
Кога високото кръвно през бременността е опасно
Източник: Reuters

Под гестационна хипертензия се има предвид повишаването на кръвното налягане след 20-ата седмица на бременността, без наличие на протеин в урината.
Когато се открива белтък в урината на фона на хипертензия, е налице по-сериозно медицинско състояние, наречено прееклампсия. Когато отсъства белтък в урината, а хипертонията е налице отпреди 20-ата гестационна седмица, е много вероятно бременната да има хипертензия отпреди забременяването.

Гестационната хипертензия засяга 4 – 7% от бременните. Най-значимите рискови фактори са:

  • първа бременност;
  • затлъстяване;
  • възраст над 30 години;
  • семейна история на гестационна хипертензия или прееклампсия;
  • хронична бъбречна недостатъчност и/или захарен диабет;
  • бременност с близнаци или тризнаци.


Геастационната хипертензия може да засегне здравето на плода и/или бременната по различни начини в зависимост от момента на диагностицирането й и степента на повишаване на кръвното налягане. Повечето жени получават лека форма към края на бременността - след 37. гестационна седмица. Макар и с малко, това увеличава риска от преждевременно раждане или раждане с цезарово сечение.

Статистиката показва, че при развиване на гестационна хипертензия преди 30. гестационна седмица съществува 50-процентен риск от прееклампсия. Средно една на всеки 4 жени с гестационна хипертензия развива прееклампсия преди, по време или малко след раждането. Колкото по-рано в бременността се появи хипертензията и колкото по-тежка е тя, толкова по-висок е рискът от усложнения като вътреутробно ограничаване на растежа (плодът е по-малък от нормалното), преждевременно раждане, пълно или частично отделяне на плацентата от матката преди раждането и др. Поради наличието на тези рискове, наблюдаващият лекар внимателно ще следи хипертензията и протичането на бременността. 

Още по темата можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
10
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Най-общо казано, високото кръвно по време на бременност (причините за което са много и разнообразни) може да доведе до прееклампсия. А прееклампсията (сама по себе си опасно състояние) може да доведе до еклампсия. А еклампсията е животозастрашаващо състояние което, макар и рядко води до смърт. Успокояващото е, че това се случва много рядко.Така че темата е сериозна, моля без глупави коментари от рода "трябва да ядат по-малко и да не плюскат като ***"!
1
17
 
5
 
! Отговори
Разбирач преди 11 години
Ядат като невидели, стават 130 кила, пък после що ми било високо кръвното!